Νέος γύρος πιέσεων στις αγορές

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 12:06
UPD:12:10
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Υπό νέο γύρο πιέσεων τελούν οι διεθνείς αγορές, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την πορεία του παγκοσμίου εμπορίου, παρά την εκεχειρία των 90 ημερών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη εξ ολοκλήρου στις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Το Σαββατοκύριακο, ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να απέχουν προσωρινά από την επιβολή πρόσθετων δασμών, με στόχο την επίτευξη μίας αμοιβαίας λύσης. Λίγες ώρες αργότερα όμως, η αισιοδοξία που επικρατούσε, φαίνεται πως έχει δώσει τη θέση της στην απαισιοδοξία, καθώς τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Dow Jones κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, απώλεσε σχεδόν 800 μονάδες, κλείνοντας στα επίπεδα των 25.000 μονάδων.

Τη σκυτάλη των απωλειών πήραν σήμερα το πρωί τα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία επίσης έκλεισαν με πτώση, εν μέσω της αβεβαιότητας για το μέλλον των σινο-αμερικανικών εμπορικών σχέσεων.

Όπως είναι φυσικό, από το καθοδικό σπιράλ ήταν αδύνατο να μην επηρεαστούν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι καταγράφουν απώλειες της τάξης του 1%.

Χαρακτηριστικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει πτώση κατά 0,95%, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 1,22% και ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,07%.

Στην ευρω-περιφέρεια, ο γαλλικός CAC 40 εμφανίζει κάμψη κατά 1,12%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,58% και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες κατά 1,01%.

Την ίδια ώρα, ανησυχία στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλούν και οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Βουλή των Κοινοτήτων ξεκινάει τις διαδικασίες συζήτησης επί του σχεδίου Brexit, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Τερέζα Μέι δέχεται πολλαπλές πιέσεις, με τις πιθανότητες υπερψήφισης του σχεδίου εξόδου να μην είναι με το μέρος της. Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1,27 δολαρίου για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου.

Στο ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεχωρίζουν κατά κύριο λόγο, οι απώλειες στον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος διολισθαίνει άνω του 2% εξαιτίας των εμπορικών ανησυχιών.

Ενδεικτική είναι η πτώση της μετοχής της γαλλικής Saint-Gobain, η οποία υπερβαίνει το 3% μετά την υποβάθμιση της σύστασης σε «neutral» από την JP Morgan.  Απώλειες της τάξης του 5% εμφανίζει και η μετοχή της βρετανικής Hargreaves Lansdown.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα