Market Beat: Οι όγκοι καθορίζουν την πορεία στο Δεκέμβρη 

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 09:45
UPD:09:47
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Κανένας δεν απογοητεύτηκε από τη δυναμική που επικράτησε. Αφού φάνηκε η ύπαρξη θεσμικών με «αποστολή» να διατηρηθούν τα κέρδη της ανοδικής αλυσίδας, που έφερε την επαφή με τις 660 μονάδες. Για να ισχύσει η, υπέρ της αγοραίας αυτοσυντήρησης «ευχή-εντολή», χρειάζεται κίνηση πάνω από τις 650. Και χθες, στην κορύφωση των πιέσεων από τους θεσμικούς των ΗΠΑ, ο ΓΔ σταμάτησε πριν από τις 654. Απλώνοντας θετικές δονήσεις.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αν τοποθετήσουμε σε ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά που συμβάλλουν στην διάθεση για ρίσκο των θεσμικών κύρια, θα διαπιστώσουμε πως τα θετικά αφορούν στα δεδομένα από το εσωτερικό και τον χώρο των επιχειρήσεων. Αλλά στην άλλη πλευρά έχουν συγκεντρωθεί πολλά στοιχεία που ενισχύουν την μεταβλητότητα μια εποχή που οι επενδυτές συνήθως συμβάλλουν στη δημιουργία του Αγιοβασιλιάτικου ράλι.   

Τα μηνύματα από την Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του τριετούς κύκλου αύξησης των επιτοκίων, έχουν ωθήσει την απόδοση των 10ετών ομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών και κάτω από το 3%.

Οι απότομες μειώσεις των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και οι αναζωπυρωμένες ανησυχίες γύρω από τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσαν την έντονη επιφύλαξη των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Χωρίς η εικόνα από την πορεία της γέννησης μιας συμφωνίας για ένα ομαλό διαζύγιο (Brexit) να είναι καθησυχαστική. Μετά την ολονύκτια πτώση της Wall Street, τα ΣΜΕ e-mini για τον S&P500 σημείωσαν άνοδο 0,4% στις ασιατικές συναλλαγές της Τετάρτης.

Στο ξεκίνημα των συναλλαγών του ΧΑ φάνηκε πως στα πρώτα λεπτά, οι θεσμικοί έδιναν μάχες για την μεταβολή των τραπεζικών μετοχών και σε άλλες τιμή καθόριζαν οι πωλητές και ανέβαινε και σε άλλες οι αγοραστές (η προσφορά ήταν μεγαλύτερη) και η τιμή της μετοχής υποχωρούσε. Ωστόσο τα κέρδη της ΕΕΕ, στα πρώτα πέντε λεπτά είχανε κρατήσει τις μεταβολές των ΓΔ και 25άρη σε στενό εύρος διακύμανσης γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας, με μικρές πτωτικές μεταβολές.

Οι ανησυχίες που κυριάρχησαν στο κοινό της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας είχανε σημαντική βάση. Το αναφέρουμε για να γίνει κατανοητή η ισχύς του μηνύματος που εξέπεμπε το ταμπλό στις 11:00, με τον τζίρο στα 7,5 εκατ. ευρώ καθώς ο δείκτης καθόταν στις 661,6 μονάδες με μεταβολή +0,3% έχοντας φθάσει ως τις 664 μονάδες. Την ίδια ώρα το -0,50% στα futures του S&P500 να προκαλούν σταθερή πτωτική δυναμική στις αγορές πανευρωπαϊκά. Η Αθήνα ήταν σχεδόν η μόνη αγορά που επικρατούσε, χρηματιστηριακά, λογική συνέχεια έναντι της προηγούμενης μέρας. Τα σχόλια για τις διεθνείς αγορές αφορούσαν στην ευκολία που η ανακούφιση της Δευτέρας έγινε ανησυχία, ικανή να ανατρέψει ολοκληρωτικά όσα διαμόρφωσαν οι εξελίξεις ως την Κυριακή.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι, παρά την ήπια διόρθωση, δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει "απόσταση ασφαλείας" από τα επικίνδυνα, τεχνικά, σημεία. Επισημαίνουν ωστόσο πως απαιτούνται ενισχυμένοι τζίροι, κάτι που δεν φάνηκε χθες, προκειμένου να απορροφήσει αγορά την προσφορά των intraday κινήσεων και να σταθεροποιηθεί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τεράστιες απώλειες κατέγραψε στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες της να καταγράφουν πτώση πάνω από 3%, με αιχμή τις τραπεζικές και βιομηχανικές μετοχές. Κύρια ανησυχία των επενδυτών ήταν το παγκόσμιο εμπόριο καθώς καταλάγιασε ο ενθουσιασμός της «ανακωχής» ΗΠΑ - Κίνας, την ώρα που η αμερικανική αγορά ομολόγων εξέπεμψε ανησυχητικά σήματα για την οικονομική ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones απώλεσε 799,32 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,10% και τερματίζοντας στις 25.027 μονάδες. Παράλληλα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 3,80% στις 7.158 μονάδες. Υπό πίεση τέλεσε και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος παρουσίασε κάμψη κατά 3,24% στις 2.700 μονάδες, συμπαρασυρόμενος από το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε το απόγευμα κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,93%.

Σημειώνεται πως οι αγορές παρουσίασαν τη Δευτέρα αξιοσημείωτα κέρδη, χάρη στην «εκεχειρία» των 90 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο πεδίο του εμπορικού «πολέμου». Ωστόσο, μία προσεκτικότερη ανάγνωση της κατάστασης οδηγεί σήμερα τους επενδυτές σε μερική αναδίπλωση, η οποία εκφράζεται μέσω της αβεβαιότητας για την έκβαση της προσπάθειας αποκλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης.

Μία ημέρα αφού ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%».

Το Πεκίνο ωστόσο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα ο χθεσινός ενθουσιασμός των αγορών να έχει δώσει και πάλι τη θέση του στις σοβαρές αμφιβολίες. Σε νεότερες δηλώσεις του, οι οποίες εκλαμβάνονται ως υπενθύμιση προς το Πεκίνο, ο κ. Τραμπ ανέφερε πως εάν είναι εφικτή μια πραγματική συμφωνία με το Πεκίνο «θα την κλείσουμε», ωστόσο διαμήνυσε ότι «είμαι άνθρωπος των δασμών».

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη

Στο κόκκινο βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,8% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,6%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 1,4% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες 0,8%, ενώ στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,42% στις 656,96 μονάδες.

ΧΑ

Με πτωτική δυναμική διεθνώς, η Αθήνα διατήρησε τα «κεκτημένα» της Δευτέρας

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών σταθερή πλάγια κίνηση μεταξύ των 664 και 654 μονάδων. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε θετικό και σε αρνητικό πεδίο και ελάχιστο μέρας ήταν οι 654,23 από 632,68 τη Δευτέρα, που ήταν η τιμή του στις 16:57. Μετά τις 10:50 η σταθερή καθοδική πορεία πέρασε τον μέσο όρο από τις 664 σε επίπεδα κάτω από τις 661 μονάδες, χωρίς πισωγυρίσματα. Έτσι κατόρθωσε η αγορά να διατηρήσει τα περισσότερα από τα κέρδη της προηγούμενης, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων, γιατί εμφάνισε διακύμανση 10 μόνο μονάδων. Υπήρξε σημαντικό διάστημα με κίνηση πάνω από τις 660 μονάδες, παράλληλα με μια ισχυρή διάθεση για φυγή  από το ρίσκο που επικράτησε πανευρωπαϊκά. Μετά τις 15:30, εμφανίστηκε έντονης κλίσης καθοδική κίνηση από τις 660 προς τις 654 μονάδες. Η τιμή ανοίγματος στις 658,45 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,40 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 663,89 μονάδες σημειώθηκε μετά 20 λεπτά από την έναρξη. 

Υπολογίσιμες πιέσεις εμφανίστηκαν σε δύο διαστήματα. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πτωτική κίνηση νευρικά από τις 10:50 ως τις 12:59 με τιμές του ΓΔ μεταξύ 664 και 656,0 μονάδων. Ήταν σύνοδος αντισυμμετρική με την προηγούμενη, με εξέχουσα διαφορά, την ασθενέστερη επίδραση των δημοπρασιών μετά το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών και το χαμήλωμα στους ρυθμούς συναλλαγών και στους όγκους. Στις  17:00 τον άφησαν στις 654,79. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε εκτίναξη και τον έκλεισαν στις 656,96 από 659,72 τη Δευτέρα, ορίζοντας κλείσιμο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 5,724 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και 4 μονάδων εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που ανέβηκε 3 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,25%.

Ήταν σύνοδος με αρκετές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 654,23 από 632,68 ήταν 61,5 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, όταν και οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ άνοιξαν πτωτικά και κινήθηκαν σε αρνητικό πεδίο νευρικά κατόπιν. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 656,96 μονάδες που ήταν 2,73 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 6,93 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (9,7 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 29,9 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν οριακά πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,960 από 48,003 δις ευρώ. Δέκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΜΟΗ +3,18%, ΔΕΗ +2,16%, ΕΛΠΕ +1,57%, ΕΧΑΕ +1,36%, ΣΑΡ +1,35%, ΑΔΜΗΕ +1,23%, ΦΡΛΚ +1,06%, ΟΠΑΠ +0,69%, ΕΕΕ +0,59% και  ΜΠΕΛΑ +0,29% ενώ 15 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,31% από +9,66%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,10% από +9,40% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο -2,71% από +15,23%, ΕΥΡΩΒ -6,00% από +6,38% και την ΠΕΙΡ στο -2,06% από +10,86%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,13% από +5,32%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 1) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,42% και έφθασε στις 656,96 από 659,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1727,76 από 1734,67 μονάδες με μεταβολή -0,40%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της μεγάλης ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,882 από 96,364 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,724 από 7,513 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 48,277 από 212,852 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,159 από 6,413 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 88 των καθοδικών 43 από 19 και 38 από 36 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Επιστροφή των ελαφρά δυσοίωνων στοιχημάτων

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πλαγιοκαθοδική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος στις 1731,10 μονάδες, αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,6 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1749,56 σημειώθηκε στις 10:50. Το ελάχιστο στις 1721,02 μονάδες εμφανίστηκε στις 16:57. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1727,76 με μεταβολή -0,40%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,557 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 1052 συμβόλαια με ανώτερο τις 1741,00, κατώτερο τις 1717,00 με τελευταίες πράξεις στις 1726,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 63 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου, με τελευταίες πράξεις στις 1723,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 3806 από 3674 και της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 169 από 163.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 4514 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 40638 και 832 για την επόμενη σειρά, της ΕΥΡΩΒ με 9202 και 2011 για την επόμενη, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 5350, και της ΜΙΓ τα 2189. Στο stock repo ξεχώρισαν τα 21209 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 6000 για ΓΡΙΒ, τα 5000 για ΟΠΑΠ, και τα 2000 για ΜΥΤΙΛ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Τo rebalancing των δεικτών του MSCI ολοκληρώθηκε και μαζί ολοκληρώθηκαν και οι 'αναταράξεις' του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εξαιτίας των υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων Τραπεζικών, κυρίως, τίτλων, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στη χαμηλότερη επίδοση του έτους.

Ήδη, έχει υπάρξει ένα τριήμερο συναλλακτικής αναβάθμισης και ανοδικού ξεσπάσματος, καθώς το Χρηματιστήριο ήταν σε κατάσταση "πιεσμένου ελατηρίου" και η σωρευμένη ενέργεια μεγάλη. Έτσι, το ανοδικό ξέσπασμα οδήγησε απνευστί το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 650 - 660 μονάδων, με τον Τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει, ιδιαίτερα δε με τις Τράπεζες που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ζητούμενο είναι τί μπορεί να συμβεί στη συνέχεια του τρέχοντα μήνα, που είναι και ο τελευταίος του έτους. Η απάντηση συνυφαίνεται με μια σειρά δεδομένα που διαμορφώνουν προϋποθέσεις μεταστροφής του σκηνικού από "μαύρους σε λευκούς κύκνους", με θετικούς δηλαδή καταλύτες. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός της ΤτΕ για τη δημιουργία του "φορέα ειδικού σκοπού" (SPV), για τη μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων από τα χαρτοφυλάκια των συστημικών Τραπεζών είναι σε εξέλιξη, με τις Ευρωπαϊκές Αρχές να διαφαίνεται ότι το εγκρίνουν. Επιπλέον, το σχέδιο που ανήγγειλε η Eurobank οδηγεί εντός του 2019 σε ταυτόχρονη περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση, από κοινού με την επιτάχυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το 9μηνο, πιστοποιούν ότι σε πολλές εταιρείες σημειώνεται ουσιαστική βελτίωση κύκλου εργασιών και λειτουργικών αποτελεσμάτων, αλλά και θεαματική βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας. Τέλος, τα στοιχεία του 9μηνου για το ΑΕΠ, πιστοποιούν ότι η συγκρατημένη, έστω, επιτάχυνση της μεγέθυνσης της Οικονομίας συνεχίζεται, με ζητούμενη πάντα την αναζωογόνηση των επενδυτικών δράσεων, Δημόσιων και Ιδιωτικών. Η Αγορά ομολόγων, παράλληλα, παρουσιάζει εξομάλυνση με τις αποδόσεις να υποχωρούν.

Με τα δεδομένα αυτά και στο βαθμό που διατηρηθεί η συναλλακτική ευρωστία, είναι πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο, με διάθεση προσέγγισης της περιοχής των 700 μονάδων, είτε μέσω ενός year-end-rally με πρόθεση τον "καλλωπισμό" των μετοχικών αποτιμήσεων Δεικτοβαρούς χαρακτήρα, είτε μέσω του "January effect" στην αρχή του έτους.

Το διεθνές περιβάλλον ωστόσο, παρά τις τελευταίες ευνοϊκές εξελίξεις, προκαλεί σκεπτικισμό. Θετικά καταγράφεται η ανακωχή ανάμεσα ΗΠΑ και Κίνας για τα εμπορικά ζητήματα, καθώς και η διάθεση συνεννόησης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης για το ύψος του ελλείμματος του Ιταλικού προϋπολογισμού. Ακόμη, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Πάουελ δηλώνει ότι οι επιτοκιακές αναβαθμίσεις θα κλιμακωθούν με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην προκαλέσουν "αναταραχές" στις Αγορές, οδηγώντας τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων χαμηλότερα.

Παρ‘ όλα αυτά, οι Αγορές διατηρούν τις αμφιβολίες τους για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, σε σχέση με το ενδεχόμενο να εισέλθουν σε ύφεση το 2020, όπως έχει υποστηρίξει η JP Morgan. Το αποτέλεσμα είναι η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων να παραμένει χαμηλή.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη, καθοδηγούμενα από την πτώση της Wall Street. Οι απότομες μειώσεις των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και οι αναζωπυρωμένες ανησυχίες γύρω από τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσαν την έντονη επιφύλαξη των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι αγορές παγκόσμια έχουν αναστατωθεί, καθώς η πλάγια κίνηση της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ ειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση. Επίσης τις κρατούν σε νευρικότητα οι αυξανόμενες αμφιβολίες για το αν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα μπορέσουν να επιτύχουν ουσιαστική εμπορική συμφωνία κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας που συμφωνήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -1,37%.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,69% και ο σύνθετος δείκτης στην αγορά της Σαγκάης μειώθηκε κατά -0,61%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,53% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,62%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν το -0,83%, με το φρόνημα των επενδυτών να πιέζεται από τις παγκόσμιες απώλειες.

Μετά την ολονύκτια πτώση της Wall Street, τα συμβόλαια S & P e-mini ESc1 σημείωσαν άνοδο +0,4% στις ασιατικές συναλλαγές της Τετάρτης.

Τα μηνύματα από την Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του τριετούς κύκλου αύξησης των επιτοκίων, έχουν ωθήσει την απόδοση των 10ετών ομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών και κάτω από το 3%.

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης των Η.Π.Α. επιτάχυναν την ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων, ένα φαινόμενο στο οποίο οι αποδόσεις από τις πιο μακροχρόνιες ομολογίες κρατικού χρέους μειώνονται ταχύτερα από ό, τι οι αντίστοιχες των ομολόγων βραχύτερου βίου ωρίμανσης.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του διετούς και του 10ετούς ομολόγου ήταν στο πιο χαμηλό επίπεδό της για περισσότερο από μια δεκαετία και έμοιαζε να πλησιάζει σε μια αντιστροφή, όταν τα επιτόκια για τα μακροπρόθεσμα υπολείπονται των βραχυπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα