Διορία έως 17/12 από τη ΔΕΗ στη Χαλυβουργική

Ασφαλιστικά μέτρα της ΛΑΡΚΟ για την άρση εκπροσώπησης
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 10:23
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Προθεσμία έως τις 17 Δεκεμβρίου αποφάσισε να δώσει η ΔΕΗ στη Χαλυβουργική, «παγώνοντας» τις διαδικασίες διακοπής ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας λόγω των χρεών της, ύψους 31,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν εκκινήσει με την άρση εκπροσώπησής της. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει προχωρήσει σε άρση εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών της, οι οποίες κινούνται στα 280 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να «απαντά» με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. 

Όσον αφορά τη Χαλυβουργική, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ, η διοίκηση της επιχείρησης κάλεσε χθες στα γραφεία της τον διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας Γιώργο Σκινδήλια, «για την εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο χρέος των 31,8 εκατ. ευρώ και τον τερματισμό της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της μη πληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Σκινδήλιας δεσμεύθηκε ότι έπειτα από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της βιομηχανίας θα υποβάλει στη ΔΕΗ σοβαρές προτάσεις την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να μεταθέσει στις 17 Δεκεμβρίου τις συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία. Παράλληλα, κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το πρόβλημα.

Στην ανακοίνωση, η διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την ελπίδα, ότι εφόσον επιδειχθεί η επιβαλλόμενη υπευθυνότητα εκ μέρους της ιδιοκτησίας της Χαλυβουργικής, μπορεί να βρεθεί λύση. Πάντως, αφήνει να εννοηθεί πως η νέα διορία αποτελεί το τελευταίο «παράθυρο» ευκαιρίας, ώστε να επέλθει συμφωνία για τον διακανονισμό των χρεών και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να αναλάβει ξανά την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας. «Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται πως η άρση εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής έγινε στις αρχές του περασμένου μήνα, μετά την εκπνοή και της τελευταίας διορίας 30 ημερών, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε δώσει από τον Αύγουστο η ΔΕΗ για τον διακανονισμό του χρέους. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλοι «κύκλοι» διαπραγματεύσεων και παρατάσεων την προηγούμενη τριετία, που ωστόσο δεν έφεραν αποτέλεσμα. Έτσι, μετά την αποστολή της σχετικής επιστολής στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στην πράξη η ΔΕΗ είχε σταματήσει να προμηθεύει τη βιομηχανία με ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως, πλέον η Χαλυβουργική κοστολογείτο με την Οριακή Τιμή Συστήματος (που είναι αισθητά ακριβότερη από το τιμολόγιό της από τη ΔΕΗ) για το ρεύμα που καταναλώνει.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχώρησε πρόσφατα σε επιστολή προς τον ΑΔΜΗΕ για άρση εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ, έχοντας ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου αποστείλει στον Διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση των μετρητών φορτίου. Η ΛΑΡΚΟ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει και η ΔΕΗ με 11,4%, αποτελεί με διαφορά τον μεγαλύτερο βιομηχανικό οφειλέτη της επιχείρησης ηλεκτρισμού, καθώς χρωστά περί τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ δεν τηρεί τη ρύθμιση εξόφλησής τους που έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η βιομηχανία έχει ήδη προχωρήσει σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μπλοκάρει τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αναμένει τη δικαστική απόφαση επί των ασφαλιστικών, πριν προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα