Συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 12:38
UPD:17:20

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ με θέμα, «Εξαγγελίες - Διακηρύξεις για το Ασφαλιστικό», κατά την οποία επαναδιατυπώθηκαν οι προτάσεις-θέσεις της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό.

Σκληρή κριτική κατά πάντων άσκησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Κ. Πουπάκης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τον διάλογο στο Ασφαλιστικό, αποφεύγοντας όπως είπε, τις αποσπασματικές παρεμβάσεις που μόνο βλαβερές συνέπειες έχουν για το ασφαλιστικό σύστημα.

Όσον αφορά τα μέτρα για τους απολυμένους της Νάουσας, ο κ. Πουπάκης μίλησε για παραίτηση από πολιτικές απασχόλησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες θέσεις συνταξιούχων 49 και 50 ετών.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, «η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει και να οριοθετήσει τις θέσεις και τις προτάσεις της και όχι να εξαντλείται σε διαδικαστικού χαρακτήρα διακηρύξεις και κυρίως να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της για την υποστήριξη του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) όχι την περαιτέρω αποδυνάμωση του».

Όπως επισημάνθηκε, η ΓΣΕΕ κρίνει, ότι από την agenda του διαλόγου για την κοινωνική ασφάλιση, δεν μπορεί να απουσιάζουν ζητήματα όπως:

1. Αναλογιστικές προσεγγίσεις σε δύο επίπεδα: για καθένα χωριστά ασφαλιστικό φορέα και για το σύνολο του συστήματος.

2. Διασφάλιση μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας Ταμείων Κύριας Σύνταξης, σε συσχέτιση και συνδυασμό με τη διασφάλιση της κοινωνικής αποτελεσματικότητάς τους.

3. Διασφάλιση μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας Ταμείων Επικουρικής Σύνταξης, σε συσχέτιση και συνδυασμό με τη διασφάλιση της κοινωνικής αποτελεσματικότητάς τους.

4. Χρηματοδοτική λειτουργία ΣΚΑ (κύρια και επικουρική σύνταξη): ανάγκη προσδιορισμού ύψους απαιτουμένων νέων (πρόσθετων) πόρων και εντοπισμού πηγών άντλησής τους.

5. Αρχές και χρονοδιάγραμμα ενοποιητικής διαδικασίας Ταμείων Κύριας Σύνταξης και μέθοδοι προσδιορισμού και επιμερισμού του αντίστοιχου κόστους ενοποιήσεων.

6. Ειδικότερη διαδικασία ενοποιήσεων βάσει Ν. 3029/2002 (άρθρο 5) και Ν. 3371/2005 (άρθρα 57 και 69). Επιμερισμός κόστους και αποφυγή επιβάρυνσης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

7. Διασφάλιση (νομοθετημένης) πλεονασματικής λειτουργίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

8. Αρχές και χρονοδιάγραμμα ενοποιητικής διαδικασίας Ταμείων Επικουρικής Σύνταξης και μέθοδοι προσδιορισμού και επιμερισμού του αντίστοιχου κόστους ενοποιήσεων.

9. Διατήρηση του υφιστάμενου, κατά τη χρονική περίοδο αποχώρησης, Δείκτη Αναπλήρωσης και μετά τη συνταξιοδότηση: συσχέτιση μισθών και συντάξεων - εξέταση δυνατότητας καθιέρωσης μεθόδου με την οποία οι αυξήσεις των συντάξεων θα προκύπτουν αυτομάτως (κατάργηση των αντίστοιχων ρυθμίσεων του Ν. 2676/1999) - κατάργηση πολλαπλών επιπέδων συνταξιοδότησης.

10. Επιβεβαίωση και προώθηση υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν. 3029/2002) για την οριστική ρύθμιση του θέματος των ΒΑΕ (Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων).

11. Λήψη μέριμνας για τους απολυόμενους που είναι κοντά στα όρια ηλικίας και δεν έχουν επαρκή, για συνταξιοδότηση, αριθμό ενσήμων.

12. Θέματα διαχείρισης ΣΚΑ: Διοικήσεις - πλειοψηφίες - ρόλος του Κράτους.

13. Αντιμετώπιση του δημογραφικού: ασφαλιστική κάλυψη της γυναίκας - μητέρας.

14. Διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ανέργων, δεδομένου του παρατεταμένου προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας και των επιπτώσεών της στην σύνταξη.

15. Ασφαλιστική αντιμετώπιση της καθυστερημένης εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας και δυνατότητες ασφαλιστικής αναγνώρισης στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου. Εναλλακτικές λύσεις σταδιακής αποπληρωμής κόστους αναγνώρισης, διαρκούσης της εργασιακής ζωής.

16. Προγράμματα και διαδικασία εθελούσιων αποχωρήσεων προσωπικού, προσδιορισμός αντίστοιχου κόστους στο ασφαλιστικό σύστημα και ρύθμιση χρόνου καταβολής του κόστους αυτού (επέκταση και εξειδίκευση διάταξης άρθρου 69 Ν. 3371/2005).

17. Ασφαλιστικό και αναπτυξιακή διαδικασία: πως το ΣΚΑ θα καταστεί μοχλός ανάπτυξης και διεύρυνσης της απασχόλησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα