Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που έχει ως στόχο να την ενισχύσει έναντι μελλοντικών κρίσεων, αλλά και να πετύχει το μεγάλο ζητούμενο από ιδρύσεώς της: ταχύτερη σύγκλιση μεταξύ των κρατών- μελών και λιγότερες ανισορροπίες.
Οι υψηλές φιλοδοξίες Γαλλίας και ορισμένων χωρών του Νότου για βαθιά οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης ήρθαν σε σύγκρουση με τη διστακτικότητα και τις επίμονες ενστάσεις των χωρών του Βορρά να μοιραστούν κινδύνους. Το πακέτο στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί το πρωί της Τρίτης είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο, που να συμβιβάζει τις αντικρουόμενες απαιτήσεις Παρισιού, Ρώμης, Βερολίνου και Χάγης.
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερα βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωση, όχι όμως και ενιαίο δίχτυ ασφάλισης καταθέσεων, στο οποίο αντιστάθηκε σθεναρά η γερμανική πλευρά. Ωστόσο θα δημιουργηθεί κοινός μηχανισμός προστασίας (backstop) για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Οι λεπτομέρειές του θα γίνουν γνωστές νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς για το 2024- υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στον περιορισμό των χρηματοπιστωτικών κινδύνων έως το 2020.
Προβλέπει επίσης έξτρα ευελιξία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να μπορεί να στηρίζει χώρες, που βρίσκονται στη δίνη αναταράξεων και να αντιμετωπίζει τις όποιες μελλοντικές κρίσεις χωρίς τη συνδρομή άλλων οργανισμών εκτός κοινότητας.
Συμφωνία υπήρξε και για τον ενιαίο προϋπολογισμό, ο οποίος όμως θα έχει επενδυτικό χαρακτήρα.
Το τελικό σχέδιο ήρθε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις άνω των 18 ωρών και έθεσε το πλαίσιο, που θα κληθούν να εγκρίνουν οι ηγέτες της κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σχολίασε πως η υπόθεση της Ιταλίας δεν επηρέασε τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, Reuters