Αρχίζει ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 14:51
UPD:17:49

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναμένει ότι όλοι θα επιδείξουν το αίσθημα ευθύνης για να γίνει διάλογος για το ασφαλιστικό.

Οπως δήλωσε σήμερα, μετά την Πέμπτη που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή -κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων- για το ασφαλιστικό, θα πρέπει όλοι να συζητήσουν σοβαρά το θέμα που θα μας απασχολεί επί χρόνια και ν' αφήσουν «στο πλάι» τα μικροπολιτικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ.Αλογοσκούφης είπε πως είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες θέσεις - προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και ότι αυτό συμβάλει στο διάλογο.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν περιλαμβάνεται τίποτα στις προτάσεις αυτές που να μας λέει πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα πόρων του ασφαλιστικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δέκα σημεία προτάσεων για το ασφαλιστικό, όπως τη σταδιακή ενοποίηση των ταμείων σε τρία ταμεία κύριας ασφάλισης, τη θεσμοθέτηση εθνικής κατώτατης σύνταξης για όλους, την επαναξιολόγηση του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την αποθάρρυνση της πρόωρης εξόδου από την εργασία και την ενθάρρυνση ταυτόχρονα της περαιτέρω παραμονής στην εργασία.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αναλογιστικές μελέτες είναι αρμοδιότητα της εθνικής αναλογιστικής αρχής, ζητώντας από την κυβέρνηση να τη συγκροτήσει. Επίσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για τις προθέσεις της στο ασφαλιστικό, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων και να μην τα υπονομεύει.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα πρέπει να συμπεριλάβει την επανεξέταση του καθεστώτος της πρόωρης συνταξιοδότησης, την πρόληψη και την καταστολή της εισφοροδιαφυγής, την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας και των αποθεματικών των ταμείων, τη βελτίωση της οργάνωσης των ταμείων, τη διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων (διαδοχική ασφάλιση) και άλλες παραμέτρους, όπως αναφέρεται στην έκθεση (27 Απριλίου 2006) του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης θα καλέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους να ορίσουν εκπροσώπους στην επιτροπή που θα συσταθεί για τη μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος.

Επικριτικοί έναντι των κυβερνητικών επιλογών σχετικά με τη διαδικασία διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) εμφανίστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, που έθεσαν προϋποθέσεις συμμετοχής στο διάλογο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/08/1185475.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα