«Κενό γράμμα» παραμένει η στήριξη του έντυπου Τύπου

Εκκρεμεί η απάντηση του υπ. Οικονομικών στην πρόταση μείωσης του ΦΠΑ ή της φορολογίας στο χαρτί
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 16:49
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Από την έντυπη έκδοση 

Σε θολό τοπίο παραμένει η στήριξη του έντυπου Τύπου, καθώς στα συναρμόδια υπουργεία έχει κολλήσει η επιδότησή του και το μόνο μέτρο που δείχνει πως μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η διάθεση του επιπλέον ποσού μέσω των επικοινωνιακών προγραμμάτων του Δημοσίου.

Αν και τις τελευταίες ημέρες κάτι διαφαίνεται να κινείται και πάλι στο μέτωπο της στήριξης των εφημερίδων. από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για τη μείωση του ΦΠΑ ή τη μείωση της φορολογίας στο χαρτί. Έως τώρα οι προτάσεις που γίνονταν στα πρότυπα ενισχύσεων άλλων χωρών στοιβάζονταν σε υπουργικά γραφεία χωρίς καμία εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πακέτο στήριξης που φέρνει προς συζήτηση ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος περιλαμβάνει μόνο τη διάθεση κονδυλίου για συγκεκριμένα επικοινωνιακά προγράμματα υπουργείων και φορέων του Δημοσίου για τις εφημερίδες και το διαδίκτυο συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με συνδικαλιστικές ενώσεις και το υπουργείο Παιδείας. Για τα άλλα μέτρα που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί, όπως ο ΦΠΑ, η διανομή, ο φόρος στο χαρτί, χρειάζεται απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. 

Τα «λουκέτα» στην κρίση
Στη δεκαετία της κρίσης έκλεισαν περί τις 80 επιχειρήσεις ΜΜΕ και χάθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας. Την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Τύπος αποτυπώνει και η έρευνα της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα το κεφάλαιο που αφορά τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με στοιχεία το 2004, που τα ΜΜΕ δεν ήταν τόσα πολλά σε αριθμό και ούτε υπήρχε η ιντερνετική έξαρση ενημερωτικών επαγγελματικών ιστοσελίδων, στον χώρο των ΜΜΕ εργάζονται 11.184 άτομα. Η ανεργία ήταν της τάξης του 6,2%, ήτοι περίπου 744 άτομα. Το 2014, δέκα χρόνια μετά, μειώθηκε η απασχόληση και οι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 9.722 άτομα, με τους ανέργους να είναι πλέον 6.141, ποσοστό 38%.    
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα