Βrexit: Kαμπανάκι για «φουσκωμένο» λογαριασμό διαζυγίου

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 17:51
UPD:17:55
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Ηχηρό καμπανάκι για τον λεγόμενο «λογαριασμό του διαζυγίου» χτυπάει το Εθνικό Ελεγκτικό Συνέδριο (National Audit Office- NAO) στη Βρετανία. Προειδοποιεί ότι η συμφωνία, που έκλεισε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αποτελεί ουσιαστικά «λευκή επιταγή» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να στοιχίσει στους Βρετανούς πολύ ακριβότερα από τα 39 δισ. στερλίνες, που έχουν ανακοινωθεί. 

Σύμφωνα με το NAO η συμφωνία προβλέπει ο λογαριασμός του διαζυγίου να πληρωθεί σε ευρώ μετά το 2020. Ωστόσο δεν διασφαλίζει το τελικό ύψος του. Μεταξύ των έξτρα δαπανών, που ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει η χώρα, είναι προμήθειες για πρόσβαση σε οργανισμούς της Ε.Ε., υποχρεώσεις που συνδέονται με το συνταξιοδοτικό σχήμα της κοινότητας, αλλά και επιπτώσεις από την διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Εάν η στερλίνα  υποτιμηθεί περαιτέρω το βάρος θα είναι αυξημένο, από τη στιγμή που η χώρα δεν πληρώνει στο δικό της νόμισμα, αλλά στο ενιαίο ευρωπαϊκό. Από τον Ιούνιο του 2016 έως σήμερα το βρετανικό νόμισμα παρουσιάζει απώλειες 14%.  

«Οι αβεβαιότητες παραμένουν, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό μπορεί να αλλάξει πριν καταβληθεί από την βρετανική κυβέρνηση στην Ε.Ε.» προειδοποιεί το ΝΑΟ. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πάντως ότι ο λογαριασμός θα είναι μεταξύ 35 δισ. και 39 δισ. στερλινών και ότι αυτό δεν αλλάζει.

Το καμπανάκι του NAO έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να δημοσιοποιήσει την πλήρη νομική γνωμοδότηση για το Brexit. Η περίληψη που έχει δοθεί στη δημοσιότητα δεν κάνει καμία ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθεί ο λογαριασμός του διαζυγίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα