Luxury business με εξωστρέφεια

Η Kontaki Design αξιοποιεί τις ευκαιρίες της τουριστικής βιομηχανίας
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 16:57

Ο Σπύρος Κοντάκης, ιδρυτής της Kontaki Design

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
 [email protected]

Η Kontaki Design, ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και παράγει χειροποίητα αντικείμενα και έπιπλα, αποκλειστικά στην Ελλάδα, διεισδύει στη βιομηχανία πολυτελείας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ανάπτυξη του τουρισμού -έχει παρουσία σε Λονδίνο, Παρίσι, Κουβέιτ, Βηρυτό και άλλες χώρες-, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να κάνει προσιτό το design στο ευρύ κοινό.

Ο Σπύρος Κοντάκης αντιλαμβάνεται το έργο τέχνης ως αντικείμενο που δεν χάνει τον λειτουργικό του σκοπό. Έτσι, ενώ οι πρώτοι πελάτες του ήταν κυρίως συλλέκτες και άνθρωποι που παίρνουν μέρος σε δημοπρασίες, τα τελευταία χρόνια εξελίσσει τη δραστηριότητά του στο interior design, τη διαμόρφωση χώρων για boutique και luxury ξενοδοχεία, εστιατόρια και ιδιωτικούς χώρους, ενώ δημιουργεί και μια σειρά πιο προσιτών αντικειμένων για το ευρύ κοινό. Έτσι διευρύνει το πελατολόγιό του διεισδύοντας στην τουριστική αγορά και στη βιομηχανία πολυτελείας. Σήμερα δηλαδή η στρατηγική του βασίζεται σε τέσσερις άξονες: 1) χειροποίητα αριθμημένα και συλλεκτικά αντικείμενα που διατίθενται μέσα από δημοπρασίες, γκαλερί, μουσεία κ.α., 2) σχέδια για αντικείμενα και έπιπλα μαζικότερης παραγωγής για τρίτους σε συνδυασμό με την παραγωγή οικονομικότερων σειρών και αξεσουάρ για το ευρύ κοινό, 3) διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και 4) ειδικές κατασκευές για κατοικίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.

Για να εξυπηρετήσει το επιχειρηματικό του πλάνο ο κ. Κοντάκης συνεργάζεται με Έλληνες τεχνίτες εξειδικευμένους σε χειροποίητο αντικείμενο (μπρούτζο, μέταλλο, ξύλο, δέρμα, ύφασμα), που ξεπερνούν τους 15, και 3-4 εξειδικευμένα εργοστάσια κατασκευής επίπλων. Παράλληλα συνεργάζεται με 2-3 εξειδικευμένα εργοστάσια στο εξωτερικό για ειδικές κατασκευές, όπως πορσελάνες.

Η Στεφανί του Μονακό και η «Μεγάλη Βρετανία»

«Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό αντιγράφων» σημειώνει στη «N» ο κ. Κοντάκης, περιγράφοντας τις προδιαγραφές των πρωτότυπων αντικειμένων που εκθέτει στη Μουρούζη 10, σε έναν ιστορικό δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και τη Ρηγίλλης. Τον συναντήσαμε εκεί, σε ένα κτήριο του 1930, σε μια γειτονιά που έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα εικαστικών, αρχιτεκτόνων, λογοτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος.

Όπως λέει ο ίδιος, η δραστηριότητα άρχισε πριν από επτά χρόνια, το 2011, με αρχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ και η πρώτη επαφή με το κοινό της Αθήνας έγινε σε μια έκθεση στο Κολωνάκι, στην Ersi Gallery, όπου παρουσίασε τέσσερα αντικείμενα: έναν μπουφέ, το φωτιστικό «Man», ένα τρόλεϊ μπαρ και την τσαγιέρα «Conical».

Αμέσως μετά πήγε στο Παρίσι για επαφές με ανθρώπους της αγοράς του design και το 2012 η Στεφανί του Μονακό δημοπράτησε την τσαγιέρα «Conical». Αυτή η εξέλιξη ανέδειξε τον κ. Κοντάκη σε ένα κοινό που αναζητά την πολυτέλεια. Η τσαγιέρα του πρωταγωνίστησε στο promotion των ταινιών της Columbia «Spinderman» και «Skyfall-James Bond», και στη συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το αντικείμενο έγινε το σήμα κατατεθέν της Kontaki Design. Δημιουργήθηκαν 30 αριθμημένα συλλεκτικά αντίτυπα της τσαγιέρας, τα οποία διατέθηκαν στο Παρίσι, ενώ το 2014 ακολούθησε μία μεγάλη ατομική τρίμηνη έκθεση στην Gallery Helene Nougaro στο Παρίσι, όπου υπήρξαν σημαντικές πωλήσεις.

Το 2015, για δεύτερη φορά η Στεφανί του Μονακό και ο Αλβέρτος δημοπράτησαν το φωτιστικό «Popeye» ως πρώτο αντικείμενο σε δημοπρασία που πραγματοποιούν κάθε χρόνο για φιλανθρωπικό σκοπό. Ακολούθησαν εκθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Κίνα και το 2016 άνοιξε το κεντρικό showroom της Kontaki, στο κέντρο της Αθήνας, σημείο αναφοράς της εταιρείας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 εγκαινίασε συνεργασία με το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», καθώς έχει δημιουργήσει exclusive αντικείμενα για το πωλητήριο του ξενοδοχείου, όπως η χρυσή τσαγιέρα «Conical». Έπιπλα και αντικείμενα της Kontaki Design διατίθενται επίσης σε πωλητήρια και γκαλερί στη Βηρυτό, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Καντόνα της Κίνας, στο Κουβέιτ και στην Κύπρο, ενώ σύντομα αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στην Αμερική.

Αποκαλυπτήρια για το project LiquID

Στις 20 και 21 Νοεμβρίου ο Σπύρος Κοντάκης εγκαινιάζει το project «LiquID» στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων, με πρώτη το installation «Afternoon tea». Περίπου 20 καλεσμένοι θα απολαύσουν την ιεροτελεστία του afternoon tea, χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα σερβίτσια που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ειδικά για την περίσταση, ενώ ο χώρος θα είναι διακοσμημένος με έπιπλα και φωτιστικά που αποτελούν σχέδια και κατασκευές της Kontaki Design. Θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα