Καπράλος: Η ελληνική αγορά θωρακίστηκε

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 17:27

Η ελληνική αγορά θωρακίστηκε σε μεγάλο βαθμό, ώστε να αποφύγει τις υπερβολές του παρελθόντος, δήλωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Αναλυτικά, ο κ. Καπράλος ανέφερε τα εξής:

«Το 2005, υπήρξε σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Εταιρείας μας, και όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι ακόμα καλύτερη από την περυσινή.

Βάσει του ενοποιημένου ισολογισμού της ΕΧΑΕ, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα €27,1 εκ., έναντι €33,6 εκ. το 2004, εμφανίζοντας μείωση της τάξεως του 19%. Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα του 2004 περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενα κέρδη που προέκυψαν από τη ρευστοποίηση του μετοχικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου ύψους €24,0 εκ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, το 2005, διαμορφώθηκε στα €73,8 εκ. έναντι €60,9 εκ. το 2004, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 21%.

Η ανάλυση των εσόδων για την χρονιά που μας πέρασε έχει ως εξής:

• Το 34% των εσόδων μας , περίπου €25 εκ., προήλθε από την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών.

• Το 29% των εσόδων μας, περίπου άλλα €22 εκ., προήλθε από τις συναλλαγές μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών.

• ¶λλο ένα 15% των εσόδων μας, ή €11 εκ. περίπου, προήλθε από τις εισφορές των εισηγμένων εταιρειών και τις νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

• Ένα 9% των εσόδων μας (€6,6 εκ.) προήλθε από την αγορά των παραγώγων (συναλλαγές & εκκαθάριση), και

• Τέλος, όλες οι λοιπές δραστηριότητες, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τους παροχείς πληροφόρησης (data vendors), την πληροφορική, τα υπόλοιπα έσοδα της αγοράς αξιών κλπ ανήλθαν στα €9,4 εκ. περίπου (13% των εσόδων μας).

Αν η βελτίωση των εσόδων μας είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να περιαυτολογήσουμε, επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της αγοράς, κάτι για το οποίο αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι η εντυπωσιακή μείωση των λειτουργικών δαπανών του Ομίλου κατά 5,7 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το λειτουργικό κόστος του Ομίλου το 2005 ανήλθε στα €28,1 εκ. παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 17% σε ετήσια βάση. Η μείωση αυτή του λειτουργικού κόστους, απεικονίζει σαφώς την προσήλωση της διοίκησης στον στόχο του εξορθολογισμού της λειτουργίας του Ομίλου.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι, όλες ανεξαρτήτως οι επιμέρους πηγές κόστους παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια του 2005, διψήφια ποσοστιαία μείωση.

Συγκεκριμένα οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ανήλθαν στα €15,6 εκ. και μειώθηκαν κατά 11% ή €2 εκ. σε σχέση με το 2004. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ίσως η μοναδική πλήρως ιδιωτικοποιημένη εταιρεία από τον δημόσιο τομέα που, μέσα σε 2,5 χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της, κατάφερε να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού σε ποσοστό που προσεγγίζει το 25%.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, επίσης, το γεγονός ότι, αυτή η σημαντική μείωση του προσωπικού γίνεται χωρίς να επηρεαστεί καθόλου η καθημερινή λειτουργία του Ομίλου. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε σημαντικά. Εδώ θα σημειώσω ότι το 2005 τα έσοδα του Ομίλου ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 31% ενώ ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος του Ομίλου ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 10%.

Από την άλλη φροντίζουμε να ανταμείβουμε αυτή την αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζόμενων. Το 2005 καταβλήθηκαν στο προσωπικό περίπου €800 χιλ. ως έκτακτες αποδοχές. To ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 7% των συνολικών ετήσιων τακτικών αποδοχών του προσωπικού. Επιπλέον, στο πλαίσιο του λειτουργικού ανασχεδιασμού του Ομίλου, υλοποιήθηκε μελέτη από εξωτερικό σύμβουλο για ένα νέο δίκαιο σύστημα μισθοδοσίας. Ήδη, από την αρχή του τρέχοντος έτους δόθηκαν αυξήσεις ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή εξισορρόπηση των διαφόρων ανισοτήτων που είχαν προκύψει από την πολυδιάσπαση των εταιρειών της ΕΧΑΕ.

Εκτός όμως από τις αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού που παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 11%, μείωση παρουσίασαν και όλες οι υπόλοιπες πηγές εξόδων.

Συγκεκριμένα:

• οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων ανήλθαν στα €2,5 εκ. μειωμένα κατά 12%,

• τα τηλεπικοινωνιακά έξοδα ανήλθαν στα €900 χιλ. μειωμένα κατά 18%,

• τα έξοδα επισκευών & συντηρήσεων ανήλθαν στα €2,6 εκ. μειωμένα κατά 10%,

• τα ενοίκια και τα ασφάλιστρα εγκαταστάσεων ανήλθαν στα €1,2 εκ. μειωμένα κατά 28%,

• όλα τα υπόλοιπα έξοδα ανήλθαν σε €5,3 εκ. εμφανίζοντας μείωση της τάξεως του 32%.

Ο συνδυασμός τόσο της βελτίωσης των εσόδων μας όσο και της σημαντικής περικοπής των λειτουργικών δαπανών οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του ομίλου (Κέρδη προ φόρων και τόκων – ΕΒΙΤ) κατά 93% σε σχέση με το 2004.

Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά αποτελέσματα (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν το 2005 στα €38,6 εκ. έναντι €20,0 εκ. το προηγούμενο έτος.

Το συμπέρασμα λοιπόν που εξάγεται από τα παραπάνω είναι ότι, κατά το διάστημα των περασμένων μηνών, υλοποιήθηκε σημαντικό έργο. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και από την πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ.

Εμείς, η διοίκηση της Εταιρείας, εργαζόμαστε με αυτό το στόχο: τη δημιουργία αξίας για εσάς, τους μετόχους μας.

Και η προσπάθεια αυτή για μας, την Διοίκηση του Ομίλου, είναι συνεχής. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και πιστεύουμε ότι και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια θα «συμμαζέψουμε» περαιτέρω τα του οίκου μας και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας.

Κατά τη διάρκεια του 2005 η συνολική απόδοση της μετοχής της ΕΧΑΕ (συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής κεφαλαίου €2,05/μετοχή) ανήλθε στο 61,4%, σημαντικά μεγαλύτερη τόσο από την απόδοση του Γενικού Δείκτη Τιμών του ΧΑ (31,5%) όσο και από την απόδοση του Δείκτη FTSE/ATHEX Mid 40 (47,1%) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η υπεραπόδοση αυτή συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, την Παρασκευή 05 Μαΐου 2006, η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε στα €15,80 εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 76% από την αρχή του έτους. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑ παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 17%, ενώ ο Δείκτης FTSE/ATHEX Mid 40 εμφάνισε αύξηση της τάξης του 38%.

Θα πρέπει ακόμη να υπογραμμίσω και την σημαντική αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής μας. Η μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα της μετοχής της ΕΧΑΕ αυξήθηκε από 75 χιλιάδες τεμάχια το 2002, σε 250 χιλιάδες τεμάχια το 2005 και προσεγγίζει τα 440 χιλιάδες τεμάχια κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2006.

Ως επιβράβευση των προσπαθειών μας, θεωρούμε και τη συμμετοχή της μετοχής της ΕΧΑΕ στον δείκτη Morgan Stanley Capital Index Greece από την 1η Ιουνίου 2005. Όπως επιβράβευση θεωρούμε και την αυξημένη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην μετοχή μας. Οι ξένοι επενδυτές στο τέλος Μαρτίου 2005 κατείχαν το 16,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μας. Σήμερα, 13 μήνες αργότερα κατέχουν το 36%, το μεγαλύτερο ποσοστό από την ίδρυση της ΕΧΑΕ.

Τελειώνοντας τον απολογισμό των οικονομικών στοιχείων και μεγεθών θέλω να σταθώ λιγάκι στο πιο «απτό» και σημαντικό, για εσάς τους μετόχους μας, αποτέλεσμα αυτής της καλής πορείας της Εταιρείας μας: το μέρισμα και την επιστροφή κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2005 πλήρωσε στους μετόχους €0,20 ανά μετοχή για τη χρήση του 2004 και η πρόταση της διοίκησης προς έγκριση από εσάς είναι για μέρισμα €0,25 ανά μετοχή για τη χρήση του 2005. Μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 25%.

Όσον αφορά στην επιστροφή κεφαλαίου, η Εταιρεία επέστρεψε στους μετόχους κατά τη διάρκεια του 2005 €2,05 ανά μετοχή, ή ποσό που αντιστοιχεί σε €144 εκ. περίπου. Φέτος, η πρόταση της διοίκησης προς έγκριση από εσάς (στην επαναληπτική Γ.Σ. προφανώς, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η αυξημένη απαρτία που απαιτείται για την έγκριση του θέματος αυτού στην σημερινή μας συνέλευση) είναι για επιστροφή κεφαλαίου €1,25 ανά μετοχή, ή ποσό που αντιστοιχεί σε €88 εκ.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Επιτρέψετε μου να αναφερθώ με συντομία στο ευρύτερο έργο που επιτελέστηκε στην εταιρεία μας, την ΕΧΑΕ, κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών.

Ένας από τους στόχους του Ομίλου είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του, η αύξηση της αποτελεσματικότητας – παραγωγικότητας, στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων και, κατά συνέπεια, η μείωση του λειτουργικού μας κόστους.

Κατόπιν τούτου, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών προχωρήσαμε σε μια σειρά ενεργειών για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Κατά τη διάρκεια του 2005, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της ΕΧΑΕ με την ΑΣΥΚ. Επίσης στις 19 Δεκεμβρίου 2005, αποφασίστηκε και η συγχώνευση με απορρόφηση του ΚΑΑ και της ΕΤΕΣΕΠ από την μητρική εταιρεία του Ομίλου. Οι συγχωνεύσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2006 και αναμένεται ότι θα συμβάλλουν στην επίτευξη συνεργιών και οικονομιών κλίμακας στον Όμιλο.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το 2005, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του λειτουργικού ανασχεδιασμού και η ενοποίηση των λειτουργικών υπηρεσιών του Ομίλου, με τη δημιουργία 3 Γενικών Διευθύνσεων (Αγοράς, Διακανονισμού & Εκκαθάρισης, Εταιρικών Λειτουργιών).

Συντάχθηκε, επίσης, νέος κανονισμός εσωτερικής οργάνωσης & λειτουργίας με βάση την νέα δομή του Ομίλου. Παράλληλα, έγινε επιλογή και κατανομή του προσωπικού στις νέες οργανικές θέσεις. Συνολικά 150 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε νέες οργανικές θέσεις στις εταιρίες του Ομίλου.

Προσδιορίσθηκαν οι πλεονάζουσες θέσεις εργασίας και υλοποιήθηκε πρόγραμμα μείωσης προσωπικού. Κατά τη διάρκεια του 2005 ο αριθμός των εργαζομένων στον Όμιλο μειώθηκε κατά 8% (32 άτομα). Επιπλέον, από την αρχή του 2006 ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε περαιτέρω κατά 33 άτομα (9%). Σήμερα έχουμε συνολικά 352 εργαζόμενους.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, επελέγη ο ανάδοχος και υπεγράφη η σύμβαση για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Ομίλου επί της Λεωφόρου Αθηνών 108-110. Το κτίριο θα παραδοθεί από τον κατασκευαστή, την εισηγμένη εταιρεία Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική, στις 31 Μαρτίου του 2007. Με την μετακόμιση όλων των εταιρειών του Ομίλου στο συγκεκριμένο κτίριο, επιτυγχάνονται περαιτέρω οικονομίες κλίμακας και πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω και η αποτελεσματικότητα του Ομίλου. Το έργο υλοποιείται με την μέθοδο της αντιπαροχής και ο Όμιλος δεν καταβάλει κανένα ποσό. Αντιθέτως, εισπράττουμε από τον ανάδοχο το ποσό των €7 εκατ. σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση κατεβλήθη στην ΕΧΑΕ στις αρχές Μαρτίου 2006, ενώ η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση πιστεύω ότι θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα καινούργια γραφεία της εταιρείας μας, καθώς ο Όμιλος θα έχει ήδη μέχρι τότε μετακομίσει.

Σαν επακόλουθο της σημαντικής μείωσης στον αριθμό του προσωπικού, ο Όμιλος αποδέσμευσε 4 ενοικιαζόμενα κτίρια, εξοικονομώντας συνολικά περίπου €315 χιλιάδες ετησίως. Επίσης μετά την 1η Απριλίου 2007, ημερομηνία κατά την οποία ο Όμιλος θα μετακομίσει στις νέες εγκαταστάσεις, θα αποδεσμευτούν και οι υπόλοιπες ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του κόστους ενοικίασης των κτιρίων.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, η Γενική μας Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Οι ανακατατάξεις, που επιτελούνται διεθνώς (με πρόσφατο παράδειγμα την επιθετική εξαγορά του 19% του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου από το NASDAQ), δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς αργά ή γρήγορα, αυτό το κύμα των ανακατατάξεων και συγχωνεύσεων θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα και εμάς.

Σκοπός δικός μας, σκοπός της διοίκησης της ΕΧΑΕ, είναι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του νέου αυτού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται διεθνώς.

Πρώτο μας μέλημα ήταν, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η χάραξη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής για τον Όμιλο μας.

Όπως ανέφερα ήδη ένας εκ των βασικών στρατηγικών μας στόχων είναι:

• Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Ομίλου, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η αύξηση της παραγωγικότητας μας.

Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη στα μεγέθη του 2005 που σας ανέπτυξα πριν από λίγο.

Οι υπόλοιποι τρεις άξονες της στρατηγικής μας είναι:

• Η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας της αγοράς. Η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και η βελτίωσή τους, όπου αυτό απαιτείται.

• Η συνεργασία με κεφαλαιαγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο ρόλος του Ομίλου της ΕΧΑΕ στην ευρύτερη περιοχή και, τέλος,

• Η συμβατότητα της αγοράς μας με το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, με τις υποδομές και με τις λειτουργίες των αναπτυγμένων αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο Όμιλός μας και να καταστεί εφικτή η δυνατότητα μελλοντικής διασύνδεσης με τις αγορές αυτές.

Τελειώνοντας με τα θέματα της ΕΧΑΕ, θα ήθελα να δούμε με συντομία το έργο που επιτελέστηκε, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, στην αγορά μας υλοποιώντας το στρατηγικό πλάνο που μόλις ανέφερα. Το 2005, προβήκαμε σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικοποιημένου χρηματιστηρίου κάτω από το πρίσμα των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί στην ΕΚ.

Έτσι, με τη θέσπιση του ν.3371/05 διαμορφώθηκε το βασικό θεσμικό πλαίσιο μέσω του οποίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, ως διαχειριστής οργανωμένης αγοράς, αποκτά πλήρη ελευθερία στο σχεδιασμό των αγορών που εξυπηρετεί.

Στη συνεχεία προχωρήσαμε στην εκ νέου σύνταξη του κανονισμού του Χ.Α. με σημαντικότερους άξονες:

• Την κατάργηση των υφιστάμενων αγορών και την αντικατάστασή τους από μία αγορά που είναι χωρισμένη σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών καθώς και άλλα χρηματοοικονομικά κριτήρια.

• Τον αυστηρό επανακαθορισμό των προϋποθέσεων εισαγωγής σε αυτή την αγορά και, τέλος,

• Την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς μας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των ελλήνων όσο και των ξένων επενδυτών.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Χ.Α., εισήγαγε μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτυπώνουν ουσιαστικά τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στα «Ευρωπαϊκά Μοντέλα Λειτουργίας των Χρηματιστηριακών Αγορών».

Ενδεικτικά αναφέρονται η διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος με την μέθοδο των δημοπρασιών (call auctions), η αλλαγή μονάδας διαπραγμάτευσης που πέτυχε την - από καιρό αναμενόμενη - κατάργηση των ρεταλιών, η αξιολόγηση των ειδικών διαπραγματευτών και οι μειώσεις των συνδρομών για τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Γνωρίζουμε, ασφαλώς, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. ¶λλωστε, στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε, η αλλαγή είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ακολουθώντας, λοιπόν, τον σφυγμό της αγοράς και, ειδικότερα, των μικροεπενδυτών που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα, αποφασίσαμε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης, ώστε και αυτή η αγορά να ανοίγει την ίδια ώρα με την Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου.

Επίσης, δεν θα πρέπει παραλείψω να αναφέρω και μια σειρά από ρυθμίσεις που προωθήσαμε στην αγορά μας, με σκοπό την βέλτιστη και ασφαλή λειτουργία της, όπως το νέο μηχανισμό για την κάλυψη των Failed Trades, την αποϋλοποίηση απολεσθέντων ονομαστικών τίτλων, τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων στα μετοχολόγια των Εισηγμένων, τη συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρήση χρήματος Κεντρικής Τράπεζας στο διακανονισμό των συναλλαγών, τη συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την καταβολή του μερίσματος των εισηγμένων εταιρειών.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές βοήθησαν στην απλοποίηση των διαδικασιών και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της αγοράς μας, καθώς και στη μείωση του κόστους για τους συμμετέχοντες και τους επενδυτές.

Με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού φροντίσαμε για την άμεση δημοσιοποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών από τις εκδότριες, αξιοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα HERMES, βελτιστοποιώντας την ταχύτητα ανάρτησης τους στην ιστοσελίδα του ΧΑ, ενώ, παράλληλα, στις περιπτώσεις δημοσιεύσεων οικονομικών καταστάσεων, φροντίσαμε για την ταχύτατη επεξεργασία τους προκειμένου να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ταχύτητα με την οποία έγινε από τα αρμόδια όργανα η αξιολόγηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2005 αμέσως μετά το τέλος της προθεσμίας δημοσίευσής τους από τις εισηγμένες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση επιδιώχθηκε η πιστή τήρηση των κανονισμών προκειμένου να εδραιωθεί η αξιοπιστία των εισηγμένων εταιρειών, γεγονός βέβαια που οδήγησε, χωρίς καμία καθυστέρηση, σε σειρά αναστολών και μεταφορών στο καθεστώς επιτήρησης για την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Κυρίες και κύριοι Μέτοχοι,

Όπως, πολύ επιγραμματικά, ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, οι ανακατατάξεις που βιώνει η χρηματιστηριακή βιομηχανία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πρωτοφανείς και δεν πιστεύω ότι μπορούν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Ζούμε πλέον στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και αυτό επηρεάζει και την καθημερινή λειτουργία της Ομίλου μας.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι, στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος θα πρέπει να διαθέτει υψηλού επιπέδου προσαρμοστικότητα και να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλες τις ανεπτυγμένες αγορές.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με το νέο περιβάλλον, κατά το προηγούμενο έτος, αφ’ ενός μεν προσπαθήσαμε να χαρτογραφήσουμε την πραγματική διάσταση των εμφανιζόμενων προτάσεων συνεργασίας με τα κεντροευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφ’ ετέρου δε, να διαμορφώσουμε μια πρόταση συνεργασίας με τις γειτονικές αγορές που θα ανοίξει μια προοπτική συγκέντρωσης των αγορών σε ενιαία πλατφόρμα.

Όσον αφορά στις προτάσεις συνεργασίας, έχει ήδη οργανωθεί μια σειρά επαφών με τρία από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Deutsche Boerse, Euronext και OMX Group), που θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε ουσιαστικά, στο άμεσο μέλλον, την οικονομική σημασία για την ΕΧΑΕ των συνεργασιών που οι παραπάνω αγορές προτείνουν.

Όσον αφορά στην ενιαία πλατφόρμα, η πρώτη επιτυχημένη αποδοχή της πρότασης έγινε από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών και εκκαθάρισης βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία εδώ και μερικές εβδομάδες και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Σε λιγότερο ώριμο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις με τα χρηματιστήρια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για τα οποία επιδιώκουμε να έχουμε σαφή εικόνα των πιθανών εκφάνσεων του σχήματος ένταξης τους σε μια κοινή πλατφόρμα, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Θεωρούμε ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για τον όμιλο της ΕΧΑΕ, γιατί τώρα πραγματοποιούνται τα πρώτα βήματα που θα καταδείξουν τον βαθμό στον οποίο θα υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου επέκτασης του Ομίλου στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετασχηματίζοντας ουσιαστικά τον Όμιλο της ΕΧΑΕ σε χρηματιστηριακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Τελειώνοντας τον συνοπτικό αυτό απολογισμό μας, θα ήθελα να σημειώσω ότι σημαντικό έργο πραγματοποιήθηκε και προς την κατεύθυνση της προβολής της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Από το τέλος Οκτωβρίου 2005, το CNBC Europe προβάλει καθημερινά τις εξελίξεις του ελληνικού χρηματιστηρίου. Επιπλέον, στο διάστημα αυτό των επτά μηνών, πρόβαλε 763 φορές διαφημιστικό spot για την αγορά μας, χωρίς κανένα κόστος για τον Όμιλο.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες με μια σειρά από μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, με στόχο την προβολή της αγοράς και την καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε για εξωστρέφεια, με μια σειρά από παρουσιάσεις - roadshows που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, τόσο από τις εισηγμένες εταιρείες που έχουν στρατηγικό πλάνο και όραμα να παρουσιάσουν, όσο και από εμάς, την ΕΧΑΕ, που παρουσιάζουμε τις θεσμικές αλλαγές της αγοράς μας, τη συνεχή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τον λειτουργικό ανασχεδιασμό του Ομίλου μας και την προσήλωση στην περικοπή των δαπανών. Τα roadshows αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της παρουσίας των ξένων επενδυτών τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην εταιρεία μας, την ΕΧΑΕ.

Επιβράβευση όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών μας, ασφαλώς, αποτελεί και η εξαιρετική πορεία της αγοράς.

Σε ότι αφορά στη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην αγορά μετοχών του Χ.Α., που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων μας, για το 2005 διαμορφώθηκε στα €210 εκ. και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που προσεγγίζει το 50%. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2006 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του ΧΑ διαμορφώνεται στα €386 εκ., σχεδόν 85% αυξημένη σε σχέση με το 2005.

Το γεγονός αυτό είναι εμφανές και στην πορεία του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2005 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 32%. Επίσης από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι την Παρασκευή 05/05/2006 ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ σημείωσε αύξηση της τάξεως του 17%.

Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τη διάρκεια του 2005 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 34%, ενώ από την αρχή του 2006 μέχρι σήμερα παρουσιάζει μια περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 18%.

Εξίσου σημαντική θεωρούμε και την εισροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως αναφέραμε και νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια του 2005 η καθαρή εισροή ξένων κεφαλαίων (αγορές μείον πωλήσεις) ξεπέρασε τα €5,2 δισεκατομμύρια. Αξιοσημείωτο, επίσης, παραμένει το γεγονός ότι η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό παραμένει αμείωτη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2006 όπου προσεγγίζει τα €1,7 δισεκατομμύρια.

Αυτό φαίνεται και στην σταθερά αυξανόμενη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Τον Ιανουάριο του 2005 οι ξένοι επενδυτές κατείχαν το 36% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ενώ στο τέλος Απριλίου του 2006 κατείχαν το 42% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του ΧΑ.

Εντυπωσιακή, είναι και η διαφορά στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE/ATHEX Mid 40) όπου η συμμετοχή των ξένων επενδυτών από τον Ιανουάριο 2005 έως τον Απρίλιο του 2006 ανήλθε από το 22% στο 36%.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Το 2005 ήταν μια χρονιά που στέφθηκε με επιτυχία καθώς επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί από την Διοίκηση του Ομίλου. Θέσαμε, λοιπόν, το 2005, τις βάσεις ώστε να χαραχθεί ολοκληρωμένη στρατηγική και αφετέρου να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ΧΑ.

Για το τρέχον έτος έχουμε θέσει ως στόχο ένα βασικό πλαίσιο δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς μας αλλά και της ΕΧΑΕ μέσω:

• Της βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς των παραγώγων

• Της απελευθέρωσης πόρων προς τα Μέλη μας με την επίλυση χρόνιων αδυναμιών της αγοράς, όπως το Επικουρικό και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο,

• Της δυνατότητας ύπαρξης εξ’ αποστάσεως Μελών (remote membership) στην Ελληνική αγορά,

• Της εισαγωγής νέων σύγχρονων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα ETF’s

• Της εισαγωγής πρωτογενώς ή δευτερογενώς εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας.

• Της προετοιμασίας μιας πρότασης προσέγγισης – συνεργασίας με τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για συνεργασίες με τους αντίστοιχους Ομίλους και, φυσικά,

• Της συνέχισης της υλοποίησης του λειτουργικού ανασχεδιασμού του Ομίλου, για την βελτίωση της παραγωγικότητάς μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα εκ μέρους της Διοίκησης του Ομίλου να ευχαριστήσω τόσο τους εργαζόμενους στον Όμιλο για την συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή που από κοινού καταβάλουμε, όσο και εσάς, του μετόχους μας, για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλετε την Εταιρεία μας και την διοίκηση της.

Θα ήθελα, επίσης, επ΄ευκαιρία της εκλογής του νέου ΔΣ της ΕΧΑΕ να ευχαριστήσω τα απερχόμενα μέλη για τη συμβολή τους στην επιτυχία της Εταιρίας.

Η υπόσχεσή μας προς εσάς όλους είναι ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό το έργο ισχυροποίησης της Εταιρείας, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα