Καμπανάκι της Fitch για την Ιταλία

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 13:25
UPD:13:26
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Μεγάλους κινδύνους, ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους της Ιταλίας, διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία της γειτονικής χώρας.

Προειδοποιεί χαρακτηριστικά, για την πιθανότητα εκδήλωσης «ευμεγεθών κινδύνων» στους δημοσιονομικούς στόχους της Ρώμης, ιδίως για την περίοδο μετά το 2019.

Ταυτόχρονα, ο οίκος Fitch θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των απειλών της Κομισιόν για την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος», εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να έχουν ως αποτέλεσμα τη «σημαντική αναθεώρηση» του ετήσιου προϋπολογισμού.

«Κατά την άποψή μας, η ιταλική κυβέρνηση “βλέπει” πολιτικά οφέλη, μέσω της επίθεσης εναντίον των δημοσιονομικών κανόνων, ιδίως εν όψει και των ευρωπαϊκών εκλογών τον προσεχή Μάιο» σπεύδει να επισημάνει, σε έκθεσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ρώμη και Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος του ελλείμματος του επόμενου έτους, με τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, να εμφανίζεται πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενος μείωσης του ακόμη και στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιταλικός προϋπολογισμός, ο οποίος και απορρίφθηκε από την Κομισιόν, προέβλεπε αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο, υπέβαλε μία σειρά ενστάσεων εναντίον του συγκεκριμένου προσχεδίου, προλειαίνοντας το έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος», λόγω των κινδύνων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Προς το παρόν βέβαια, οι επενδυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς το ζήτημα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, καθώς σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς διολισθαίνει κατά 5,1 μονάδες και διαμορφώνεται στο 3,161%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα