Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη από το σχόλιο της περασμένης εβδομάδας διακριτικά ειδοποίησε ότι μετά την βουτιά στους όγκους σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα, η κατάσταση θυμίζει την περίοδο 1995 – 1997. Τότε πάλι, όποιος ασχολείτο με τη Σοφοκλέους, ήταν για το περιβάλλον του… τρελός. Λίγα χρόνια αργότερα, όποιος δεν είχε επενδύσει στις μετοχές της αθηναϊκής αγοράς, θεωρείτο σχεδόν… κοροΐδο.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Είναι η ώρα που τα θετικά για τις ελληνικές μετοχές από την περασμένη εβδομάδα, θα συνδυαστούν με τα επίσης θετικά από τη σύνοδο G20, που μετά από χρόνια με παραγωγή ειδήσεων χαμηλού προφίλ θα εκτινάξει αρχικά τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς.
Η αγορά της Αθήνας με βάση τη δυναμική της περασμένης βδομάδας, ελάττωσε σημαντικά το πτωτικό αποτέλεσμα του μήνα και ενίσχυσε τις πιθανότητες απομάκρυνσης από το κατώτερο έτους, που εμφανίστηκε πριν από οκτώ συνεδριάσεις. Οι εγχώριοι αναλυτές στην τελευταία μέρα του Νοεμβρίου εμφανίστηκαν διχασμένοι, ως προς τις προσδοκίες τους για την πορεία ως το τέλος του έτους και για το αποτέλεσμα της συνόδου μετά τις δημοπρασίες. Αλλά όλες έγιναν χωρίς την πληροφορία από την Αργεντινή, πως βρέθηκε τρόπος να υπάρξει παύση στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ Κίνας.
Οι ασιατικές μετοχές σήμερα Δευτέρα 3/12 κινήθηκαν ανοδικά μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε ενώ παράλληλα το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων νομισμάτων.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφάνισαν μεγάλα κέρδη μετά την συμφωνία που έφερε ανακούφιση από τη βελτίωση που απόκτησαν οι οικονομικές προοπτικές παγκόσμια και τόνωση των αναδυόμενων αγορών. Τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 ανήλθαν στο +1,9%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,8%.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σημείωσε την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της αγοράς: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης "αγόρασε χρόνο" στην ζώνη των 600 μονάδων, δεν "πλήρωσε" νέο χαμηλό και βελτίωσε κάπως την πτωτική εικόνα, κλείνοντας στο υψηλό της εβδομάδας. Θα χρειαστεί, ωστόσο, εκ νέου μια υπέρβαση και διαφυγή από το επίπεδο των 630 μονάδων, για να υπάρξει αλλαγή στην βραχυπρόθεσμη τάση.
Ο MACD επέστρεψε θετικός, το ίδιο και ο κινητός μέσος των 30 ημερών, εξέλιξη η οποία δίνει κάποιες πιθανότητες υπέρ της συνέχισης της τάσης, προς το επίπεδο της επόμενης αντίστασης. Οι ταλαντωτές κινούνται στην ζώνη της ουδετερότητας, έχοντας ξεκινήσει από τα όρια των υποτιμημένων ζωνών.
Με τόσο μεγάλο κίνητρο για την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο όσο είναι οι μεταβολές των αγορών μετοχών στις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες ταυτόχρονα η προϋπόθεση που βάζει η ανάλυση της Beta Sec εκπληρώνεται και αναμένεται άνοδος πάνω από τις 630 μονάδες και επίσκεψη των επιπέδων γύρω από τις 640. Θυμίζουμε πως για καιρό οι 640 μονάδες ήταν τιμή για τον ΓΔ που βρισκόταν στο μέσο της ζώνης συσσώρευσης από τις 5/10 ως τις 16 Νοεμβρίου.
Στο ίδιο μοτίβο βρίσκονται και οι εκτιμήσεις του Απόστολου Μάνθου της AENAON MARKETS: «Η 'κίβδηλη' καθοδική διάσπαση των 600 μονάδων και η μετέπειτα αργή αλλά επιτυχής επάνοδος του Γενικού Δείκτη άνω των 610 μονάδων, που αποτελεί και το κάτω όριο της μετέωρης συσσώρευσης του Φθινοπώρου, αφήνει ένα 'αχνό πάτημα' για το ανοδικό σενάριο των 625 με 630 μονάδων. Βέβαια κατά την τελευταία συνεδρίαση, λόγω της αναθεώρησης των δεικτών του MSCI, μπορεί να είχαμε ένα "daily αποτύπωμα" εκτός πλάνου, όμως είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια ανοδική συνέχεια προς το πολύ σημαίνον σημείο των 640 μονάδων».
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού ολοκληρώνουν την επενδυτική τους στρατηγική. Φέτος, το κλίμα των συναλλαγών επηρεάστηκε από την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI Emerging Markets. Η αγορά της Αθήνας «υποψιαζόταν» από την αρχή του μήνα τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI. Στις 13 Νοεμβρίου οι υποψίες έγιναν βεβαιότητα, καθώς είχε ανακοινωθεί επίσημα η αποχώρηση (στις 30 Νοεμβρίου) των ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, αλλά και αυτή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον MSCI Small Cap, στον οποίο εντάχθηκαν πλέον οι τρεις τράπεζες.
Η αγορά με την κίνηση των τιμών στις δυο τελευταίες εβδομάδες του Νοέμβρη, έδωσε στο μήνα που προετοιμάζει το φινάλε του έτους μια θετική αύρα, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν την θετική, για τους βασικούς δείκτες, μηνιαία μεταβολή. Για τη στήλη ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας που το ταμπλό μίλησε, καθαρότερα από κάθε άλλη φορά, στο σύστημα της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια δεν είπε λίγα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, για το πώς αντιλήφθηκε την υπόθεση της ΦΦΓΚΡΠ. Αλλά, ο φετινός Νοέμβρης αποκάλυψε, με την περίπτωση της ΜΟΗ, πόσο μικρό καλάθι κρατά το επενδυτικό κοινό για την επιτυχία που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να έχουν οι επενδύσεις στη χώρα.
Οι υποβαθμίσεις των θέσεων που αντιστοιχούν πλέον για τρεις από τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκάλεσαν την παρουσίαση σχεδίου για την επίσπευση της διαδικασίας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χωρίς να παραβλέπει το κοινό την ευστροφία και την γρηγοράδα της διοίκησης της ΕΥΡΩΒ, ώστε να πετύχει με ίδια μέσα την επίλυση του κρισιμότερου προβλήματος στο ελληνικό οικονομικό σύστημα. Βέβαια δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι κάθε καθυστέρηση για την επίλυσή του, είχε ως βάση, κύρια, πολιτικά αίτια. Καθώς είναι πολιτικά… καταστροφική, η έξωση, που ακολουθεί των πλειστηριασμών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Ο Δεκέμβριος της ανόδου από ανακούφιση
Ο Νοέμβριος του 2018 στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, ήταν ο μήνας στον οποίο οι αγορές προσπάθησαν να διαχειριστούν το σοκ που προκάλεσε η βουτιά των μετοχικών αξιών τον Οκτώβριο. Με εγγραφή του ρεκόρ βίου για τον σημαντικότερο μετοχικό δείκτη στον κόσμο S&P500 τον Σεπτέμβριο, η υποχώρηση στον δέκατο μήνα του 2018 έδωσε ισχυρά επιχειρήματα στους επενδυτές που στηρίζουν την επενδυτική τους στρατηγική στην προσδοκία της καθόδου των τιμών.
Νοέμβριος ο σταθεροποιητικός
Τα χρηματιστήρια το Νοέμβριο διαχειρίστηκαν τις ανησυχίες των επενδυτών, με μια άνοδο στο πρώτο δεκαήμερο, που πέτυχε την απομάκρυνση των βασικών δεικτών από τα χαμηλά για το τρέχον έτος, με εγγραφή το μέγιστου για το μήνα στις 7/11. Από εκείνη τη σύνοδο ως τις 20/11, με ανανεωμένες πιέσεις, οι δείκτες των αναπτυγμένων αγορών προσέγγισαν ξανά τα κατώτερα για το 2018 και οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ακραίες. Αν αναλογιστούμε τη ροή των επικεφαλίδων την περίοδο αυτή, θα περιλάβουμε στις ακραίες αγοραίες κινήσεις ότι οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν την Τετάρτη την ισχυρότερη άνοδο σε βάθος οκτώ μηνών, λίγες μέρες μετά τη μεγαλύτερη πτώση του Bitcoin από τον Φεβρουάριο. Αυτή ακολούθησε τη μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου για τρία χρόνια. Τον Οκτώβριο, οι μετοχές τεχνολογίας είχαν τη χειρότερη ημερήσια πτώση από το 2011.
Το Νοέμβριο λοιπόν συνεχίστηκαν οι στατιστικές «υπερβολές» σε ημερήσια βάση και όχι μόνο. Η βιαιότητα στις στατιστικές μεταβολές στο τρέχον έτος δεν περνά απαρατήρητη. Οι «αρκούδες» πατώντας σε αυτές δικαιολογούνται. Ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε τέσσερις μειώσεις κατά 3% το 2018, περισσότερες από τα προηγούμενα τρία έτη, ενώ υπέστη δύο διορθώσεις. Όπου η αξία της αγοράς μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, για πρώτη φορά από το 2008. Διαμορφώνεται επενδυτική συναίνεση ότι οι ακραίες κινήσεις δείχνουν μια μεταβολή στον καμβά επί του οποίου αναπτύσσεται η παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Ομιλούν για μια νέα εποχή, όπου η Fed δεν υποστηρίζει πλέον τις αγορές, η ανάπτυξη έχει φθάσει στο μέγιστο της επέκτασής της, ο προστατευτισμός των ΗΠΑ εκτροχιάζει τα κέρδη των εισηγμένων και τα αυξανόμενα επιτόκια λειτουργούν ως φραγή στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Νοέμβριος ο ανακουφιστικός
Η στήλη θεωρεί πως ο Νοέμβριος εκτός από αυτά, τα εντυπωσιακά για τους συνηθισμένους επί χρόνια σε πορείες των τιμών προς μια (ανοδική) κατεύθυνση, περιέλαβε και μια σειρά από γεγονότα που αναιρούν την απαισιοδοξία που θέλησαν να απλώσουν οι αναλυτές του στρατοπέδου των «αρκούδων». Το σημαντικότερο ήταν η επιβεβαίωση της άποψης που εμφανίσαμε πως υπάρχει μεταξύ των ισχυρών παραγόντων στο προπερασμένο σχόλιο. «Η θέση μας για την πολύχρονη ανοδική κίνηση των μετοχικών αξιών, σχετίζεται με το μοντέλο «Επίθεση πανικού – Ράλι ανακούφισης» που λειτούργησε τόσο καλά για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι δυο φετινές επιθέσεις πανικού προέκυψαν από κοινές ανησυχίες για διάφορα θέματα που ενδέχεται να παραμείνουν στο επόμενο έτος. Ο συναγερμός συνεπώς δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ψευδής.
Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του 2018 από τα προηγούμενα έτη και διασφαλίζει τη διατήρηση της μεταβλητότητας. Αν όμως αλλάξουν μοντέλο κίνησης τα χρηματιστήρια ίσως χρειαστεί αλλαγή και το μοντέλο διαχείρισης των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Όχι αυξήσεις ανά τρίμηνο αλλά με μεσολάβηση παύσης ώστε να ελέγχεται η επίδραση της κάθε αύξησης. Κάτι που θα ζητήσουν κύρια μέσα από τα ταμπλό της Wall Street οι αγοραίοι».
Στην ομιλία του στο The Economics Club της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος Powell επιβεβαίωσε την εκτίμησή μας όταν είπε: «Τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι χαμηλά βάσει ιστορικών προτύπων και παραμένουν λίγο κάτω από το ευρύ φάσμα εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για οικονομία - δηλαδή, δεν θα προκαλεί επιτάχυνση ούτε επιβράδυνση της ανάπτυξης».
Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο αποτύπωσαν την Τετάρτη, τον ενθουσιασμό τους καθώς η τελευταία πτώση ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου, όταν ο Powell είπε σε μια συνέντευξη: «Τα επιτόκια είναι ακόμα ευνοϊκά, αλλά σταδιακά κινούμαστε σε ένα σημείο όπου θα είναι ουδέτερα. Μπορεί να πάμε πέρα από το ουδέτερο, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό το ουδέτερο σημείο, πιθανώς» Η ευελιξία του Powell συνίσταται στο ότι διόρθωσε την γκάφα στην αρχή του Οκτωβρίου, τονίζοντας πως τα επιτόκια είναι τώρα «λίγο κάτω» από ουδέτερο.
Παράλληλα από τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της FOMC φάνηκε ότι εγκαταστάθηκε ο προβληματισμός μεταξύ των μελών της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ. Αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης παύσεων μεταξύ των αυξήσεων των επιτοκίων. Η επικοινωνία της Fed απόκτησε ένα λιγότερο «γερακίσιο» τόνο και οι αγοραίοι μπορεί να υπερβάλουν ως προς την μελλοντική της πολιτική. Διότι όπως παρατηρεί το τμήμα ανάλυσης της Barclays οι αγορές άρχισαν να ενσωματώνουν στις αποδόσεις των ομολόγων μια μόνο αύξηση των επιτοκίων της Fed για το 2019. Κίνηση με την οποία διαφωνούν, καθώς η αβεβαιότητα στην οποία αναφέρθηκε η Fed πρόσφατα, θεωρούν πως θα την ωθήσει προς την πολιτική με κατεύθυνση υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων, όχι χαμηλότερα. Παρόλο που ο πρόεδρος Powell δήλωσε ότι η αβεβαιότητα σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να κινηθεί αργά και με προσοχή, δήλωσε επίσης ότι αυτό είναι που έκανε η νομισματική πολιτική εδώ και καιρό. Με άλλα λόγια, ο τρέχων σταδιακός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, αντισταθμίζει επαρκώς τον κίνδυνο από μια πολύ γρήγορη ομαλοποίηση σε σχέση με μια πολύ αργή αύξηση των επιτοκίων. Συνεπώς, διατηρήσανε τις προσδοκίες τους για τέσσερις αυξήσεις 25bp το επόμενο έτος.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2760,17 μονάδες, είχε μεταβολή 4,85% ενώ στο 2018 απόκτησε κέρδη 3,24%. Ο Dow, με άνοδο +5,16%, έκλεισε στις 25.538,46 μονάδες, στο 2018 κερδίζει πλέον 3,31%. Ο S&P400 με άνοδο +2,95% διαμόρφωσε επίδοση φέτος -1,15%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +3,00%, εμφάνισε ετήσια απόδοση -0,15%. Ο δε Nasdaq, με εκτίναξη 5,64%, διαμόρφωσε τα κέρδη του για το 2018 στο +6,19%.
Η σκιά του Brexit και η πρόοδος στην κόντρα Ρώμης Βρυξελλών λειτούργησαν έτσι ώστε: Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,39% στη βδομάδα, με απώλειες -9,20% στο 2018. Ο DAX ανέβηκε +0,58%, με ετήσια επίδοση -12,85%, ο CAC είχε μεταβολή +1,15%, με απόδοση στο 2018 -5,81%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,80% και στο έτος αποδίδει -9,62%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,53%, στο 2018 αποδίδει πλέον -12,19%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας τινάχθηκε +3,80%, με +17,15% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +1,43%, μείωσε τις απώλειες στο 2018 στο -15,44%. Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά +0,36%, στα 1210,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -5,92%. Με με φρένο στη μεγάλη βουτιά +0,65%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude. Στο 2018 γράφει απώλειες -15,61%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,25%, στο 2018 εμφάνισε πτώση -1,82%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,91% και επίδοση για φέτος 15,02%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +3,47%, στο 2018 αποδίδει +6,28%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +2,23% και στο 2018 εμφάνισε επίδοση -11,41%. Μεταβολή 0,34% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -21,74%.
Μετά το Μπουένος Άιρες
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για εκεχειρία στον γεμάτο αρνητισμό εμπορικό πόλεμο τους το Σάββατο μετά από συζητήσεις υψηλού επιπέδου στην Αργεντινή μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καρφωθεί στο νου των αισιόδοξων επενδυτών, πως το Αγιοβασιλιάτικο ράλι, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε πορεία για να επανεξετάσει την ισχύ που διαθέτει το ρεκόρ της 20ης Σεπτεμβρίου γύρω στις 2900 μονάδες, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά θα είμαστε εκτός των ηθικών μας ορίων αν φαινόμαστε τόσο αισιόδοξοι. Ήταν μεγάλο βάρος στο φρόνημα των επενδυτών η διαρκής πίεση από το ενδεχόμενο, οι μέχρι πρότινος μέτριες επιπτώσεις των δασμών στις εισαγωγές σε δυο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, γινόντουσαν ακόμα ισχυρότερες. Τα μοντέλα οδηγούσαν σε συμπεράσματα με απώλειες στο βηματισμό του παγκόσμιου ΑΕΠ και οι αγορές, είχαν αρχίσει να ενσωματώνουν στις τιμές αυτόν τον κίνδυνο. Επίσης, στην χαλάρωση που προκάλεσε η στροφή στη ρητορική του προέδρου της Fed, θα προστεθούν μια σειρά από πολιτικές συμφωνίες στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες.
Χρειάζεται συνεπώς η επισήμανση πως η οδός «προς την έξοδο», μιας χρονιάς με την μεγαλύτερη νευρικότητα στη διάρκεια της πολυετούς ανόδου, δεν θα είναι χωρίς εμπόδια. Η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου βάζει τάπα στις πληθωριστικές πιέσεις και επιτρέπει την παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Η διαδικασία του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ωστόσο προκαλεί και στις ΗΠΑ μια αναστάτωση με πιθανότητα διατήρησης στο άμεσο μέλλον. Καθώς μια ειδική διμερής επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού, απέτυχε την Πέμπτη να εγκρίνει ακόμη και μέτριες μεταρρυθμίσεις. Πέντε Ρεπουμπλικάνοι και δύο Δημοκρατικοί στην επιτροπή ψήφισαν ναι, ενώ τρεις Ρεπουμπλικανοί και δύο Δημοκρατικοί ψήφισαν όχι, με τέσσερις Δημοκρατικούς να ψηφίζουν παρόντες. Οι κανόνες απαιτούν πέντε ψήφοι «ναι» από κάθε πλευρά για να προχωρήσει το νομοσχέδιο.
ΧΑ
Τέλος Νοεμβρίου γεμάτο εκπλήξεις και υποσχέσεις
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού ολοκληρώνουν την επενδυτική τους στρατηγική. Φέτος, το κλίμα των συναλλαγών επηρεάστηκε από την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI Emerging Markets. Η αγορά της Αθήνας «υποψιαζόταν» από την αρχή του μήνα τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI. Στις 13 Νοεμβρίου οι υποψίες έγιναν βεβαιότητα, καθώς είχε ανακοινωθεί επίσημα η αποχώρηση (στις 30 Νοεμβρίου) των ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, αλλά και αυτή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον MSCI Small Cap, στον οποίο εντάχθηκαν πλέον οι τρεις τράπεζες.
Η πρώτη χρηματιστηριακή βδομάδα του Νοέμβρη ήταν καθοδική, μειώνοντας τον μέσο όρο κατά -2,19% με τον ΓΔ στις 619,40 μονάδες και τον 25άρη κατά -1,63%. Ήταν οι Τράπεζες οδηγοί στην τάση, ενώ τη δεύτερη βδομάδα εμφανίστηκε άνοδος +3,88% στον ΓΔ και +3,87% στον 25άρη με μια σειρά από blue chip να την στηρίζουν. Από τις τράπεζες ξεχώρισε το άλμα +18,36% της ΕΥΡΩΒ, το +4% για την ΠΕΙΡ, ενώ κέρδη από +5% ως +9% εμφάνισαν οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ. Την τρίτη εβδομάδα, της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου στα παράγωγα και της ανακοίνωσης των αλλαγών από την MSCI, ο ΓΔ υποχωρώντας κατά -2,76% από τις 643,42 μονάδες επέστρεψε στις 625,69, ενώ απώλειες -3,79% εμφάνισε ο 25άρης που κατέληξε στις 1635,82. Η τέταρτη χαρακτηρίστηκε από τη γενίκευση των πιέσεων στα blue chip με αποτέλεσμα ο ΓΔ να υποχωρήσει ως τις 602,60 μονάδες, με απώλειες -3,69% και ο 25άρης χάνοντας -3,64% κατέληξε στις 1576,30, αφού σημείωσαν την Τρίτη 20/11 νέο κατώτερο έτους. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στα 29,5 εκατ. ευρώ με αυτόν για τα πακέτα στα 3 εκατ. Ο ΓΔ χτύπησε τις 592,70 μονάδες και ο 25άρης στις 1548,58, ενώ ο FTSEM χρειάστηκε να πιεστεί και στην πέμπτη και τελευταία βδομάδα, για να υποχωρήσει ως τις 911,71 στις 29/11 πέφτοντας σε εβδομαδιαία βάση -0,79%.
Αντίθετα, οι βασικοί δείκτες την εβδομάδα των προγραμματισμένων εκποιήσεων θέσεων, από σημαντικά αμοιβαία κεφάλαια, κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά. Με συστοιχία συνεδριάσεων, που πρώτα στόχευσαν στην απομάκρυνση από τα χαμηλά. Αλλά στις δυο τελευταίες συνόδους κινήθηκαν σαφώς ανοδικά, με αδιαφορία σχετικά με τη δυναμική στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Ταυτίστηκαν ωστόσο με τις αγορές των ΗΠΑ, ως προς την εβδομαδιαία επίδοση. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος εκτινάχθηκε στα 98,75 εκατ. ευρώ με αυτόν για τα πακέτα στα 15,5 εκατ. Έτσι στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ο ΓΔ κέρδισε +4,59% ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +5,13% αλλά ο FTSEM έπεσε -0,79%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -21,45% ο 25άρης -20,45% και ο FTSEM -20,03% έχοντας πέσει τον Νοέμβριο, -1,55%, -1,57% και -4,19% αντίστοιχα.
Υπέρ της ανόδου στην τελευταία εβδομάδα λειτούργησαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Επίσης φάνηκε να γίνεται αποδεκτό το σχέδιο που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδας, για την επίσπευση στην αναγκαία μείωση των «κόκκινων δανείων». Διέρρευσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI, έγινε γνωστή αργότερα με θετικές κύρια κριτικές αλλά και κινήσεις στο χώρο των Τραπεζών, όπως η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia.
Το αποτύπωμα της τελευταίας εβδομάδας καθόρισε και την στατιστική εικόνα των blue chip για τον ενδέκατο μήνα, που αποτελεί προετοιμασία για τις λιγότερες από 20 συνόδους που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς. Προτιμήσαμε την αναφορά με βάση την επίδοση στο μήνα με ακόλουθες, την μεταβολή στη βδομάδα και στο έτος.
Το Νοέμβριο απώλειες ανώτερες των δεικτών εμφάνισαν οι
- ΕΤΕ -33,07%, με εβδ. μετ. -2,48% και -67,9% στο 2018,
- ΠΕΙΡ -32,69%, με εβδ. μετ. -8,95% και -71,5% στο 2018,
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ -8,02%, με εβδ. μετ. -0,68% και -2,93% στο 2018,
- ΑΛΦΑ -6,37%, με εβδ. μετ. +9,75% και -30,05% στο 2018,
- ΕΥΡΩΒ -5,21%, με εβδ. μετ. +20,41% και -33,65% στο 2018,
- ΛΑΜΔΑ -4,92%, με εβδ. μετ. +0,69% και -15,94% στο 2018,
- ΜΟΗ -3,11%, με εβδ. μετ. +1,45% και +7,83% στο 2018,
- ΤΕΝΕΡΓ -2,12%, με εβδ. μετ. -1,64% και +36,05% στο 2018.
Μόνο η ΜΥΤΙΛ εμφάνισε ισοδύναμη των δεικτών μηνιαία μεταβολή -1,66%, με εβδ. μετ. +11,14% και -15,97% στο 2018.
Με πτώση, αλλά μικρότερη του -1,1%, έκλεισαν τον μήνα οι
- ΕΧΑΕ -1,03%, με εβδ. μετ. +6,93% και -26,62% στο 2018,
- ΑΔΜΗΕ -0,87%, με εβδ. μετ. +4,3% και -17,36% στο 2018,
- ΔΕΗ -0,53%, με εβδ. μετ. +6,03% και -32,36% στο 2018,
- ΣΑΡ -0,28%, με εβδ. μετ. +3,86% και -44,66% στο 2018,
- ΕΥΔΑΠ 0,00% με εβδ. μετ. +1,96% και -16,93% στο 2018,
- ΟΠΑΠ 0,00% με εβδ. μετ. +3,11% και -20,95% στο 2018.
Οι νικητές του Νοεμβρίου είναι:
- ΓΡΙΒ +17,52% με εβδ. μετ. +24,41% και -3,04% στο 2018,
- ΑΡΑΙΓ +10,03% με εβδ. μετ. +7,14% και -10,91% στο 2018,
- ΟΤΕ +5,99% με εβδ. μετ. +5,35% και -9,22% στο 2018,
- ΕΛΠΕ +5,13% με εβδ. μετ. +6,19% και -3,02% στο 2018,
- ΜΠΕΛΑ +4,35% με εβδ. μετ. +7,52% και -9,80% στο 2018,
- ΦΡΛΚ +2,77% με εβδ. μετ. -0,22% και -21,52% στο 2018,
- ΒΙΟ +1,96% με εβδ. μετ. +3,59% και -19,78% στο 2018,
- ΤΙΤΚ +1,85% με εβδ. μετ. +0,30% και -13,54% στο 2018,
- ΟΛΠ +1,28% με εβδ. μετ. +1,87% και +1,94% στο 2018,
- ΕΕΕ +0,15% με εβδ. μετ. +3,33% και -3,30% στο 2018.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Ζητείται θάρρος για επέκταση των ανοικτών θέσεων στα παράγωγα του 25άρη
Στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και παρά τις αναμενόμενες εκποιήσεις θέσεων σημειώθηκε άνοδος στην υποκείμενη αγορά. Ο 25άρης πέτυχε την απομάκρυνση από τα νέα χαμηλά του τρέχοντος έτους. Είχαμε διπλασιασμό 100,97% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η μείωση των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την χαμηλή διάθεση αισιοδοξίας από τους traders που τους εξέπληξε το τέλος της εβδομάδας. Ο 25άρης κατέληξε στις 1657,17 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +5,13%.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 7.235 συμβόλαια, καταλήγοντας με 3.731 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1389 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 58 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 3576 από 4057 και της επόμενης σε 155 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Δεκεμβρίου έγιναν στις 1658,00 με οριακή υστέρηση, έναντι του 25άρη.
Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον διαμόρφωσε μέσο όγκο στα calls 111 συμβολαίων από 72 την προηγούμενη βδομάδα και στα puts 88 από 89. Στα 6 call αντιστοιχούσαν 5 puts. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.
Οι βασικοί δείκτες την εβδομάδα των προγραμματισμένων εκποιήσεων θέσεων, από σημαντικά αμοιβαία κεφάλαια, κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά. Με συστοιχία συνεδριάσεων, που πρώτα στόχευσαν στην απομάκρυνση από τα χαμηλά. Αλλά στις δυο τελευταίες συνόδους κινήθηκαν σαφώς ανοδικά, με αδιαφορία σχετικά με τη δυναμική στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Ταυτίστηκαν ωστόσο με τις αγορές των ΗΠΑ, ως προς την εβδομαδιαία επίδοση. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος εκτινάχθηκε στα 98,75 εκατ. ευρώ με αυτόν για τα πακέτα στα 15,5 εκατ. Έτσι στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ο ΓΔ κέρδισε +4,59% ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +5,13% αλλά ο FTSEM έπεσε -0,79%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -21,45% ο 25άρης -20,45% και ο FTSEM -20,03% έχοντας πέσει τον Νοέμβριο, -1,55%, -1,57% και -4,19% αντίστοιχα.
Υπέρ της ανόδου στην τελευταία εβδομάδα λειτούργησαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Επίσης φάνηκε να γίνεται αποδεκτό το σχέδιο που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδας, για την επίσπευση στην αναγκαία μείωση των «κόκκινων δανείων». Διέρρευσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI, έγινε γνωστή αργότερα με θετικές κύρια κριτικές αλλά και κινήσεις στο χώρο των Τραπεζών, όπως η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia.
Το αποτύπωμα της τελευταίας εβδομάδας καθόρισε και την στατιστική εικόνα των blue chip για τον ενδέκατο μήνα, που αποτελεί προετοιμασία για τις λιγότερες από 20 συνόδους που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς.
Οι Τράπεζες το Νοέμβρη παρέμειναν στο επίκεντρο των πιέσεων, αλλά αυτές κατέληξαν να έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα, με -33,07% απώλειες στην ΕΤΕ και 32,69% στην ΠΕΙΡ, ενώ η ΑΛΦΑ έχασε -6,37%. Η δε ΕΥΡΩΒ εμφάνισε τις λιγότερες απώλειες -5,21%, έχοντας άνοδο την εβδομάδα που πέρασε +20,41%. Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν πως για τη στήλη ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας που οι θεσμικοί μετράνε τους νικητές και τους ηττημένους στα χαρτοφυλάκιά τους. Ρευστοποιούν συνήθως θέσεις από τους τελευταίους, για να μείνουν με τους καλύτερους τίτλους για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και το τέλος της τρέχουσας. Όμως αυτή τη φορά στις τιμές για τις τράπεζες προεξόφλησαν ένα ξεπούλημα εκτός θεμελιωδών, αλλά εντός των αγοραίων κανόνων λόγω MSCI.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Το τέλος Νοεμβρίου είναι παραδοσιακά σημαντικό ορόσημο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Πολλά funds που επενδύουν στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο, ολοκληρώνουν την επενδυτική στρατηγική τους. Φέτος το ορόσημο του Νοεμβρίου, έγινε ακόμη σημαντικότερο, καθώς στις 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκε να γίνει η αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI Emerging Markets.
Η κακή γνώμη των Αγορών για επενδύσεις στην Ελλάδα, βρήκε καταλύτη και εκτός της άρνησης αγορών, ενεργοποίησε πωλήσεις, φέρνοντας τον Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 600 μονάδες και τον δείκτη των Τραπεζών κοντά στα ιστορικά χαμηλά του.
Σύμφωνα με αναλύσεις, η αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI, θα έφερνε πολύ μεγάλες, ή μεγάλες ρευστοποιήσεις τίτλων στις μετοχές που βγαίνουν, ενώ η μείωση της στάθμισης της Ελλάδας στο δείκτη δεν θα έφερνε αντίστοιχες εισροές στους τίτλους που παραμένουν στο δείκτη. Αυτό τελικά επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο "συνειδητοποίησε" τι σημαίνει να βρίσκεται εκτός μνημονίου και οι αποφάσεις που παίρνονται να μην αφορούν την ανάπτυξη.
Το ήδη τραυματισμένο κύρος των Ελληνικών μετοχών, από την υπόθεση της Follie, χτυπήθηκε ποικιλοτρόπως. Αμφισβητήθηκε η σημασία των "stress tests" των Τραπεζών που έγινε μόλις τον περασμένο Μάιο, ο Τιτάνας αποφάσισε να αλλάξει έδρα, εταιρείες όπως η Motor Oil χτυπήθηκαν μόλις ανακοίνωσαν επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ άλλες εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία εξόδου από το Χρηματιστήριο.
Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αρκετές εταιρείες αυτή την περίοδο, είναι θετικά. Με την κατάρρευση που προκάλεσε ο Νοέμβριος, το Χρηματιστήριο αναμένεται να προσπαθήσει να ανακτήσει δυνάμεις και να κινηθεί προς το νέο έτος με περισσότερη αισιοδοξία.
Σε αυτό θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα πολλών εταιρειών που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά και κινήσεις στο χώρο των Τραπεζών, όπως η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia, που βοηθά την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, αν και σε χαμηλές τιμές. Οι εξελίξεις στην Ιταλία, η γεωπολιτική αστάθεια στην Περιοχή και η χαλαρότητα της Χώρας να επιταχύνει την ανάπτυξη, παραμένουν οι βασικοί κίνδυνοι.
Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS
Η 'κίβδηλη' καθοδική διάσπαση των 600 μονάδων και η μετέπειτα αργή αλλά επιτυχής επάνοδος του Γενικού Δείκτη άνω των 610 μονάδων, που αποτελεί και το κάτω όριο της μετέωρης συσσώρευσης του Φθινοπώρου, αφήνει ένα 'αχνό πάτημα' για το ανοδικό σενάριο των 625 με 630 μονάδων.
Βέβαια κατά τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της αναθεώρησης των δεικτών του MSCI, μπορεί να έχουμε ένα "daily αποτύπωμα" εκτός πλάνου, όμως είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια ανοδική συνέχεια προς το πολύ σημαίνον σημείο των 640 μονάδων. Αντιθέτως η πραγματοποίηση ενός πισωγυρίσματος του Γενικού Δείκτη, με κλείσιμο για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις κάτω από τις 610 μονάδες, θα επιφέρει, τεχνικά, μια πιο βίαιη πτωτική κίνηση προς το σημείο "σαθρής" στήριξης των 593 μονάδων.
Η διατήρηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνω του επιπέδου στήριξης των 1600 με 1610 μονάδων, θα δώσει διαγραμματικές λαβές για μια συνέχεια στην υπάρχουσα βραχυχρόνια ανοδική τάση, προς την περιοχή αντίστασης των 1660 μονάδων. Επιβεβαίωση της ανοδικής συνέχειας αναμένουμε και από το τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) με την ανοδική τμήση της γραμμής που ενώνει τρεις τοπικούς πυθμένες και διέρχεται από την περιοχή των 46 μονάδων. Αδυναμία διάτρησης της εν λόγω γραμμής τάσης, θα μας προϊδεάσει για έναν αιφνίδιο τερματισμό της υπάρχουσας πολύ βραχυχρόνιας ανόδου.
Τέλος η είσοδος του Τραπεζικού δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 456 με 500 μονάδων, θα τραβήξει τα βλέμματα των “Buyers” καθώς εάν η "συμπεριφορά" του είναι η "αρμόζουσα", τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια γρήγορη αλλαγή του πτωτικού κλίματος, με κίνηση άνω του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων. Στην περίπτωση όμως που ο Τραπεζικός δείκτης αποτύχει στις όποιες 'διερευνητικές προσπάθειες' ανοδικής δυναμικότητας, τότε θα επανέλθει, δίχως περαιτέρω 'διατυπώσεις' στο γνωστό καθοδικό μοτίβο των νέων χαμηλών στις Τραπεζικές μετοχές" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Κάθε άλλο παρά αδιάφορη, ή μονοδιάστατα εστιασμένη στον MSCI ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το Χ.Α. Η αρχή έγινε την Κυριακή με την ανακοίνωση της επιχειρηματικής συμφωνίας της Eurobank με την Grivalia και συνεχίστηκε σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας με αποτελέσματα εταιρειών (Αεροπορία Αιγαίου, Εθνική Τράπεζα, ΑΛΦΑ, Lamda Development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Τράπεζα Πειραιώς, Κρι - Κρι) που έκαναν θετική αίσθηση.
Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η αναθεωρημένη εκτίμηση κερδών της Μυτιληναίος για το 2019, ενώ τα καλά νέα από την νομοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών εταιρικών συντελεστών για τα επόμενα χρόνια, βελτίωσαν περαιτέρω κλίμα και ψυχολογία στην Αγορά, η οποία είδε επιτέλους καλύτερους μέσους ημερήσιους συναλλακτικούς όγκους.
Κινητήριος δύναμη της μερικής αλλαγής του σκηνικού είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον Τραπεζικό κλάδο και τα σχέδια επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Εφόσον υπάρξει συμμετοχή σε πλάνα υλοποίησης μειώσεων και από τις τέσσερις Τράπεζες, δεν αποκλείεται η Αγορά να κινηθεί πιο θετικά προεξοφλώντας την "κανονικοποιήση" του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο φαίνεται να εξέρχεται, πλέον, από την έκθεση του ELA, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την υψηλή θέση των NPEs.
Είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη, όχι μόνο για το Χρηματιστήριο, αλλά για το σύνολο της Οικονομίας, η οποία σημειώνει φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ουσιώδεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει η συνδρομή από την πιστωτική επέκταση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης "αγόρασε χρόνο" στην ζώνη των 600 μονάδων, δεν "πλήρωσε" νέο χαμηλό και βελτίωσε κάπως την πτωτική εικόνα, κλείνοντας στο υψηλό της εβδομάδας. Θα χρειαστεί, ωστόσο, εκ νέου μια υπέρβαση και διαφυγή από το επίπεδο των 630 μονάδων, για να υπάρξει αλλαγή στην βραχυπρόθεσμη τάση.
Ο MACD επέστρεψε θετικός, το ίδιο και ο κινητός μέσος των 30 ημερών, εξέλιξη η οποία δίνει κάποιες πιθανότητες υπέρ της συνέχισης της τάσης, προς το επίπεδο της επόμενης αντίστασης. Οι ταλαντωτές κινούνται στην ζώνη της ουδετερότητας, έχοντας ξεκινήσει από τα όρια των υποτιμημένων ζωνών.
Αν και η Αγορά έχει επαναλάβει το συγκεκριμένο μοτίβο των ισχνών ανοδικών τιναγμάτων στο πρόσφατο παρελθόν, σε αυτή την φάση έχει τις συναλλαγές με το μέρος της. Η άρνηση του Γενικού Δείκτη να καταγράψει νεώτερα ετήσια χαμηλά, είχε περισσότερο "πάθος" από άλλες φορές, ενώ η συμμετοχή της Αγοράς, ανεξάρτητα από τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνει η αναδιάρθρωση του MSCI, ήταν μαζική.
Επομένως, οι τεχνικές προϋποθέσεις υπάρχουν για μια πιο ουσιώδη ανοδική κίνηση, τηρουμένων κάποιων αξιόλογων συναλλακτικών δεδομένων. Επιπλέον, στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν τον Δεκέμβριο, είθισται να υπάρχει κάποιο εποχικό ενδιαφέρον γύρω από μεγάλες θέσεις Θεσμικών, ή Θυγατρικές ομίλων ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς.
Ενδεχομένως και αυτή η εποχική δραστηριοποίηση να παίξει κάποιο αμυντικό ρόλο, σε ότι αφορά τον περιορισμό της προσφοράς. Τα αποτελέσματα συνεχίζονται με την Ελλάκτωρ και την Άνεμος να παίρνουν την σκυτάλη των ανακοινώσεων το απόγευμα της Δευτέρας. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το τελευταίο τακτικό Eurogroup της χρονιάς, στο οποίο αναμένεται και το τυπικό "ΟΚ" των Ευρωπαίων για την μη περικοπή των συντάξεων. Την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο το Δικαστήριο της Κέκρωψ, μια υπόθεση που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια και τις διεκδικούμενες εκτάσεις στο Π. Ψυχικό. Την Δευτέρα 3/12 αναμένονται οι ανακοινώσεις του Επενδυτικού Κεφαλαίου της 'QCM', μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές και ποικίλες ζυμώσεις στην Ελληνική Αγορά, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του Folli – Follie από τους διαχειριστές του τον περασμένο Μάιο.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε ενώ παράλληλα το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων νομισμάτων.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφάνισαν μεγάλα κέρδη σήμερα Δευτέρα 3/12 μετά την συμφωνία για ανακωχή στις εμπορικές συγκρούσεις της Κίνας και των ΗΠΑ, που έφερε ανακούφιση από τη βελτίωση που απόκτησαν οι οικονομικές προοπτικές παγκόσμια και τόνωση των αναδυόμενων αγορών.
Τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 ανήλθαν στο +1,9%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,8%.
Ο δείκτης CSI300 της Κίνας των μετοχών της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 2,6%. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei κέρδισε 1,3% σε υψηλό σε βάθος έξι εβδομάδων.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να σταματήσουν των επιβολή πρόσθετων δασμών σε μια συμφωνία που αποτρέπει την κλιμάκωση στον εμπορικό τους πόλεμο καθώς οι δυο πλευρές προσπαθούν ξανά να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με νέες συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας εντός 90 ημερών.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε το Σάββατο ότι ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε στον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping κατά τις συζητήσεις στην Αργεντινή ότι δεν θα ενισχύσει τους δασμούς κινεζικών αγαθών αξίας 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25% την 1η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε προηγουμένως.
Αυτή η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές καλύτερα ως μια «mini πρόοδος» που θέτει μια στιγμιαία παύση στις εμπορικές εντάσεις και όχι μια ολοκληρωμένη πολιτική συμφωνία.
Οι επενδυτές επέλεξαν να δουν το ποτήρι μισό γεμάτο και ισχυροποίησαν το δολάριο της Αυστραλίας κατά 0,75%.
Το δολάριο είχε υποβληθεί σε πιέσεις την περασμένη εβδομάδα όταν οι παρατηρήσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ερμηνεύτηκαν από τις αγορές ως ειδοποίηση για βραδύτερο ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο Πάουελ είχε προγραμματιστεί να καταθέσει την Τετάρτη σε Επιτροπή του Κογκρέσου. Ωστόσο, η ακρόαση αναμένεται να αναβληθεί για την Πέμπτη, επειδή οι αγορές της Νέας Υόρκης θα κλείσουν την Τετάρτη προς τιμήν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ George H.W. Μπους, ο οποίος πέθανε το Σάββατο στην ηλικία των 94 ετών.
Τα ομόλογα ΗΠΑ ενισχύθηκαν σημαντικά αργά την Παρασκευή για να αφήσουν τις αποδόσεις των 10 ετών στο 2,99% πριν αναπηδήσουν στο 3,035% από νωρίς σήμερα Δευτέρα.
Αφού ΗΠΑ και Κίνα συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός στον μεταξύ τους εμπορικού πολέμου οι αναλυτές θεωρούν ότι η πρόοδος στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και ένα λιγότερο ισχυρό δολάριο θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση στήριξης στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Το πετρέλαιο σημείωσε την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για περισσότερο από 10 χρόνια το Νοέμβριο, χάνοντας πάνω από 20% καθώς η παγκόσμια προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν κατά 2,40 δολάρια στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ακατέργαστο Crude των ΗΠΑ κέρδισε 2,28 δολάρια στα 53,21 δολάρια.