Τι οδηγεί σε ναδίρ τριών μηνών το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 13:22
UPD:13:23
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Κοντά σε χαμηλά τριών μηνών υποχωρεί σήμερα το κόστος δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης στις αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το τι αυτά σημαίνουν για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην αποκλιμάκωση συμβάλλουν και οι εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Fed φαίνεται να έστειλε το μήνυμα πως στο εξής θα προχωρήσει με πιο αργά βήματα στις αυξήσεις επιτοκίων. 

Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε από τα υψηλά έξι ετών του Οκτωβρίου και διαμορφώθηκε στο 2%, καθώς οι τιμές ενέργειας και τροφίμων υποχώρησαν. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις που ήθελαν την επιτάχυνσή του να είναι συγκυριακή και σχεδόν αποκλειστικά οφειλόμενη στο ράλι των τιμών του πετρελαίου. Με τις τιμές του αργού να ακολουθούν ταχύτατα την κατιούσα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω. 

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανατρέψει τα σχέδια της ΕΚΤ για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο. Ωστόσο μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά της τόσο για τις επανεπενδύσεις των κερδών του QE όσο και για τα επιτόκια. Πρόσφατη έρευνα του Reuters έδειξε ότι οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πλέον οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων να έρθουν στα τέλη του 2019 και όχι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο όπως αρχικά υπολόγιζαν. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι ενδεχομένως η απόφαση να μετατεθεί για το 2020. 

Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα FED και ΕΚΤ οδήγησαν την απόδοση του γερμανικού 10ετους σήμερα, Παρασκευή, στο 0,315%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Η απόδοση του 5ετους ήταν επίσης σε χαμηλά τριών μηνών, στο -0,268%. Ελαφρά πτώση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ομολόγων Γαλλίας, Αυστρίας και Ισπανίας. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετους παρουσιάζει αντιθέτως ελαφρά άνοδο στο 3,22% (από 3,20% χθες) και ενώ πρωί είχε υποχωρήσει έως και το 3,18%. Σταθερή στο 4,28% (χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων) είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα