ΕΣΥΕ: Νέος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Τρίτη, 09 Μαΐου 2006 15:47

Αντιπροσωπευτικότερος θα είναι ο νέος δείκτης τιμών καταναλωτή που κατάρτισε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Συνολικά στο νέο δείκτη τα είδη αγαθών και υπηρεσιών που θα συνθέτουν «το καλάθι της νοικοκυράς», θα ανέρχονται σε 784, δηλαδή περισσότερα απ' ό,τι ως τώρα, αφού προστέθηκαν άλλα 101 είδη και διαγράφηκαν 42 παλαιά είδη.

Η συλλογή των τιμών θα διενεργείται σε 24 πόλεις της χώρας, των οποίων οι αγορές θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικά κέντρα ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών. Οι πόλεις αυτές είναι: Αθήνα - Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Βόλος, Κοζάνη, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Σέρρες, Λαμία, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Γρεβενά, ¶μφισσα, Λευκάδα, Ρόδος, Τρίπολη, Έδεσσα, Μεσολόγγι και ¶γιος Νικόλαος. Η συλλογή των τιμών των ειδών θα γίνεται από καταστήματα λιανικής πώλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, λαϊκές αγορές κλπ. που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές στον κλάδο των καταστημάτων όπου γίνονται οι αγορές των νοικοκυριών στις 24 προαναφερόμενες πόλεις.

Όπως ήταν φυσικό, έγιναν αλλαγές σε σχέση με τον παλαιό δείκτη τιμών καταναλωτή σε ό,τι αφορά την στάθμιση των συντελεστών βασικών ομάδων, προϊόντων και υπηρεσιών. Για παράδειγμα, η βασική ομάδα "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά" έχει χαμηλότερη στάθμιση απ' ό,τι είχε στον παλαιό δείκτη, ενώ αντίθετα μεγαλύτερη στάθμιση έχει η βασική ομάδα "αλκοολούχα ποτά και καπνός".

Επίσης η βασική ομάδα «στέγαση» βαρύνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή λιγότερο απ' ό,τι τον παλαιότερο, ενώ αντίθετα με μεγαλύτερη βαρύτητα υπολογίζονται οι επικοινωνίες. Μεταξύ των ειδών που προστέθηκαν στον αναθεωρημένο δείκτη, είναι το φυσικό αέριο, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι υπέρηχοι καρδιάς, τα διόδια Αττικής Οδού, τα διόδια Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, οι αποστολές μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων και διάφορα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά.

Αντιθέτως, διαγράφηκαν από τον δείκτη τιμών καταναλωτή οι καταλύτες αυτοκινήτων, η εγκατάσταση συναγερμού αυτοκινήτου, οι αυτόματοι τηλεφωνητές, οι βιντεοκάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές, τα δίδακτρα επαγγελματικής σχολής κλπ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα