Συνεχίζεται το sell-off στην αγορά του πετρελαίου, καθώς η περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων δημιουργεί αναταράξεις στο ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές.
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή των συμβολαίων WTI υποχωρεί ακόμη και κάτω του ψυχολογικού ορίου των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,15%.
Αντίστοιχη πορεία διαγράφει και η τιμή των συμβολαίων Brent, η οποία διαμορφώνεται στα 57,85 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες άνω του 1,50%.
«Έχουμε μία τεράστια αύξηση στα αποθέματα, ενώ την ίδια ώρα η εικόνα στο μέτωπο της ζήτησης εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό» σχολιάζει ο Μίκαελ ΜαΚάρθι, στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets.
Τα παγκόσμια αποθέματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους, προκειμένου να καλύψουν το κενό του Ιράν, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, στις αρχές του Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες από τις 3 Οκτωβρίου, όταν και σημειώθηκε το τελευταίο υψηλό στην τιμή του αργού, υπερβαίνουν το 30% τόσο για τα συμβόλαια WTI, όσο και για τα συμβόλαια Brent.
Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια περί ανάληψης δράσης εκ μέρους του ΟΠΕΚ, μέσω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής. Σημειώνεται ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα συνεδριάσει στις 6 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.
Την πορεία της πετρελαϊκής τιμής αναμένεται να επηρεάσει και η επικείμενη σύνοδος των G20 στην Αργεντινή, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι μία τυχόν άρση των εμπορικών δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεπάγεται τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αργό.
Πάντως, οι εκτιμήσεις για τη διεθνή ζήτηση μόνο αισιόδοξες δεν είναι, γεγονός το οποίο υπονομεύει σημαντικά τις προοπτικές στην πετρελαϊκή αγορά, όπως διαφαίνεται και από τις σημερινές απώλειες.
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο και οι ανησυχίες για ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα, συνεπάγονται την υποβάθμιση των προοπτικών της ζήτησης για πετρέλαιο.
Και όλα αυτά ενόσω η αμερικανική παραγωγή έχει εκτιναχθεί στα 11,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η ρωσική έχει βρεθεί σε επίπεδα ρεκόρ στη μετα-σοβιετική εποχή, παράγοντας πάνω από 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
naftemporiki.gr