Περιζήτητα τα ομόλογα του ευρώ- στο 4,27% η απόδοση του ελληνικού 10ετους

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 11:27
UPD:11:33
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον μηνών υποχωρεί σήμερα το κόστος δανεισμού των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται η  πτώση και για το κόστος των χωρών του Νότου. Οι ελπίδες ότι η Federal Reserve θα είναι στο εξής πιο προσεχτική και θα ακολουθήσει πιο αργά βήματα στο μέτωπο των επιτοκίων οδηγούν χαμηλότερα τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και ενισχύουν τη ζήτηση των ευρωπαϊκών. 

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε χθες, Τετάρτη, πως το βασικό επιτόκιο δανεισμού είναι «ελαφρώς πιο κάτω» από την εκτίμηση για το επίπεδο που ούτε πιέζει ούτε ευνοεί μία υγιή οικονομία. Πολλοί επενδυτές εξέλαβαν την παρατήρηση αυτή ως σήμα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις στο εξής δεν θα είναι τόσο επιθετικές όσο είχε αρχικά σχεδιάσει η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη. 

Στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε από το 3,25% στο 3,01% και το spread ανάμεσα στο διετές και το δεκατές ομολόγο περιορίστηκε στις 23 μονάδες βάσης, πολύ κοντά δηλαδή στο ναδίρ 11 ετών των 19 μονάδων, που είχε καταγραφεί στα τέλη Αυγούστου.

Τη σκυτάλη έλαβαν τα ομόλογα του ευρώ, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να διολισθαίνει στο 0,32%- τρεις μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων 10ετους διάρκειας επίσης υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,716% και 0,472% αντίστοιχα.

Πτώση 2 μονάδων βάσης και για το ιταλικό δεκαετές, στο 3,25%. Όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα, εξακολουθούν να στηρίζονται από το πιο θετικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και τις προσδοκίες ότι θα δοθούν λύση στα προβλήματα των τραπεζών. Σήμερα η απόδοση του 10ετους υποχωρεί κατά 1,61% ή 6 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 4,27%.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα