Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 09:32

AΠΕΡΓΟΥΝ σήμερα εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες με αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων, ενώ αρχίζει στη Βουλή, στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, η συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Στην απεργία, που έχει γενικό χαρακτήρα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παίρνουν μέρος οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛ.ΤΑ., ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), τράπεζες, συγκοινωνίες και μεταφορές, στους κλάδους της δημόσιας υγείας (γιατροί, προσωπικό νοσοκομείων και ΕΚΑΒ), στη δημόσια εκπαίδευση (οι καθηγητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεχίζουν και αύριο), δικαστικοί υπάλληλοι κ.ά.

Οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις γύρω από τα αιτήματά τους στο προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η ΓΣΕΕ διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Κοτζιά και η ΑΔΕΔΥ στις 11 στα Προπύλαια με την προοπτική να ακολουθήσουν πορείες προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις θα υπάρχουν σήμερα εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, θα ακινητοποιηθούν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Ετσι, δεν θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τα τρόλεϊ, το μετρό, ο προαστιακός και το τραμ.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, χθες ματαιώθηκαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 504/505 και 604/605 μεταξύ Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Αθηνών, το Ιντερσίτι IC 74 / IC 75 Αθηνών - Δικαίων/Αλεξανδρούπολης - Αθηνών, καθώς και οι αμαξοστοιχίες 2534, 2536, 2538 και 2543 στον άξονα Αθηνών - Χαλκίδας - Αθηνών. Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 602 και 603 Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης, καθώς και των διεθνών επιβατικών αμαξοστοιχιών 444 , 445 Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, Βουδαπέστης - Θεσσαλονίκης, Βελιγραδίου - Θεσσαλονίκης και Λιουμπλιάνα - Θεσσαλονίκης που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος σήμερα, ημέρα της απεργίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σήμερα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν μόνο μία πτήση ανά χώρα στο διεθνές δίκτυό της και μία ανά προορισμό στο εσωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, θα εκτελεστούν κανονικά όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς Ηράκλειο και Ρόδο, κατόπιν ειδικής συμφωνίας εργαζομένων και διοίκησης.

Διάλογος με ΟΤΟΕ

Πρωτοβουλία διαλόγου για την αποκατάσταση των σχέσεων και τη διασφάλιση εργασιακής ειρήνης στις τράπεζες από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σ. Τσιτουρίδη. Ο υπουργός έστειλε χθες επιστολή-πρόσκληση σε διάλογο για την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαΐου προς όλους τους διοικητές των τραπεζών, το προεδρείο της ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ. Αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη θα είναι το αίτημα της ΟΤΟΕ για δρομολόγηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων υπογραφής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Συνδικαλιστές από το χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων αντιμετωπίζουν θετικά το θέμα, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για την εξέλιξη.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο διάλογο για το ασφαλιστικό, καθώς θεωρεί την όλη διαδικασία «προσχηματική» με σκοπό να δρομολογηθούν «νέες αρνητικές αλλαγές, όπως μείωση των παροχών, παράταση του εργάσιμου χρόνου, περικοπές στα βαριά και ανθυγιεινά, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΔΑΠ
  • ΟΤΕ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα