Στα 8.000 δολ. ο χαλκός για πρώτη φορά

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 10:04

ΣΤΑ 8.000 δολ. ο τόνος αναρριχήθηκε ο χαλκός για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων, ωθούν τους επενδυτές σε αγορές των μετάλλων, τα οποία προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τις αντίστοιχες των μετοχών και των ομολόγων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που απειλούν την παραγωγή του Μεξικό και της Ινδονησίας, μείωσαν τα αποθέματα και ώθησαν τον χαλκό 7% υψηλότερα φέτος. Στις 4 Μαΐου η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, BHP Billiton, είπε ότι οι προμήθειες θα είναι λιγότερες έως το 2008. Τα αποθέματα που παρακολουθεί το London Metal Exchange, το μεγαλύτερη χρηματιστήριο μετάλλων στον κόσμο, επαρκούν για να καλύψουν ζήτηση λιγότερο των τριών ημερών.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 185 δολ., ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 8.000 δολ. ο μετρικός τόνος στις 7:25 π.μ. στο Λονδίνο, όπου διαπραγματεύθηκε και στα 8.010 δολ. ο τόνος.

Οι εργαζόμενοι στη Grupo Mexico SA, την έβδομη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, βρίσκονται σε απεργία από τις 24 Μαρτίου στο ορυχείο της εταιρείας La Caridad, ζητώντας αύξηση μισθών και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και πρώτες ύλες, από ζάχαρη έως πετρέλαιο, για μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που δίνουν άλλα περιουσιακά στοιχεία. Μέχρι το 2008 οι επενδύσεις σε εμπορεύματα θα υπερβούν τα 120 δισ. δολ., από 80 δισ. δολ. που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays Plc.

Ο δείκτης Standard & Poor's έχει σημειώσει φέτος άνοδο 6,2, ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει 1,7%, σύμφωνα με τους δείτες της Merrill Lynch & Co.

Οι τιμές του χαλκού είναι πιθανόν να διευρύνουν την άνοδό τους, επειδή τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έχουν αναρριχηθεί δεν έχουν ανταποκρίνονται με αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση της Barclays Plc στις 4 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα