Credit Suisse: 90 εκατ. δολ. για την επίλυση της διαφοράς με την Enron

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 12:27

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να καταβάλει στην Enron Corp. το ποσόν των 90 εκατ. δολ. για τον διακανονισμό απαιτήσεων που προήλθαν από τη συμμετοχή οικονομικών οργανισμών στη χρεοκοπία της εταιρείας, έκλεισε η Credit Suisse Group, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Με βάση τη συμφωνία η Credit Suisse θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις ύψους 337 εκατ. που επεδίωκε στην περίπτωση της χρεοκοπίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Enron. Οι απαιτήσεις αυτές είναι αξίας 20 σεντς σε κάθε δολάριο.

Η Enron, μήνυσε τουλάχιστον 10 διαφορετικούς οικονομικούς οργανισμούς το 2003, με τον ισχυρισμό ότι στήριξαν την οικονομική απάτη που οδήγησε την εταιρεία σε χρεοκοπία το 2001. Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc., της μεγαλύτερης τράπεζας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στον κόσμο, η Deutsche Bank AG και η Barclays Plc, δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό, σύμφωνα με την Enron.

H εκπρόσωπος της Credit Suisse, Victoria Harmon, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Εκτός της Citigroup και της Deutsche Bank, στο θέμα εμπλέκεται η Fleet Financial Bank της Bank of America Corp. και η Merrill Lynch & Co., σύμφωνα με την ανακοίνωση της Enron.

Τον Φεβρουάριο η Lehman Brothers, η τέταρτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή των ΗΠΑ, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, συμφώνησε να καταβάλει στην Enron 69,9 εκατ. δολ. και να παραιτηθεί των απαιτήσεών της για να κλείσει το θέμα. Επίσης τον περασμένο Αύγουστο, η Canadian Imperial Bank of Commerce, συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 250 εκατ. δολαρίων.

Η Enron, κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία διαπραγμάτευσης ενεργείας στον κόσμο, είχε πριν από τη χρεοκοπία της χρηματιστηριακή αξία 68 δισ. δολ. έως τον Δεκέμβριο του 2001, απέλυσε χιλιάδες εργαζομένους. Οι επενδυτές στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι η οικονομική απάτη στην εταιρεία, προκάλεσε ζημίες 25 δισ. δολαρίων.

Ο πρώην πρόεδρος της Enron, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 25 ετών. Ο ίδιος και ο πρώην ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Jeffrey Skilling, 52 ετών, δικάζονται για σειρά παραβάσεων από τις 30 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα