Μία πρώτη αποτίμηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων επιχειρεί η Goldman Sachs. Αν και όπως τονίζει αποφεύγει να σχολιάσει πόσο εφικτή είναι η υλοποίησή του, υπολογίζει τον αντίκτυπό του στο σύστημα και προχωρά σε ορισμένες παρατηρήσεις.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων θα υποχωρήσει στο 33% από 48% το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Και πάλι βεβαίως θα είναι εκ των υψηλότερων στην Ευρώπη.
Παράλληλα σημειώνει ότι η αποτίμηση των κόκκινων δανείων εκτιμάται στα 23 λεπτά του ευρώ, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά (51 λεπτά ανά ευρώ), αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα, στις πιο πρόσφατες συμφωνίες πώλησης (18-20 λεπτά ανά ευρώ).
Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως εξηγεί η Goldman, υποθέτει ότι τα κόκκινα δάνεια που θα διατηρηθούν στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν θα εγγράφονται με βάση την τιμή της αγοράς (marked to market), αλλά τη λογιστική τους αξία.
Όσον αφορά στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, η Goldman συστήνει αγορά για εκείνη της Alpha Bank, με την τιμή στόχο σε ορίζοντα 12 μηνών να είναι στα 2,45 ευρώ. Το τελευταίο κλείσιμο πριν την έκθεση ήταν στα 1,10 ευρώ.
Η σύστασή της είναι ουδέτερη για τις άλλες τρεις τράπεζες, κάτι που ισοδυναμεί με παρότρυνση για διακράτηση. Η τιμή- στόχος για την Εθνική σε ορίζοντα 12 μηνών είναι τα 2,76 ευρώ έναντι κλεισίματος πριν την έκθεση στα 1,02 ευρώ. Για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 3,25 ευρώ έναντι κλεισίματος στα 0,93 ευρώ και γι ατην Eurobank προσδιορίζεται στα 1,03 ευρώ έναντι κλεισίματος στα 0,45 ευρώ.
Και για τις τέσσερις τράπεζες επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι συνδέονται με την ποιότητα του ενεργητικού τους, την πολιτική σταθερότητα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο αναμένει πρόοδο στην αναδιάρθρωσή τους και στην διαδικασία απομόχλευσης.
naftemporiki.gr