Τσιτουρίδης: Ηπιες, σταδιακές, και κοινωνικά δίκαιες οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 16:46

«Μια από τις κυριότερες αιτίες αποτυχίας διαλόγων ή διαπραγματεύσεων στο παρελθόν για το ασφαλιστικό ήταν πως κόμματα και κοινωνικοί εταίροι δεν μπόρεσαν -ή δεν θέλησαν- να συμφωνήσουν σε κοινά δεδομένα.

Για να προσδιορίσουμε τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου... Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ. Η εφαρμογή της νομοθεσίας αποτελεί τη βάση για να προχωρήσουμε παραπέρα.

Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρες θέσεις για το ασφαλιστικό», τόνισε στην αρχή της εισήγησής του o Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το ασφαλιστικό.

Απαρίθμησε τις βασικότερες από τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος (δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός ο χαρακτήρας του συστήματος, και τριμερής χρηματοδότηση) και στάθηκε στα μέτρα που προωθούνται:

- σταδιακή και κατόπιν διαλόγου ενοποίηση των ομοειδών ταμείων και κλάδων στην κύρια, την επικουρική ασφάλιση και την ασθένεια.

- αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

- αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και με τη δημιουργία ειδικού σώματος ελεγκτών.

- θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων.

- προσαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στα σημερινά δεδομένα.

- ταχεία προώθηση της μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων και έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης.

- ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων, με στόχο ως το 2008 οι συντάξεις του ΟΓΑ να φτάσουν τα 330 ευρώ το μήνα και το ΕΚΑΣ τα 230 ευρώ.

«Διαβάζοντας πριν από λίγες μέρες τα 10 σημεία των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό αλλά και τις ανακοινώσεις των βασικών θέσεων της ΓΣΕΕ, με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι οι προτάσεις αυτές έρχονται να συμφωνήσουν σε πολλά σημεία με τις κυβερνητικές θέσεις. Και θεωρώ θετική συμβολή τη δημοσιοποίηση των θέσεων αυτών, τόσο του κου Παπανδρέου, όσο και της ΓΣΕΕ, στη συζήτηση που ξεκινάμε για το ασφαλιστικό».

Συνοψίζοντας την πολιτική και διαδικαστική πρόταση, ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε «Η κυβέρνηση εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία. Η εφαρμογή της θα δημιουργήσει εκείνες τις σταθερές επί των οποίων θα στηριχθεί η καλύτερη δυνατή αναλογιστική αποτύπωση, η διάγνωση του προβλήματος. Και η ξεκάθαρη διάγνωση θα επιτρέψει την ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα τα οποία θα προσδιορίσουμε.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε την ευθύνη να κάνουμε και κάτι άλλο. Να αντισταθούμε αποφασιστικά στην καλλιέργεια ενός κλίματος φοβίας και πανικού που δημιουργείται από κάποιες πλευρές... Δεν πρόκειται να επιβάλουμε, να υπαγορεύσουμε λύσεις. Ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη τετραετία. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα προκύψουν μέσα από μια ανοιχτή διαβούλευση με τα κόμματα και την κοινωνία. Και οι αλλαγές, οι όποιες αλλαγές, δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν. Θα είναι ήπιες, σταδιακές, αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες, ώστε να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και το μέλλον όλων των Ελλήνων...

Η πρώτη φάση του διαλόγου, με ορίζοντα το τέλος αυτής της τετραετίας, πρέπει αφ' ενός να φωτίσει όλες τις πτυχές ενός πολύπλευρου προβλήματος και αφ' ετέρου να δημιουργήσει την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση για την εφαρμογή της όποιας λύσης προκριθεί.

Την επόμενη τετραετία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες -συνοδευόμενες από αριθμούς- θα είναι προϊόν ενός ευρύτατου διαλόγου. Εμείς, ως κυβέρνηση, συνεπείς με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Το ίδιο ζητούμε από το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ολοι μαζί, σε πρώτη φάση να προχωρήσουμε στην αποτύπωση του προβλήματος ώστε, αφού ξεκαθαρίσει και αναλογιστικά η κατάσταση, να προχωρήσουμε, μέσα στην επόμενη τετραετία στις αναγκαίες αποφάσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα