Ασφαλιστικό: Κατ' αρχήν συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το διάλογο

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 19:03

Αρχισε σήμερα στη Βουλή ο διάλογος για το ασφαλιστικό, με μια κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του.

Το ΚΚΕ απέχει από την όλη διαδικασία, ενώ ο Συνασπισμός χαρακτήρισε «υπονομευμένο» το διάλογο και επιφυλάχθηκε για την παρουσία του ανάλογα με την πορεία της συζήτησης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μάνος, πρότεινε να αναβληθεί για μερικούς μήνες ο διάλογος προκειμένου να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και να καταρτισθεί το μητρώο των ασφαλισμένων.

Σημείωσε ότι, βάσει εκτιμήσεων του ΟΗΕ, το αναλογιστικό χρέος δεν είναι 200% επί του ΑΕΠ, αλλά 700%. «Οταν υπάρχουν τόσο τεράστιες αποκλίσεις, είναι φανερό πόση δουλειά πρέπει να γίνει».

Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σκιαγράφησε το μέγεθος του προβλήματος σημειώνοντας ότι, βάσει των υφιστάμενων μελετών, το αναλογιστικό έλλειμμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ, ενώ το 2050 οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέρχονται στο 25% του ΑΕΠ από το 13% όπου βρίσκονται σήμερα.

«Αν οι Ελληνες έκαναν περισσότερα παιδιά, με ανεργία 18% των νέων, θα ήταν καλύτερα το ασφαλιστικό;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης για να διευκρινίσει αργότερα ότι εφόσον ο διάλογος γίνει με βάση την συγκεκριμένη ανάλυση, το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρότεινε τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Μελέτης του Ασφαλιστικού Συστήματος υπό την προεδρία του Νίκου Αναλυτή (νυν προέδρου της ΟΚΕ) και τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων προσκείμενων και στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πλάτωνας Τήνιος, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μέλους της Επιτροπής Σπράου.

Ο υπεύθυνος Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως «ο στόχος της πλήρους απασχόλησης είναι συνυφασμένος με τη βιωσιμότητα και τη διανεμητική λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «θετική» την κατ' αρχήν έκφραση πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στο διάλογο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα