«Οι άνθρωποι που δημιούργησαν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι τυχαίοι, έχουν αφήσει αποτύπωμα και αυτό το αποτύπωμα περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου «Παραγωγή & εμπορία φαρμάκου στην Ελλάδα - Ιστορία, Ανάπτυξη, Όραμα», ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης, αλλά και το χιούμορ.
Προλογίζοντας την έκδοση, η γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Φαίη Κοσμοπούλου, είπε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, βλέπει κανείς να ξετυλίγεται η ιστορία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας συνυφασμένη με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις. Με ένα χειμαρρώδη όσο και βαθιά συγκινητικό λόγο, χαιρέτισε την έκδοση ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο: το πρώτο είναι να το απολαύσεις και το δεύτερο να το χρησιμοποιήσεις για να μπορείς να παινευτείς ότι το διάβασες… Και σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν και τα δύο».
Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος αφού αναφέρθηκε με συγκίνηση στο όραμα του πατέρα του, Παύλου Γιαννακόπουλου, του οποίου η τελευταία συνέντευξη δημοσιεύεται στην εν λόγω έκδοση, επεσήμανε την προσφορά του κλάδου για τη χώρα τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα ήταν καλό να καταλάβει τη σημασία του και να τον αντιμετωπίσει ανάλογα.
«Παρότι διανύουμε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα και το κέρδος έχουν ενοχοποιηθεί, το ελληνικό φαρμακείο και η βιομηχανία στέκονται όρθιοι και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συνδέσμου και πρόεδρος των Ευρωπαίων φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης, κλείνοντας την ομιλία του με την ευχή «η επόμενη μέρα στο φαρμακείο και στο φάρμακο να είναι αυτή που πραγματικά αρμόζει».
Στους τρεις βασικούς παράγοντες που έκαναν εφικτή την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, σημειώνοντας ότι «σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι μπορούμε να έχουμε μια φαρμακοβιομηχανία χωρίς φαρμακοβιομήχανους, επενδύσεις χωρίς επενδυτές, ανάπτυξη δίχως κέρδη και θεραπείες χωρίς καινούργια φάρμακα, ο κλάδος είναι παρών και πιο δυναμικός από ποτέ άλλοτε».
«Το βιβλίο μπορεί να αναφέρεται στο παρελθόν αλλά το φάρμακο έχει κυρίως μέλλον» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Γιάννος Μητσός, Senior Advisor, Τομέας Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων, ΣΕΒ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη του Συνδέσμου στον ευαίσθητο και σημαντικό αυτό κλάδο, ο οποίος καταρρίπτει τον μύθο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγικότητα.
Τους χαιρετισμούς έκλεισε η Χριστίνα Οικονομοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, σημειώνοντας: «Το παρελθόν είναι πρόλογος ως ευχή για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας». Η κ. Οικονομοπούλου δήλωσε επίσης: «Πιστεύουμε στις δυνατότητες της φαρμακοβιμηχανίας και ως ερευνητές έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί της».
Η συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Νέλλη Καψή, καθώς και οι δημοσιογράφοι Νατάσσα Σπαγαδώρου, Ανθή Αγγελοπούλου και Γιώργος Σακκάς, που ασχολήθηκαν με τις συνεντεύξεις της έκδοσης, μίλησαν με συγκίνηση και χιούμορ για τις «περιπέτειές» τους κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την ευχάριστη νότα της παρουσίασης στιγμιότυπων από τον ελληνικό κινηματογράφο με αναφορές στο φάρμακο, από τον Αθανάσιο Βοζίκη, καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Το βιβλίο αποτελεί ειδική έκδοση του Healthdaily της Boussias Communications.