Korea Electric: Υψηλότερο κόστος καυσίμων, 34% χαμηλότερα κέρδη

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 11:33

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 34% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, η Korea Electric Power Corp., αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους των καυσίμων.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 732 δισ. ουόν (783 εκατ. δολ.) από 1,1 τρισ. ουόν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας. Οι μετοχές της υποχώρησαν έως 3,6%, καθώς οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διατηρηθούν αμετάβλητα.

Το κόστος του εισαγόμενου πετρελαίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του άνθρακα, υπερέβη την άνοδο από την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενεργείας για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια. Ο λογαριασμός των καυσίμων για την Korea Electric, ενδέχεται να περιορίσει τα κέρδη της για το υπόλοιπο έτος, επειδή μάλλον είναι απίθανο η κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού, μετά την αύξησή τους τον Δεκέμβριο κατά 1,9%, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν έως 1.650 ουόν, φθάνοντας στα 43.700 ουόν η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 44.050 ουόν η μία στη 1:39 μ.μ. στη Σεούλ. Πέρυσι, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 62%, μεγαλύτερη της ανόδου 57% που σημείωσε ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας. Μερίδα επενδυτών εκτιμά ότι τα κέρδη της εταιρείας κοινής ωφελείας θα αυξηθούν παράλληλα με την άνοδο του νομίσματος της χώρας, ουόν, που μειώνει το κόστος του εισαγόμενου πετρελαίου και του φυσικού αερίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα