Holcim: Μεγάλη ζήτηση στην Ασία, στα ύψη κέρδη και μετοχές

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 12:39

ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ κατά 42% κέρδη, μετά τη δαπάνη πλέον του 1,4 δισ. δολ. για εξαγορές στην Ασία, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, Holcim Ltd. Οι μετοχές της άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, μετά την ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας, ότι η ανάπτυξη στην περιφέρεια θα βοηθήσει στην αύξηση των αποτελεσμάτων της στο σύνολο της χρήσης.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 170 εκατ. ελβετικά φράγκα (138 εκατ. δολ.) από 120 εκατ. ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 70%, φθάνοντας στα 4,63 δισ. ελβετικά φράγκα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Σήμερα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Markus Akermann, είπε ότι επιδιώκει περισσότερες επενδύσεις στην Ασία, όπου οι οικονομίες αναπτύσσονται τέσσερις φορές ταχύτερα από τις αντίστοιχες στη Δυτική Ευρώπη. Πέρυσι, η Holcim αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στη μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου της Ινδίας και την εβδομάδα που πέρασε απέκτησε τον έλεγχο της τρίτης σε μέγεθος βιομηχανίας τσιμέντου της χώρας. Ο Ackermann αύξησε επίσης τις επενδύσεις στην Huaxin Cement Co. της Κίνας.

Οι μετοχές της ελβετικής εταιρείας κινήθηκαν ανοδικά έως και 3,9 ελβετικά φράγκα, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 113,4 ελβετικά φράγκα η μία και στις 9:38 π.μ., τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στα 113,4 και τα 113,2 ελβετικά φράγκα μία. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 27%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 26 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι μετοχές της Lafarge SA, με έδρα το Παρίσι και ηγέτιδας του κλάδου, έχουν σημειώσει άνοδο 34%.

Τα έσοδα από την Ασία αυξήθηκαν 74%, φθάνοντας στα 862 εκατ. ελβετικά φράγκα. Η Holcim έχει το 70% της δυναμικότητας παραγωγής της στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τον Remo Rosenau, αναλυτή της Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. στη Ζυρίχη, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «buy».

Ο Akermann, 59 ετών, αύξησε τις τιμές πώλησης για να αντισταθμίσει την αύξηση 9,25% του κόστους του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ μειώνει το κόστος της ενεργείας χρησιμοποιώντας άλλες καύσιμες ύλες, όπως ελαστικά αυτοκινήτων.

Στις 2 Μαΐου, η Lafarge είπε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου σημείωσαν αύξηση 28%, φθάνοντας στα 3,77 δισ. ευρώ (4,78 δισ. δολ.) αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών στις ΗΠΑ, Το πρώτο τρίμηνο, τα κέρδη της Cemex, της τρίτης σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανίας στον κόσμο, σημείωσαν αύξηση 14%, επίσης αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα