Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων - Στο 4,68% τα ελληνικό 10ετές

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 12:03
UPD:12:15
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο του «όχι» της Κομισιόν στον προϋπολογισμό της Ρώμης, αλλά και με φόντο τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ότι η χώρα δεν θα υπαναχωρήσει.

Ήπια άνοδος για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, τη στιγμή που το κόστος δανεισμού σε άλλες χώρες της περιφέρειας υποχωρούσε το πρωί. Η δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται υποτονική λόγω αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται αυτήν την ώρα (12.00) στο 3,51%, καταγράφοντας άνοδο τριών μονάδων βάσης, ενώ εντός της ημέρας σκαρφάλωσε και στο 3,54%. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 315 μονάδες βάσης.

Τα φώτα παραμένουν στραμμένα στην Ιταλία μετά την εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ιταλικό προϋπολογισμό λόγω άρνησης της Ρώμης να τον αναθεωρήσει, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων. Ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε σήμερα Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εμμένει στον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει για το 2019, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε.

Παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, αναλυτές σχολιάζουν ότι οι ενδείξεις για συμβιβασμό θα περιορίσουν αυτές τις πιέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επιθυμεί να δει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να καταλήγει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την ίδια εφημερίδα, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θέλουν διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, ενώ σύμφνωνα με την Il Messaggero η Λέγκα είναι ανοικτή στην αλλαγή του νόμου για τον προϋπολογισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα οικονομικά Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ότι είναι «επιτακτική» ανάγκη να υπάρξει διάλογος με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό της.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,36%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου υποχωρεί επίσης κατά μία μονάδα βάσης, στο 1,38%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 1,63%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να υποχωρεί επίσης κατά μία μονάδα βάσης στο 1,96%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται σήμερα κατά δύο μονάδες βάσης ή 0,36% στο 4,68%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 432 μονάδες βάσης. Άνοδο δύο μονάδων βάσης καταγράφει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που κυμαίνεται στο 3,65%. Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα στον διεθνή παράγοντα, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις των επιτοκίων των ομολόγων στην Ευρώπη και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό νότο.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού παραμένει αμετάβλητη στο 3,06%.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα