Τρεις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο

Απολογισμός των πρόσφατων ταξιδιών του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 15:24

Τρεις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα εξετάζουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από ¶ραβες επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Αραβική χερσόνησο, η οποία βρίσκεται σε φάση οικονομικής απογείωσης.

Σε δεκαπέντε ημέρες εξάλλου θα ανακοινωθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με την Κρήτη και τον Πειραιά.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας, κάνοντας τον απολογισμό της περιοδείας του στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς και της επίσκεψής του στην Αίγυπτο που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, εξετάζονται οι εξής λύσεις:

- Μέσω του αγωγού Αιγύπτου-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας που είναι υπό κατασκευή, προβλέπεται να λειτουργήσει το 2008 και θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο. Είναι γνωστό ότι είναι επίσης υπό κατασκευή ο αγωγός Ελλάδας - Τουρκίας που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2007.

- Μεταφορά υγροποιημένου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου με πλοία.

- Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη, λύση που, όπως τόνισε ο κ.Σιούφας, παρουσιάζει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, αποτελεί ωστόσο ένα «όνειρο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες, ειδικά με τη Ρωσία και την Αλγερία, με τις οποίες έχουμε μακρόχρονη και αξιόπιστη συνεργασία στην προμήθεια φυσικού αερίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς», να βλέπουμε τη διεύρυνση των ενεργειακών μας πηγών για τις επόμενες δεκαετίες και επανέλαβε ότι τα σχέδια αυτά αφορούν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής και όχι μόνο της ελληνικής αγοράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ακόμη τα εξής:

- Τις επόμενες 15 ημέρες ελληνική εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με την Κρήτη και τον Πειραιά.

- Στην Αίγυπτο έγινε ξεχωριστή συνάντηση με τον επιχειρηματία Sahim Sawiris, ο οποίος ελέγχει την ιταλική εταιρία τηλεπικοινωνιών Wind, η οποία κατέχει το 50% συν μία μετοχή και το μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ, Tellas. Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχέδια για την Tellas αλλά και για επενδύσεις και σε άλλους τομείς στην Ελλάδα, όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες.

- Συνολικά από την περιοδεία του στις Αραβικές χώρες ο υπουργός διαπίστωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ¶ραβες επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού και για το λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική ενημέρωση από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις . Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, στη Σαουδική Αραβία, πρόκειται να κατασκευαστεί μια καινούργια πόλη 500.000 κατοίκων.

Τις επόμενες ημέρες, ο κ.Σιούφας, από κοινού με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ.Κεφαλογιάννη, και τους υφυπουργούς Οικονομίας, Π.Δούκα, και Εξωτερικών, Θ.Κασσίμη, θα ενημερώσουν τους επιχειρηματικούς Συνδέσμους και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις για τις ευκαιρίες στις Αραβικές χώρες, προκειμένου να υπάρξει πρακτική συνέχεια.

- Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πιο γρήγορους ρυθμούς», ενώ ανακοίνωσε ότι στις 9 Ιουνίου θα συνεδριάσει στην Αθήνα η μικτή ελληνορωσική επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη χώρα μας το Φεβρουάριο, η οποία θα εξετάσει το σύνολο των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Σιούφας δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται καθόλου τους χαρακτηρισμούς του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ.Γ.Μυλωνά για τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος εξάλλου, στην ετήσια έκθεση του IMD σύμφωνα με την οποία η κατάταξη της ελληνικής οικονομίας ως προς την ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε εφέτος κατά οκτώ θέσεις (στην 42η από 50η το 2005), ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει τον κατήφορο και να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της χώρας, σημειώνοντας το τρίτο μεγαλύτερο άλμα ανταγωνιστικότητας μετά την Κίνα και την Ινδία. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, συνεχίζουμε την προσπάθεια για βελτίωση», τόνισε και σημείωσε ότι η αύξηση των εξαγωγών, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής και η μείωση της ανεργίας από 11,3% σε 9,7% είναι μικρά, αλλά σημαντικά βήματα και ότι γίνεται προσπάθεια να συνεχισθεί και να διευρυνθεί η βελτίωση.

ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα