Οι αναλυτές προειδοποιούν τις ΗΠΑ: Από ανάπτυξη - ρεκόρ το 2018 σε… ύφεση το 2020

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 21:50
UPD:21:53
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τον κίνδυνο μίας «δραστικής επιβράδυνσης» της ανάπτυξης αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία το 2019, όπως προειδοποιούν από κοινού Goldman Sachs και JP Morgan, με τους αναλυτές να μην διστάζουν να αφήσουν «ανοιχτό» ακόμη και το ενδεχόμενο της ύφεσης για το 2020.

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2018, αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων ετών, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τη μείωση της εταιρικής φορολογίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η ευφορία δεν θα συνεχιστεί επ' άπειρον, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος, προτού μάλιστα, βρεθεί αντιμετώπιση με το φάσμα της ύφεσης το 2020.

Goldman Sachs και JP Morgan «βλέπουν» μείωση των ρυθμών ανάπτυξης κάτω του 2% στο β’ εξάμηνο του 2019, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να συνίσταται α) στην αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, β) στην πολιτική των δασμών και γ) στις επιπτώσεις των εμπορικών «πολέμων».

Αν και οι οικονομολόγοι αποκλείουν το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και για το 2020.

«Θα εξαρτηθεί από τη Fed. Εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την αύξηση των επιτοκίων, πιστεύω ότι θα υπάρξει ύφεση στο α’ εξάμηνο του 2020» παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis, μιλώντας στο CNBC.

«Κοιτάξτε πόσο πολύ έχουν σφίξει τα πράγματα. Υπάρχει παντού, σ' όλο τον κόσμο, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση των κρατικών αποδόσεων» τονίζει από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής της Leuthold Group.

Η Federal Reserve τον επόμενο μήνα αναμένεται να προχωρήσει στην τέταρτη αύξηση των επιτοκίων από την αρχή του έτους, παραμένοντας προσηλωμένη στην πολιτική της άρσης των διευκολυντικών νομισματικών μέτρων.

Μάλιστα, έχει προαναγγέλλει την υλοποίηση ακόμη τριών γύρων αυξήσεων εντός του 2019, γεγονός το οποίο έχει ήδη σημάνει συναγερμό στον Λευκό Οίκο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητάει από τους ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής να τραβήξουν… χειρόφρενο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της MUFG Union Bank, στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει τα εξής: «Όλα καταδεικνύουν ότι του χρόνου θα έχουμε επιβράδυνση, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, εξέλιξη η οποία πλήττει τον κλάδο των ακινήτων».

Σύμφωνα πάντως, με πρόσφατη έρευνα του CNBC, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 10 οικονομολόγους, η μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2019 διαμορφώνεται στο... φυσιολογικό -κατά πολλούς αναλυτές- 2,4% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί, καθώς πέραν των εγχώριων, υπάρχει και ο παράγοντας «Κίνα». Η πιθανότητα επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ την ίδια ώρα, ο ένας διεθνής οργανισμός μετά τον άλλο αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα