Eυρωπαϊκό Εξάμηνο: Ανοίγει σε κλίμα αβεβαιότητας- τι ζητεί η Κομισιόν

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 14:23
UPD:14:28
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Σε συνθήκες σταθερής, αλλά λιγότερο δυναμικής ανάπτυξης και κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας ανοίγει ο κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πολλά έχουν επιτευχθεί από το 2014, σημειώνει η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για τη στήριξη της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται η ανθεκτικότητα των οικονομιών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες σε επίπεδο Ε.Ε. αυτό απαιτεί τη λήψη των αποφάσεων που είναι αναγκαίες για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η τρέχουσα δυναμική ανάπτυξης για τη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας και τη μείωση του χρέους.

Καλεί λοιπόν τις κυβερνήσεις να εστιάσουν επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περισσότερο στην αύξηση της παραγωγικότητας και του αναπτυξιακού δυναμικού. «Οι ενέργειες αυτές θα παρέχουν τις προϋποθέσεις για διαρκή μακροοικονομική σταθερότητα και θα συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους Ευρωπαίους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποιεί πως «αν και η Ευρώπη βιώνει περίοδο καλών οικονομικών συνθηκών, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι δείχνουν ότι η περίοδος αυτή δε θα διαρκέσει για πάντα».

Ζητεί από τα κράτη- μέλη να ενισχύσουν τα βασικά αναπτυξιακά οικονομικά μεγέθη τους και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, υπογραμμίζει, είναι καιρός να μειωθούν τα επίπεδα δημόσιου χρέους και να ανασυσταθούν τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας. «Το γεγονός αυτό θα μας δώσει τα περιθώρια ελιγμών που θα χρειαστούμε όταν παρουσιαστεί η επόμενη ύφεση. Τώρα είναι επίσης η ώρα να σημειωθεί πρόοδος ως προς την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης» σημειώνει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα