Βρετανία: Φούσκωσε το έλλειμμα τον Οκτώβριο

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 12:56
UPD:13:00
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Αντιμέτωπη με μεγαλύτερο του αναμενομένου δημοσιονομικό έλλειμα ήρθε η Βρετανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τον δανεισμό, από τότε, που ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ κήρυξε το τέλος της λιτότητας. 

Το έλλειμμα τον Οκτώριο σκαρφάλωσε στα 8,82 δισ. στερλίνες από 7,235 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρσεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «τρύπα» στον προϋπολογισμό εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα η εξέλιξη έρχεται σε πλήρη κόντρα με τις προβλέψεις αναλυτών, που σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters έκανα λόγο για πτώση του ελλείμματος στα 6,15 δισ. στερλίνες. 

Αν και τα φορολογικά έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, οι κυβερνητικές δαπάνες διογκώθηκαν αισθητά σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η στατιστική υπηρεσία κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη» αύξηση σε δαπάνες για αγαθά, υπηρεσίες, επιδόματα, αλλά και άνοδο στις πληρωμές τόκων.

Πάντως συνολικά το πρώτο επτάμηνο του δημοσιονομικού έτους 2018/19 το έλλειμμα ήταν μειωμένο κατά σχεδόν 30% σε σέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 26,7 δισ. στερλίνες. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση επταμήνου εδώ και 13 έτη. 

Πηγή: Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα