Ε.Ε. - Λ. Αμερική: Κοντά σε συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2006 19:46

Η Ευρωπαϊκή Eνωση και η Κεντρική Λατινική Αμερική, από κοινού με τα κράτη της Καραϊβικής, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, κατά την τέταρτη κατά σειράν σύνοδο κορυφής, στη Βιένη, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν περίπου 60 αρχηγοί κρατών και από τις δύο ηπείρους ενώ παρέμβαση θα γίνει και από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Παρών στη Σύνοδο ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, που αποφάσισε να κρατικοποιηθούν οι ενεργειακοί τομείς φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας.

Η θέση κρατών της Λατινικής Αμερικής που εξάγουν πετρέλαιο ή έχουν κοιτάσματα παρουσιάζεται ενισχυμένη, και μειώνονται οι πιθανότητες εύκολης σύναψης συμφωνιών εμπορικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο μεγαλύτερος επενδυτής της Λατινικής Αμερικής είναι η Ε.Ε. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου παρουσίασε αύξηση το 2005 κατά 13% σε σύγκριση με το 2004 στα 118 δισ. ευρώ (147 δισ. δολ.)

Τα ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούν, μετά την κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της Βολιβίας Μοράλες, για την τύχη των βιομηχανικών επενδύσεών τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα