Market Beat: Το κλίμα στα διεθνή παραμένει βαρύ παρά ταύτα ζητείται αντίδραση

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 09:14
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ειδοποιήσαμε επανειλημμένα με το ρητό: Κάλιο συσσώρευση και καρτέρι, παρά βαθιά βουτιά και όπου φύγει – φύγει. Δηλαδή η θέση μας ήταν και είναι πως όταν καταστραφεί πτωτικά μια συσσώρευση που διατηρείται επί πολλές εβδομάδες και δεν καταφέρνει να δώσει ισχύ ανόδου για τρυπήσει ο μέσος όρος το άνω όριο, η στάση των επενδυτών θα είναι στάση φυγής από το ρίσκο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είμαστε στη φάση που πολλές φορές περιγράφανε οι εγχώριοι παράγοντες αυτό το σκληρό για τις μετοχές φθινόπωρο, ως το χειρότερο ενδεχόμενο για το μέλλον της αγοράς. Θυμίζουμε πως οι παρατηρήσεις τους αφορούσαν στην αδυναμία, να ξεπεράσουν οι βασικοί δείκτες τις αντιστάσεις τους, μετά από την εγγραφή τιμών κοντά στις 610 μονάδες, τις μέρες που τα ξένα χρηματιστήρια ανέβαιναν. Διέβλεπαν την εξάντληση της ισχύος της ανόδου έξω και υπογράμμιζαν την μεγαλύτερη δυσκολία για rebound στο ΧΑ, όταν θα άρχιζε μια κάθοδος των τιμών των μετοχικών αξιών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

Δεν είναι απλό το φαινόμενο της μαζικής ρευστοποίησης θέσεων στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, μετά από μια εβδομάδα παγκόσμιας πτώσης, όπως η προηγούμενη. Η επιμονή της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο έχει ανεβάσει τα επίπεδα επιφυλακής σε όλους τους διαχειριστές κεφαλαίου. Από μόνο του αυτό, φαίνεται τούτες τις μέρες ικανό να τροφοδοτεί σταθερά πωλήσεις, με αποτέλεσμα στην Αθήνα οι πιέσεις να επιφέρουν απώλειες στους βασικούς δείκτες, πολλαπλάσιες των υπολοίπων αγορών στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι εγχώριοι παράγοντες δεν ανέμεναν χθες το μέγεθος των πιέσεων και το εύρος τους αλλά έβλεπαν την κυριαρχία τους στις συναλλαγές. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Ο μονόδρομος της επιλογής για συνέχιση της διαδικασίας απεπένδυσης των Ξένων χαρτοφυλακίων από Τραπεζικές μετοχές και στη σημερινή συνεδρίαση, διαμορφώνει προϋποθέσεις υπεροπλίας για τους πωλητές. Παράλληλα, οι σημαντικές απώλειες στη Wall Street, μειώνουν την πιθανότητα για επιτυχή κινητοποίηση των αντανακλαστικών των αγοραστών με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα διάσπασης του ορίου στήριξης των 610 μονάδων για τον ΓΔ».

Η Beta Sec. εκτιμούσε: «Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας αναμένεται, με τους Επενδυτές να είναι συνολικά επιφυλακτικοί, ενώ η απουσία νέων δεν προσφέρει στήριξη για επιλεκτικές τοποθετήσεις».

Το αποτέλεσμα στο κλείσιμο αποτέλεσε ράπισμα σε κάθε τύπου αισιοδοξία και αυτό καθιστά πιθανό σήμερα να υπάρξει μια αντίδραση για λόγους καθαρά εσωτερικούς και σχετικούς με την αυτοσυντήρηση των αγοραίων. Αλλά στη δημιουργία της καθοδικής ατμόσφαιρας παγκόσμια χωρίς το σύνηθες φρένο, όταν οι απώλειες πλησιάζουν το 10% - 12%, έχουν συμβάλλει εξελίξεις από το πολιτικό πεδίο. Όπως το Brexit (EE – Βρετανία), οι δασμοί και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Αμέσως - αμέσως  αναφέραμε 30 περίπου ισχυρές οικονομικές οντότητες που στο πολιτικό σκηνικό αντιμάχονται σκληρά, πάνω σε ζητήματα που θα επηρεάσουν για δεκαετίες την οικονομική τους παραγωγή και δραστηριότητα.

Η πτώση στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης προέκυψε από τις ρευστοποιήσεις θέσεων πολλών μικρής ισχύος επενδυτών κύρια ιδιωτών και από την απουσία διάθεσης των ισχυρών θεσμικών για να απορροφήσουν την προσφορά.  Ήταν βουτιά από απόφαση που σχετίζεται με το να ενθυλακώσουν οι επενδυτές τα όποια κέρδη απέμειναν από το ανοδικό διάστημα στο 2018, καθώς οι βασικοί δείκτες τοποθετήθηκαν σε τροχιά για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Μετά από 9 ή 10 χρόνια, η εβδομάδα των Ευχαριστιών και της Black Friday στη Wall Street πιέζει, αντί να ωθεί ψηλότερα τις τιμές των μετοχών. Μετά από χρόνια επίσης, θα έχουμε μια καθοδική χρονιά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, χωρίς καμία από τις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη να βρίσκεται δυο βήματα πριν την ύφεση.

Αντίθετα στην Αθήνα, έχουμε το σύνηθες πρόβλημα των κόκκινων δανείων για τις Τράπεζες αλλά επίσης βελτίωση στα αποτελέσματα ορισμένων εισηγμένων και παράλληλα οι απώλειες για το 2018 έχουν περάσει το -20%. Άρα δεν υπάρχει βιασύνη για ρευστοποίηση θέσεων, ώστε να φτάσουν κάποια κέρδη στην τράπεζα. Υπάρχει επιφύλαξη σχετικά με την μελλοντική γοητεία της αγοράς, αν δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα, λόγω διεθνούς κλίματος που θα την καταστήσει παντελώς απορριπτέα από τα ξένα fund κλασικού τύπου. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση δέχθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με «βαρίδι» τις εταιρείες τεχνολογίας και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Dow Jones και S&P 500 πέρασαν σε αρνητικό πεδίο για το 2018, χάνοντας όλα τους τα κέρδη, ενώ κοντά σε χαμηλά έτους βρίσκεται και ο Nasdaq.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,2% ή 551 μονάδων κλείνοντας στις 24.466 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq πραγματοποίησε «βουτιά» 1,7%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,8%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple διολίσθησε κατά 4,9%, συνεχίζοντας την ελεύθερη πτώση μετά από δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να έχει μειώσει τις παραγγελίες προμηθειών για τα νέα iPhones. Η μετοχή της εταιρείας εμφανίζει απώλειες 20% σε σύγκριση με το υψηλό έτους.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,6%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,2% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,8%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 1,9% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,6%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 3,91% στις 593,05 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες 1,1%.

ΧΑ

Εξάτμιση αξίας 1,5 δις ευρώ από πτώση, εν μέσω ασύμμετρων πιέσεων παγκόσμια

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά. Έτσι συνέχισε η αγορά την πτώση της από την περασμένη εβδομάδα, αφού οι θεσμικοί από τις 10:31 κίνησαν τον μέσο όρο πτωτικά, με κορυφή λίγο πάνω από τις 615 μονάδες στα πρώτα δευτερόλεπτα. Αλλά στην κορύφωση των πιέσεων από τη φυγή από το ρίσκο που ίσχυσε παγκόσμια, αναγκάστηκαν να τον φέρουν σε επαφή με τις 593 μονάδες. Ξεκίνησε μετά το άνοιγμα μια κίνηση σε αναζήτηση για το χαμηλό μέρας, που ήρθε στις δημοπρασίες με το κλείσιμο πολύ κοντά σε αυτό. Η τιμή ανοίγματος στις 615,06 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,12 μονάδων. Αλλά το μέγιστο μέρας στις 615,22 μονάδες σημειώθηκε στις 10:31. 

Το ελάχιστο στις 592,70 από 612,84 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 17:10. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 10:45 ως τις 12:35 και από τις 14:45 ως τις 17:10. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πλάγια κίνηση νευρικά από τις 12:30 ως τις 15:10 με τιμές του ΓΔ μεταξύ 600 και 604 μονάδων. Ήταν σύνοδος χωρίς μια ανοδική αντίδραση προς το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών. Στις  17:00 τον άφησαν στις 594,4. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε πτώση και τον έκλεισαν στις 593,05 από 617,18 τη Δευτέρα, ορίζοντας κλείσιμο 22,2 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (-0,32%) ακριβώς στις 10:30, που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 615,22 μονάδες. Ενώ το ελάχιστο ήρθε μετά το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε για ικανό χρονικό διάστημα όπως αναφέραμε πιο πάνω. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο αμέσως, με την έναρξη. Δεν υπήρξαν όμως χρονικά διαστήματα με τάση ανοδική και ήταν σταθερά καθοδική και για αυτό είχαμε την απουσία αλλαγών πρόσημου. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, κυριάρχησαν οριακά οι εντολές πώλησης και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, επιδείνωση του πτωτικού αποτελέσματος.

Τη σύνοδο σφράγισε το σχετικά μεγαλύτερο από της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 7,310 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μεγάλο εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που αυξήθηκε 12 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,70%.

Ήταν σύνοδος χωρίς εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 592,70 από 612,84 ήταν το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους που αντικαθιστά αυτό από σύνοδο της 5/11 στις 610,42. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από πτωτική έναρξη, που χειροτέρεψε πολύ σε επίπεδο μεταβολών από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και νευρική καθοδική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 593,05 μονάδες, που ήταν 0,35 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 22,2 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (22,5 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 13,50 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 44,031 από 45,537 δις ευρώ. Όλα τα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις και δεν υπήρξε κλαδικός δείκτης με θετική μεταβολή.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,34% από -3,94%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -7,92% από -3,97% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο -4,11% από -5,86%, ΕΥΡΩΒ -5,97% από -2,06% και την ΠΕΙΡ στο -3,09% από -5,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή -1,59% από -1,30%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (0 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (25 από 22) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -3,91% και έφθασε στις 593,05 από 617,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1548,58 από 1617,10 μονάδες με μεταβολή -4,24%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,177 από 36,525 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,310 από 1,792 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 39,190 από 31,749 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,712 από 1,582 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 13 από 14 των καθοδικών 81 από 71 και 22 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με μετριοπαθώς δυσοίωνα στοιχήματα, η αντίδραση στην μεγάλη κάθοδο

Στη δεύτερη σύνοδο με κυριαρχία των σειρών Δεκεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος στις 1611,64 μονάδες, αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 5,5 μονάδων. Το μέγιστο στις 1612,03 σημειώθηκε στις 10:31. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις δημοπρασίες του τέλους. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1554,39, με κλείσιμο ορίστηκε στις 1548,58 και μεταβολή -4,24%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 9,119 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 1211 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1605,00, κατώτερο τις 1540,25, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1543,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 18 ΣΜΕ της σειρά Ιανουαρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 4148 από 4201 και της σειράς Ιανουαρίου σε 83 από 80.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η αναγγελία της εξόδου των τριών συστημικών Τραπεζών από το δείκτη MSCI Standard Greece (3 από τις 9 συνολικά μετοχές), αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα της Αγοράς, δρομολογεί μεγάλο όγκο πωλήσεων (50% και πλέον καθημερινά).

Αν και οι απομένουσες μετοχές αναβαθμίζουν τους συντελεστές στάθμισής τους, η συνολική συμμετοχή του Ελληνικού Χρηματιστήριου υποχωρεί. Έτσι, υπό την επιρροή του προβληματικού Τραπεζικού κλάδου, της χαμηλής αξιοπιστίας της Ελληνικής Αγοράς, του μη ελκυστικού αφηγήματος για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και των γκρίζων δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στο Ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές περιβάλλον, η επενδυτική ψυχολογία συνεχίζει να επιβαρύνεται.

Αναπόφευκτα, η στάση της Επενδυτικής Κοινότητας είναι σε δύο κατευθύνσεις ως προς το Χ.Α.: της αποφυγής της συμμετοχής του σε αυτό στην παρούσα φάση, ή της μείωσης της έκθεσης με ρευστοποιήσεις, είτε υποχρεωτικού χαρακτήρα, είτε προληπτικού για όσους πιθανολογούν περαιτέρω χειροτέρευση με τις θέσεις "short" να συνεχίζονται.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν έχουν ασφαλώς διαφύγει από την ΤτΕ που συνιστά την Εποπτική Αρχή του Τραπεζικού Συστήματος και είναι ο Φορέας που μπορεί να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που να συμβάλει στην αλλαγή των αρνητικών προσδοκιών, που υπάρχουν για τις Τράπεζες.

Έτσι, την Πέμπτη θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο για το "όχημα ειδικού σκοπού" που θα υποδεχθεί τα μισά περίπου από τα "κόκκινα" δάνεια, ώστε να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση κλίματος εμπιστοσύνης για τον Τραπεζικό κλάδο.

Θα χρειαστεί να υπάρξει πειστική πρόταση για τον τρόπο άντλησης των κεφαλαίων(αναβαλλόμενος φόρος, Ιδιωτικά κεφάλαια, Κρατική βοήθεια) που θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά των NPEs, ώστε να δρομολογηθεί η τιτλοποίησή τους, αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές συνομολογούν με το σχέδιο.

Είναι πάντως σαφές ότι, επί τέλους, η ΤτΕ κινείται στην κατεύθυνση μιας σοβαρής προσπάθειας και μπορεί να αποτελέσει την τελική λύση για τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εναλλακτικά θα βρεθεί προ επιλογών που δύσκολα δεν θα περιλαμβάνουν μια νέα συρρίκνωση του αριθμού των Τραπεζών, στο πλαίσιο επιδίωξης μιας δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Με τα δεδομένα, η γνωστή κίνηση του Γενικού Δείκτη ανάμεσα στις 610 - 650 μονάδες τείνει μάλλον να ολοκληρωθεί, με τις προσδοκίες αύξησης των ημερήσιων συναλλαγών για να εκπορθηθεί το όριο των 650 μονάδων να μετατίθενται για το απώτερο μέλλον.

Στην παρούσα φάση, η περιοχή των 600 - 610 μονάδων, που διέγειρε τα αγοραστικά αντανακλαστικά με επιλεκτικές τοποθετήσεις Δεικτοβαρών τίτλων, εκτός σοβαρού απροόπτου, σύντομα θα παραβιαστεί, με τις 580 μονάδες να αποτελούν το επόμενο όριο στήριξης, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.

Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον, παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης. Στην Ευρώπη, η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών καλά κρατεί, με την Ε.Ε. να πιθανολογείται ότι θα δρομολογήσει κυρώσεις και οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων να επηρεάζουν και τα Ελληνικά (στο 4,70% τα 10ετη), με το Μάριο Ντράγκι ωστόσο να θεωρεί ότι η υποχώρηση της μεγέθυνσης είναι "προσωρινή".

Οι εξελίξεις περί το "Brexit" κόβουν, κυριολεκτικά, την αναπνοή, με το σχέδιο που προβλέπει την παράταση του μεταβατικού καθεστώτος να αποτελεί την καλύτερη επιλογή, τόσο για τη Βρετανία όσο και την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το κλίμα απειλής περί την ένταση του εμπορικού πολέμου δεν θα αλλάξει, μέχρι τουλάχιστον το "G20" στο τέλος Νοεμβρίου.

Έτσι, το ξεπούλημα των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου στη Wall δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς οι ανακοινώσεις για "profit warning" των εταιρειών ολοένα και πυκνώνουν, αφού διαβλέπουν τη μελλοντική υποχώρηση στα μεγέθη τους.

"Analysts call it bear market, dear Watson”, όπως θα έλεγε ο Σέρλοκ Χολμς στο βοηθό του.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 21/11, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κυριάρχησαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οδηγώντας τις μετοχές της Wall Street και τις τιμές του αργού πετρελαίου σε κατάρρευση. Παράλληλα ώθησαν ψηλότερα το δολάριο, με την ιδιότητα του ασφαλούς λιμένα, από ένα χαμηλό σε βάθος δύο εβδομάδων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7%. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης σημείωσε ταλάντωση γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο και κατέγραφε οριακή πτώση 0,02% στις 8:30 δική μας ώρα.

Οι μετοχές της Αυστραλίας έχαναν 0,64%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχωρούσε -0,38% και ο Nikkei της Ιαπωνίας αφού εμφάνισε απώλειες -0,7% στο πρώτο μέρος στο δεύτερο έχει πτώση -0,35%.

Οι μετοχές των ΗΠΑ πουλήθηκαν για δεύτερη μέρα την Τρίτη, καθώς οι μετοχές εταιριών  ενέργειας μειώθηκαν μαζί με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι λιανέμποροι, συμπεριλαμβανομένων των Target και Kohl, βυθίστηκαν μετά από αδύναμα κέρδη και προβλέψεις, προκαλώντας ανησυχίες για οικονομική ανάπτυξη. Ο Nasdaq έκλεισε στις χαμηλότερα επίπεδά του για περισσότερους από επτά μήνες την Τρίτη, ενώ ο S & P 500 και ο Dow χτύπησαν χαμηλά από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι αγορές φαίνεται ότι αρχίζουν να προετοιμάζονται για την επιβράδυνση της δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία, αν και το αναπτύσσεται αρκετά καλά αυτή τη στιγμή.

Η πρόσφατη κάμψη των παγκόσμιων μετοχικών κεφαλαίων οφείλεται εν μέρει στην πτώση των μετοχών της τεχνολογίας των Η.Π.Α., που ήταν ο κλάδος που βοήθησε την διατήρηση της μακροχρόνιας ανόδου της Wall Street.

Προβλέπουμε περισσότερες αδυναμίες στην Κίνα και μια απότομη επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος. Δεδομένου του εξαιρετικά κυκλικού χαρακτήρα του κλάδου της πληροφορικής (IT), υποστηρίζουμε για λίγο ότι η αύξηση των κερδών της θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά υπό αυτές τις συνθήκες, έγραψαν οικονομολόγοι στο Capital Economics.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων δεν άλλαξε πολύ παρέμεινε στο 96,838 μετά την άνοδο κατά 0,7% τη νύχτα, όταν έφυγε μακριά από μια συσσώρευση διάρκειας δύο εβδομάδων στο 96,042.

Το ευρώ ήταν ουσιαστικά επίπεδο στα 1,1369 δολάρια, αφού έπεσε κατά -0,75% την προηγούμενη ημέρα. Το δολάριο αυξήθηκε κατά 0,25% στα 112,92 γιέν.

Οι τιμές του πετρελαίου κατάφεραν να σταθεροποιηθούν μετά την πτώση της Τρίτης. Ωστόσο, η αγορά παρέμεινε ασταθής, με την προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος και του πολιτικού κινδύνου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα