NEC: Πτώση των μετοχών, μετά τις προβλέψεις για χαμηλότερα κέρδη

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 08:11

ΠΡΟΣ τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, μετά την πρόβλεψή της ότι τα λειτουργικά κέρδη θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων μερίδας οικονομικών αναλυτών, οδεύουν οι μετοχές της NEC Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ιαπωνίας.

Οι μετοχές της NEC υποχώρησα έως 6,4%, φθάνοντας στα 729 γιέν η μία στις 11 π.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Νωρίτερα οι μετοχές, υποχώρησαν έως 7,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 8 Δεκεμβρίου του 2003. Οι μετοχές της εταιρείας που εδρεύει στο Τόκυο, έχουν σημειώσει φέτος πτώση 0,8%, έναντι ανόδου 2,5% του δείκτη Nikkei 225.

Τα λειτουργικά κέρδη θα αυξηθούν 36% στα 130 δισ. γιέν (1,2 δισ. δολ.) τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2007, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς, για λειτουργικά κέρδη ύψους 144 δισ. γιέν.

Χθες η NEC είπε ότι τα λειτουργικά κέρδη τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 95,4 δισ. γιέν, χαμηλότερα των 100 δισ. γιέν που προέβλεπε η εταιρεία στις 21 Απριλίου.

Τα καθαρά κέρδη τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου υποχώρησαν 84%, φθάνοντας στα 12,1 δισ. γιέν αποτέλεσμα των ζημιών που υπέστη το τμήμα κινητής τηλεφωνίας και το τμήμα των κινητών τηλεφώνων της NEC, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησής της.

Η εταιρεία προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν στα 50 δισ. γιέν φέτος, καθώς τα έσοδα από τα δύο παραπάνω σκέλη της εταιρείας, βελτιώνονται. Οι πωλήσεις, πιθανόν να αυξηθούν 1,6%, φθάνοντας στα 4,9 τρισ. γιέν φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα λειτουργικά κέρδη από τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα μειωθούν στα 15 δισ. γιέν φέτος, από 25 δισ. γιέν, κυρίως αποτέλεσμα της παύσης λειτουργίας των μη κερδοφόρων καταστημάτων λιανικής της εταιρείας, σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό μοντέλων κινητών τηλεφώνων στην Κίνα. Οι φορτώσεις κινητών θα μειωθούν 17%, φθάνοντας στα 9 εκατ. τεμάχια διεθνώς, σύμφωνα με τη NEC.

H NEC Electronics Corp., η κατασκευάστρια chip, που ελέγχονται από την NEC, την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία και θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη φέτος, με την κατασκευή chip με συγκεκριμένα στάνταρντ, για τηλεοράσεις με επίπεδες οθόνες και άλλα ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα