Αυξημένες κατά 3,49 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% ήταν κατά το το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ.
Συγκεριμένα, ανήλθαν σε 24,34 δισ. ευρώ, από 20,85 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 15,88 δισ. ευρώ, από 14,27 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,61 δισ. ευρώ ή κατά 11,3%.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (των 28), συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο 52% επί των συνολικών εξαγωγών, την ώρα που το μερίδιό τους κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017 ανερχόταν σε 54%.
Στον αντίποδα, οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες το 2018 σημείωσαν άνοδο και καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών 48%, από 46% στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.
Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Τουρκία, η οποία στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο ήταν στην τέταρτη θέση. Ακολουθεί η Γερμανία και στη συνέχεια η Κύπρος, που υποχώρησαν κατά μία θέση (ήταν δεύτερη και τρίτη, αντίστοιχα, το 2017). Ο Λίβανος ανέβηκε κατά μία θέση στη σχετική κατάταξη (πέμπτη) και η Βουλγαρία στην εκτη θέση, με υποχώρηση μιας θέσης, ενώ στην έβδομη και όγδοη θέση παρέμειναν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών προϊόντων συμπληρώνουν η Αίγυπτος (ένατη, δύο θέσεις παραπάνω από το πρώτο εννεάμηνο του 2017) και η Ισπανία με άνοδο τριών θέσεων (δέκατη από 13η).
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της αξιοσημείωτης (12,6%) αύξησης προς την Ε.Ε., οι αποστολές προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 14%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, με αύξηση της τάξης του 15,5% και προς τις χώρες του G7 κατά 8,3%. Οι εξαγωγές προς τις αναδυόμενες BRICS αυξήθηκαν κατά 82,9%, προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC αυξήθηκαν κατά 11,4%, ενώ και προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ) ενισχύθηκαν κατά 16,8%. Προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης η αύξηση είναι της τάξης του 2,8%, ενώ οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της MERCOSUR υπερδιπλασιάστηκαν.
Αντίστοιχα, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση προκύπτει από ανοδικές τάσεις σε όλες τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζουν αύξηση 9,1%, οι εξαγωγές καυσίμων κατά 28,6% και οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,5%. Οι εξαγωγές πρώτων υλών ενισχύθηκαν κατά 11,1% και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & Συναλλαγές μη ταξινομημένα αυξήθηκαν κατά 8,1%.
Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 3,64 δισ. ευρώ ή κατά 10%, με τη συνολική αξία τους να διαμορφώνεται στα 40,03 δισ. ευρώ, έναντι 36,39 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 28,25 δισ. ευρώ, από 27,41 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 845 εκατ. ευρώ ή κατά 3,1%.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2018 κατά 144 εκατ. ευρώ ή κατά 0,9%, στα 15,69 δισ. ευρώ, από 15,55 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 12,37 δισ. ευρώ από 13,14 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 769 εκατ. ευρώ, ή κατά -5,9%.
Συμπερασματικά, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών διαπιστώνουν ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται «σε θετικό έδαφος, διατηρώντας τη δυναμική που έχουν αναπτύξει από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, "καμπανάκι" χτυπάει η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο, ύστερα από ένα σημαντικό διάστημα αποκλιμάκωσης, αρχίζει και πάλι να διευρύνεται. Η τόνωση του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αντικατασταθούν εν μέρει τα εισαγόμενα προϊόντα από εγχωρίως παραγόμενα κρίνεται επιτακτική για να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος».
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής οφείλει να είναι στραμμένη γύρω από τους άξονες εξαγωγές, επενδύσεις και παραγωγή και πως η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας.
«Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, όπως φάνηκε και στο πλαίσιο του forum «Go in Thessaloniki» που διοργάνωσε πρόσφατα η Eurobank στην Θεσσαλονίκη, όπου 120 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με πάνω από 50 ξένους εισαγωγείς από 20 και πλέον χώρες του κόσμου, η πλειονότητα των οποίων είναι πελάτες των 14 τραπεζών-μελών του Trade Club Alliance. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι μοναδική και δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει αναξιοποίητη» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.
naftemporiki.gr