Οι ενεργειακές καλλιέργειες πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος των αγροτών

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 18:51

Ενα νέο ενεργειακό τοπίο που θα εκτοπίσει τα παραδοσιακά καύσιμα «ανατέλλει», με τη στροφή στις λεγόμενες ενεργειακές καλλιέργειες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις εργασίες του συμποσίου με θέμα τη «Βιοενέργεια στην Ελλάδα», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, εγκαταστάθηκε ήδη πιλοτική καλλιέργεια ελαιοκράμβης (πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ), ενώ σε πανελλήνιο επίπεδο, τώρα ξεκινούν αντίστοιχες πιλοτικές καλλιέργειες, με την επιστημονική επίβλεψη καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής αγοράς των βιοκαυσίμων, σημαντική επίδραση θα έχει το είδος της πρώτης ύλης και το κόστος παραγωγής της, αλλά και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του καυσίμου.

Το θεσμικό πλαίσιο του Ν.3423/2005 «Εισαγωγή στην ελληνική αγορά των βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες (μέσω της συμβολαιακής γεωργίας) που καλλιεργούν ενεργειακά φυτά να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από την πώληση της πρώτης ύλης και από την επιδότηση 4,5 ευρώ/στρέμμα, η οποία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί.

Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και επιχειρηματική δράση στο χώρο της παραγωγής βιοκαυσίμων ιδρύοντας κάποια μονάδα παραγωγής μέσω μιας ΕΠΕ ή μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέθεσε στο Ινστιτούτο Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ) τη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας - βιωσιμότητας, επικεντρωμένης στις καλλιέργειες ενεργειακών φυτών και στις τεχνολογίες μετατροπής τους.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΤΕΕ/ΤΚΜ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πρόγραμμα των ενεργειακών καλλιεργειών του Ομίλου Ευθυμιάδη

Οι εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ πρέπει να προχωρήσουν σε σύναψη συμβολαίων αγοράς βαμβακόσπορου από εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της χώρας σε τιμές υψηλότερες από τις ισχύουσες στην αγορά, είπε -μεταξύ άλλων- ο διευθυντής του τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Εταιρειών Ευθυμιάδη, Κ. Φωτιάδης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, ανεβάζει και την αξία του ελληνικού βαμβακιού.

Στο πρόγραμμα των ενεργειακών καλλιεργειών του Ομίλου περιλαμβάνονται δέκα πειραματικά τεμάχια ελαιοκράμβης, (δύο υβρίδια) με συγκομιδή τον Ιούνιο με Ιούλιο 2006, δέκα πειραματικά τεμάχια ηλίανθου (πέντε υβρίδια) με συγκομιδή το Σεπτέμβριο 2006 και δύο πειραματικά τεμάχια σόγιας (δύο ποικιλίες) με συγκομιδή επίσης το Σεπτέμβριο του 2006. Οι περιοχές που επελέγησαν είναι η Γαλάτιστα Χαλκιδικής και η Καρδίτσα. Το 2006 προγραμματίζονται πειραματικές πωλήσεις ελαιοκράμβης και για το 2007 πειραματικές πωλήσεις ηλίανθου - σόγιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα