Πετρέλαιο: Το σενάριο, που ανεβάζει και πάλι τις τιμές

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 13:21
UPD:13:24
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Άνοδο παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα, στη συνεδρίαση της 6ης Δεκεμβρίου, μειώσεις προσφοράς. Οι φόβοι για ένα πλεόνασμα προσφοράς, που θα πλημμυρίσει την αγορά, καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, έχουν «κόψει» άνω του 20% την αξία του μπρεντ από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Η τιμή του μπρεντ καταγράφει άνοδο 2% στα 67,97 δολάρια το βαρέλι. Είχε υποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες κοντά στα 65 δολάρια, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 86 δολάρια.

Η βουτιά θορύβησε το Ριάντ- που κόντρα στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή του τον Δεκέμβριο και κάλεσε τους εταίρους του στον ΟΠΕΚ, αλλά και τη Ρωσία να πράξουν το ίδιο. Η Μόσχα δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της, ωστόσο Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά  Εμιράτα θα ακολουθήσουν. Η Τεχεράνη θα μείνει πιθανότατα εκτός πλαισίου της όποιας δεσμευτικής συμφωνίας, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τις αμερικανικές κυρώσεις.  

Το τελευταίο σενάριο θέλει την προσφορά να μειώνεται κατά 1,4 εκατ. βαρέλια από το 2019, με τη Σαουδική Αραβία να αφαιρεί ήδη από τον εφετινό Δεκέμβριο 500.000 βαρέλια ημερησίως από την αγορά. 

Η τιμή του αμερικανικού αργού ακολουθεί με άνοδο 1,8%, στα 57,4 δολάρια το βαρέλι. Η ψαλίδα ανάμεσα στα σημαντικότερα συμβόλαια πετρελαίου της αγοράς διατηρείται σταθερά το τελευταίο διάστημα πάνω από τα 10 δολάρια. 

 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα