Οι «αρκούδες» επιστρέφουν στις αγορές μετοχών

Πολλοί οι διεθνείς δείκτες που «φλερτάρουν» με την bear market
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 20:40
UPD:20:44
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Το 2018, χρονιά κατά την οποία συμπληρώθηκε μία δεκαετία από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την επακόλουθη χρηματοπιστωτική κρίση που επέφερε, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι «αρκούδες» στις αγορές, σε ένα έτος κατά το οποίο οι μετοχές παρουσίασαν δύο αντικρουόμενα «πρόσωπα»: Αφήνοντας πίσω το 2017 με τους επενδυτές υπέρ το δέον ικανοποιημένους, έρχεται μία χρονιά πολλά υποσχόμενη, με τις μετοχές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ να επιδίδονται σε ιστορικά υψηλά από τον Ιανουάριο (με μία μικρή παύση του μαζικού sell-off το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου), συμπαρασύροντας και τις αγορές στον υπόλοιπο κόσμο.

Οδεύοντας προς την ολοκλήρωσή του το 2018, η θετική αυτή εικόνα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγαλύτερων αγορών να έχουν μπει ή να φλερτάρουν με την bear market και ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών να βρίσκεται σε αυτό το αρνητικό πεδίο. Ένας τίτλος εισέρχεται σε bear market όταν έχει υποστεί απώλειες 20% και περισσότερο, από το υψηλό που έχει καταγράψει τις τελευταίες 52 εβδομάδες. 

Εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι η άτακτη υποχώρηση των μετοχών έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, μετά τη δραματική επέτειο της μεγάλης κρίσης του 2008, κάτι που συνεχίζεται και τον Νοέμβριο. 

«Πρωταθλήτρια» η Ασία

Πρωταθλήτρια σε απώλειες αναδεικνύεται με διαφορά η περιοχή της Ασίας και ειδικότερα η αγορά της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης CSI 300 China, ο οποίος περιλαμβάνει τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης των δεικτών Shanghai και Shenzhen, έχει απολέσει 27% από το υψηλό των τελευταίων 12 μηνών, με το ποσοστό των μετοχών που έχουν εισέλθει σε bear market να έχει εκτιναχθεί στο 89,3%.

Ακολουθεί ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών έχοντας υποχωρήσει 24% και ποσοστό μετοχών με απώλειες άνω του 20% στο 64,5%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχει οπισθοχωρήσει 22,6% και ποσοστό μετοχών σε bear market στο 60%, ακολουθούμενος από τον KOSPI στη Νότια Κορέα, που έχει υποστεί απώλειες 20,4% και το ποσοστό των μετοχών με αρνητικό πρόσημο άνω του 20% να εκτοξεύεται στο 83,2%, και τον Nikkei στο Τόκιο με απώλειες 10% και το ποσοστό των μετοχών στο 49,3%. Οι αγορές της Ασίας είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις εμπορικές διαμάχες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κι αν και η αρνητική τους πορεία έχει ξεκινήσει από την άνοιξη, δεν συμβαίνει το ίδιο για τη Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η διολίσθηση των οποίων εντείνεται τις τελευταίες σαράντα ημέρες. O Nasdaq 100 υποχωρεί 11,6% και ποσοστό μετοχών στο 35,7%, πιο ήπια τα πράγματα για τον S&P 500 με απώλειες 7,8% και ποσοστό μετοχών 31,9%.

Στην Ευρώπη ο DAX έχει χάσει 15,8% και μετοχές σε bear market στο 53,3% και ακολουθούν ο FTSE 100 και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 με ποσοστά απωλειών 10,7%, 10,1%, και μετοχές στο 34,6% και 37,9%, αντίστοιχα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα