Πώς ράγισε η «γυάλινη σφαίρα» των αγορών

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 14:55
UPD:14:57
REUTERS/Ralph Orlowski

Τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων- γνωστό βαρόμετρο για την όρεξη των επενδυτών να εκτεθούν στο ρίσκο- αντιστέκονται σθεναρά στις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς. Αυτό είτε σημαίνει ότι τα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές μετοχών δεν είναι τόσο ζοφερά είτε πως έχουν χάσει την χρησιμότητά τους ως εργαλείο πρόβλεψης.

Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08, αλλά και σε κρίσεις του παρελθόντος, όπως τη ρωσική κρίση χρέους το 1998, τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων δέχονταν σφυροκόπημα πριν αρχίσουν οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών. Ήταν ο προάγγελος των όσων θα συμβούν, μία «γυάλινη σφαίρα» για traders και επενδυτές σχολιάζει η Wall Street Journal. 

Αυτή η σφαίρα ενδεχομένως να έχει πια ραγίσει. Γιατί ενώ ο S&P 500 βρίσκεται 8% χαμηλότερα από το εφετινό ζενίθ του και οι τεχνολογικές μετοχές δέχονται σφυροκόπημα, το πρίμιουμ, δηλαδή το έξτρα επιτόκιο, που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των συγκεκριμένων ομολόγων έναντι των ασφαλών αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει περιοριστεί αισθητά. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, το ξέφρενο ράλι των τεχνολογικών μετοχών και η βουτιά τους τώρα έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις, έχουν αλλάξει ουσιωδώς τη δομή της αγοράς. Τίποτα από τα όσα ίσχυαν στο παρελθόν δεν θεωρείται δεδομένο πια, ούτε καν η «γυάλινη σφαίρα». 

Πηγή: WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα