Στα σημεία στα οποία εστιάζει ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών σήμερα και στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται μια ενδοομιλική τιμολόγηση αναφέρθηκε ο Associate Partner στο Φορολογικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος, Χρήστος Κουρουνιώτης, κατά το 10ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνo-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Παράλληλα, στάθηκε στο πώς αναμένεται να καθορίζεται μια ενδοομιλική τιμολόγηση στο μέλλον, ενώ παρουσίασε και τα οκτώ σημεία στα οποία θα εστιάζει ο έλεγχος ενδοομιλικών τιμολογήσεων, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική υπόσταση σε σχέση με το παρουσιαζόμενο λειτουργικό προφίλ των συνδεμένων επιχειρήσεων.
Η ουσιαστική υπόσταση και το πλαίσιο προέγκρισης ενδοομιλικών τιμολογήσεων
Ο κ. Κουρουνιώτης ανέλυσε τι συνιστά ουσιαστική υπόσταση και γιατί πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των δράσεων BEPS σε ό,τι αφορά την εστίαση των ελέγχων στην ουσιαστική υπόσταση.
Επισήμανε, δε, ότι η ουσιαστική υπόσταση μπορεί να έχει διαφορετική έννοια για κάθε επιχείρηση / όμιλο, ενώ παρουσίασε τη μεθοδολογία ανάλυσης και κατάρτισης σχεδίου δράσεων της ύπαρξης ή / και τεκμηρίωσης της ύπαρξης υπόστασης.
Παράλληλα, ο κ. Κουρουνιώτης επισήμανε τη συμβολή του πλαισίου προέγκρισης ενδοομιλικών τιμολογήσεων ως μέσου απόκτησης (αυξημένης) βεβαιότητας για την τεκμηρίωση της ύπαρξης ουσιαστικής υπόστασης ανά εταιρεία - μέλος ενός ομίλου, παρουσιάζοντας τις δράσεις που απαιτούνται από τους φορολογούμενους κατά την εφαρμογή του.
«Δεν αρκεί, πλέον, να περιγράφει ένας όμιλος επιχειρήσεων τι κάνει ανά εταιρεία, αλλά να μπορεί να δείξει ότι έχει τους πόρους (ανθρώπινο δυναμικό, χρηματοοικονομική δυνατότητα, κ.α.) να κάνει κάθε εταιρεία - μέλος όσα περιγράφονται, καθώς και ότι έχει αναλογικά επιμερίσει τα κέρδη σύμφωνα με την ουσιαστική υπόσταση κάθε εταιρείας-μέλους», δήλωσε ο κ. Κουρουνιώτης.