Πιέσεις στα μεγέθη της Φάγε International

Αρνητικό πρόσημο σε ΗΠΑ και Ελλάδα, θετικό στην Ιταλία
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 10:04

Οι πωλήσεις της εταιρείας σε αξία για το φετινό εννεάμηνο υποχώρησαν κατά 9,9%, στα 434,6 εκατ. δολάρια (384,7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις χθεσινές ισοτιμίες) έναντι 482,4 εκατ. δολαρίων (427 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Χαμηλότερες επιδόσεις εμφανίζει η Φάγε International στο φετινό εννεάμηνο, επηρεαζόμενες κυρίως από τις «πιέσεις» στις πωλήσεις επί αμερικανικού εδάφους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόσημο στην Ελλάδα γύρισε αρνητικό, αλλά η Βρετανία «κράτησε» σχεδόν αλώβητη τη δυναμική της. Αντιστάθμισμα αποτελεί η θετική τροχιά που εξακολουθεί να καταγράφει η γαλακτοβιομηχανία στην ιταλική αγορά. 

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας σε αξία για το φετινό εννεάμηνο υποχώρησαν κατά 9,9%, στα 434,6 εκατ. δολάρια (384,7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις χθεσινές ισοτιμίες) έναντι 482,4 εκατ. δολαρίων (427 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017.

Όπως σημειώνει η εταιρεία στην οικονομική έκθεση, η κάμψη αυτή οφείλεται στη μείωση των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 15,6%, 4,4% και 0,3% αντίστοιχα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των πωλήσεων στην Ιταλία κατά 6,2%. 

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, με την υποχώρηση να κυμαίνεται στο 5,9%, η οποία αποδίδεται στη μείωση όγκου κατά 9,1% και 5,3% στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα αντιστοίχως. Στον αντίποδα, αυξημένους όγκους εμφανίζουν οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία κατά 1,2% και 2,5% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε αξία εκτός Ελλάδας περιορίστηκαν κατάτι στο 84,2% του συνολικού τζίρου του εννεαμήνου έναντι 85,1% το ίδιο διάστημα 2017.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μια σημαντική αγορά για το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο μολονότι αφορά σε μια κατηγορία, την οποία επί της ουσίας «έχτισε» η Φάγε, πολλές ισχυρές γαλακτοβιομηχανίες διεκδικούν και κερδίζουν μερίδια.

Εξίσου μια σημαντική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα επί αμερικανικού εδάφους και ενδέχεται να επηρεάσει την εικόνα της αγοράς αφορά τον κυοφορούμενο επαναπροσδιορισμό του όρου «γιαούρτι» από την αρμόδια αρχή Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (Food & Drug Administration - FDA). Κατόπιν σχετικής οδηγίας από την κυβέρνηση Τραμπ, η αρμόδια αρχή για τις προδιαγραφές και την ασφάλεια των τροφίμων FDA βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης/επαναπροσδιορισμού των κανόνων για τα προϊόντα που μπορούν να αποκαλούνται «γιαούρτι», επί τη βάσει των συστατικών και των λιπαρών που περιέχονται στη συσκευασία.

Επιπροσθέτως, η FDA πρόκειται να αναθεωρήσει τους κανονισμούς αναφορικά με το τι μπορεί να αποκαλείται κανονικό (regular) γιαούρτι σε αντιπαραβολή προς το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (yogurt versus lowfat yogurt), ώστε να επιτρέπεται πλέον να περιέχονται στο προϊόν και λιπαρά με προέλευση από καρύδα ή σοκολάτα.

Πτώση κερδοφορίας

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την εικόνα της κερδοφορίας της γαλακτοβιομηχανίας, το μικτό κέρδος μειώθηκε στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 17,7%, στα 191,2 εκατ. δολ. (169,3 εκατ. ευρώ), γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της τιμής γάλακτος στις ΗΠΑ κατά 14,3% καθώς και στην επιβάρυνση της αδύναμης ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. Ωστόσο, τις επιβαρύνσεις ισορρόπησε «μερικώς» η σημαντική υποχώρηση που κατέγραψαν οι τιμές γάλακτος στην Ελλάδα κατά 25,5%, όπως επισημαίνει η εταιρεία.

Ομοίως, τα προ φόρων αποτελέσματα υποχώρησαν κατά 47,9%, στα 42,5 εκατ. δολ. (37,6 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη κατά 41,7%, στα 35,1 εκατ. δολ. (31 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 83,3 εκατ. δολ. (73,7 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 32% έναντι των 123,3 εκατ. δολ. (109,1 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα