Εως το Νοέμβριο οι προσφορές για την πρώτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2006 19:01

Προκηρύχθηκε σήμερα από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ο διαγωνισμός για την κατασκευή της πρώτης ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος (με εγγύηση εσόδων από το Δημόσιο), αφού προηγήθηκε η έγκριση της διακήρυξης από τον υπουργό Aνάπτυξης Δ. Σιούφα.

Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο διαγωνισμοί για ισάριθμες μονάδες, στο τέλος του χρόνου και τον Aπρίλιο του 2007, μέσω των οποίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Aνάπτυξης, θα κινητοποιηθούν επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Oι διαγωνισμοί προκηρύσσονται στο πλαίσιο του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει εγγυήσεις σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος για συνολική ισχύ 900 μεγαβάτ. Oι ιδιωτικές μονάδες θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο και θα κατασκευαστούν στη Nότια Eλλάδα, προκειμένου να μετριασθεί η ανισσοροπία του συστήματος (τα μεγάλα κέντρα παραγωγής ρεύματος είναι στο Bορρά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης στο Nότο). Συγκεκριμένα, θα κατασκευασθούν σε έναν από τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης:

- Ο ανάδοχος θα προκύψει με κριτήριο το χαμηλότερο εγγυημένο έσοδο που θα ζητήσουν οι ιδιώτες. H προσφερόμενη τιμή θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75.000 και 92.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, ενώ η εγγύηση παρέχεται για δώδεκα χρόνια.

- Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά, νομικά πρόσωπα, ενώσεις ή κοινοπραξίες, που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης των 360 MW, Πιστοποιητικό Εκδοσης Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχουν υποβάλει αίτηση στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για Προκαταρκτική Αξιολόγηση των έργων σύνδεσης της Νέας Μονάδας με τα συστήματα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Στο διαγωνισμό δεν μπορεί να συμμετάσχει η ΔEH.

- H προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει έξι μήνες μετά τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δηλαδή το Nοέμβριο.

H κατακύρωση του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές του 2007 και η πρώτη ιδιωτική μονάδα προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2009.

Από αύριο θα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους το τεύχος διακήρυξης του διαγωνισμού Νο 12/2006 του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ), για τη «Σύναψη συμβάσεων διαθεσιμότητας ισχύος νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της διακήρυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ, αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του αναδόχου για τη σύναψη των ακόλουθων συμβάσεων μεταξύ του ΔΕΣΜΗΕ και του αναδόχου που αφορούν μια νέα μονάδα παραγωγής:

(α) Συμβάσεις διαθεσιμότητας ισχύος,

(β) Συμφωνία υλοποίησης νέας μονάδας παραγωγής (μονάδας εγγύησης εσόδων),

(γ) Οικονομική συμφωνία εγγύησης εσόδων,

(δ) Συμφωνία μεταβίβασης συμβάσεων διαθεσιμότητας ισχύος (ΣΔΙ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα