Σε ποιες προσωπικές δεξιότητες δίνουν έμφαση οι εργοδότες

Η ManpowerGroup καταγράφει τα προσωπικά χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν περισσότερο τις εταιρείες
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 12:16
UPD:12:37

Τις προσωπικές δεξιότητες που λαμβάνονται υπόψη από τους εργοδότες καταγράφει η ManpowerGroup. Όπως επισημαίνει η εταιρεία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, οι προσωπικές δεξιότητες εξακολουθούν να έχουν ζήτηση λόγω της ευρείας εφαρμογής και σταθερότητας, σε αντίθεση με τις τεχνικές δεξιότητες οι οποίες αλλάζουν συνέχεια με την πάροδο του χρόνου.

Η επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η τήρηση των προθεσμιών, η καλή οργάνωση, η συνεργασία και η ικανότητα ανάλυσης και καινοτομίας είναι ορισμένα από τα προσωπικά χαρακτηριστικά στα οποία δίνουν μεγάλη έμφαση οι εργοδότες γιατί ταιριάζουν σε ένα μεγάλο φάσμα θέσεων εργασίας, κλάδων και προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ManpowerGroup τέσσερις από τις πιο σημαντικές προσωπικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες είναι:

1. Διαπροσωπικές ικανότητες

Όταν τα πράγματα κυλούν ομαλά σε μια εταιρεία, κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να συζητήσει τις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές ικανότητες. Αλλά τη στιγμή που κάτι πάει στραβά, αυτό που φταίει συνήθως είναι η αδύναμη επικοινωνία, η αποτυχημένη διασύνδεση ή η έλλειψη συνεργασίας. Το στοιχείο που κρατάει μια εταιρία σε λειτουργία είναι οι διαπροσωπικές δεξιότητες, σημειώνει η ManpowerGroup.

2. Προσωπικό στίγμα

Πέρα από τις διαπροσωπικές ικανότητες, η έννοια  της «παρουσίασης του εαυτού» περιλαμβάνει το πώς συμπεριφέρεται κανείς ή ενεργεί, το πώς μιλάει και το πώς παρουσιάζει τον τον εαυτό του. «Αυτού του είδους οι ικανότητες μπορούν να διδαχτούν και να αναπτυχθούν. Η αναζήτηση καθοδήγησης (coaching) και το χτίσιμο σταθερών ικανοτήτων στη διάρκεια  της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μπορεί οδηγήσει τους ηγέτες στην οικοδόμηση μιας παρουσίας η οποία θα λειτουργήσει ως μοντέλο προς μίμηση» επισημαίνει η ManpowerGroup.

3. Ηγετικές ικανότητες

Οι ηγετικές ικανότητες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι που επηρεάζει την επαγγελματική εξέλιξη και σταδιοδρομία. Η δεξιότητα στην καθοδήγηση και στην παρακίνηση άλλων ατόμων βοηθάει μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αναδειχθούν στην εργασία τους. «Εάν θέλετε να βελτιωθείτε στον συγκεκριμένο τομέα, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ώστε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα αδύνατα σας σημεία και να αναπτύξετε τις κατάλληλες στρατηγικές που θα βελτιώσουν αυτού τους είδους τις ικανότητες» συνιστά η ManpowerGroup.

4. Προσωπική εικόνα

«Με ποιον τρόπο μπορείτε να αναδείξετε ότι έχετε όλες τις τεχνικές και προσωπικές ικανότητες; Η απάντηση σχετίζεται με τον τρόπο που παρουσιάζετε τον εαυτό σας» εξηγεί η ManpowerGroup, σημειώνοντας ότι «επικοινωνώντας τις προσωπικές σας δεξιότητες στους πιθανούς εργοδότες και στους συνεργάτες σας, εκείνοι αντιλαμβάνονται την αξία που φέρνετε στην εργασία». Βασική προϋπόθεση αποτελεί η περιγραφή και η χρήση παραδειγμάτων που καταδεικνύουν τα επιτεύγματα των εργαζομένων, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «η ζήτηση της δεξιότητας του personal brand είναι σε αύξηση».

«Η αντίληψη ότι κάποιος κατέχει ή δεν κατέχει τις προσωπικές δεξιότητες είναι μύθος. Όπως οι τεχνικές δεξιότητες έτσι και οι προσωπικές μπορούν να διδαχθούν και να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση που διαπιστώνετε ότι υστερείτε σε κάποια δεξιότητα, ξεκινήστε με την βελτίωση των αδυνάμων σημείων και τελειοποιήστε τα δυνατά σας» συνιστά η ManpowerGroup.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα