Fitch: Θετικά σχόλια για τις τράπεζες

Τρίτη, 16 Μαΐου 2006 16:18

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να ανακοινώνουν ισχυρές επιδόσεις το 2006, με δυνατότητα αναβάθμισης της αξιολόγησής τους επιλεκτικά, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o Fitch αναμένει ότι η συνέχιση της υγιούς ανάπτυξης στη λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη θα παραμείνουν οι βασικοί παράγοντες κερδοφορίας των τραπεζών το 2006.

«Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες τράπεζες, εκτιμάται ότι θα είναι καλές και είναι δύσκολο να περιμένουμε μία ξαφνική πτώση στον όγκο των εργασιών ή στην κερδοφορία για το 2006», επισημαίνει ο Paolo Fioretti στην Fitch Financial Istitutions team.

Tα λειτουργικά έξοδα θα διατηρηθούν υπό έλεγχο καθώς οι τράπεζες καταβάλουν σκληρές προσπάθειες να συγκρατήσουν τα κόστη, ωστόσο, όπως ανέφερε υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν όσον αφορά την διατηρησιμότητα της κερδοφορίας τους, σύμφωνα με τον Fitch.

Ο ξένος οίκος είπε επίσης ότι οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους και να επεκτείνουν τις συμπληρωματικές υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα περιθώρια.

«Είναι επίσης το ίδιο σημαντικό να επικεντρώσουν στους πιστωτικούς κινδύνους καθώς οι χορηγήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται με ισχυρό ρυθμό (περιλαμβάνοντας και τις εργασίες τους στο εξωτερικό) και να συνεχίσουν τις επενδύσεις και την αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα διαχείρισης κινδύνου», επισημαίνει ο Fitch.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα