Υπό πίεση παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, σε μία εξέλιξη που αποκαλύπτει ότι για την αγορά σήμερα μετράει περισσότερο ο λόγος (και οι προειδοποιήσεις) του Ντόναλντ Τραμπ από εκείνον της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό τουλάχιστον έως ότου η απόφαση του Ριάντ να μειώσει κατά 500.00 βαρέλια ημερησίως την προσφορά του γίνει πράξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πέτυχε με την εξαίρεση οχτώ χωρών από τις κυρώσεις κατά του Ιράν να κάμψει τις ανησυχίες για στενότητα προσφοράς και να οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Όταν η Σαουδική Αραβία αντέδρασε προαναγγέλοντας μείωση της παραγωγής της οι τιμές επιδόθηκαν σε ράλι, που κράτησε όμως μόλις μία ημέρα. Μία ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter, στην οποία εξέφραζε την απογοήτευση για τη στάση του βασιλείου των Σαούντ ήταν αρκετή για να φέρει νέα βουτιά.
Υπό τις συνθήκες αυτές η τιμή του αργού τύπου μπρεντ έχει διολισθήσει στα 65,80 δολάρια το βαρέλι από τα 86 δολάρια, στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις αρχές Οκτωβρίου. Βουτιά άνω των 20 δολαρίων στο ίδιο διάστημα και για το αμερικανικό αργό, που κινείται κοντά στα 55,6 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μία σαφώς καλοδεχούμενη εξέλιξη από τις χώρες- εισαγωγές, στις οποίες βεβαίως περιλαμβάνονται και περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο συνδυασμός ακριβού πετρελαίου και ισχυρού δολαρίου είχε δημιουργήσει ισχυρούς πονοκεφάλους και την περασμένη Δευτέρα φάνηκε προς στιγμήν να επιστρέφει.
Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως η εικόνα μπορεί σύντομα να ανατραπεί και πάλι. Οι εξαιρέσεις είναι προσωρινές και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να βρίσκει ακολούθους μέσα στον ΟΠΕΚ. Ήδη το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ, φαίνεται να είναι κοντά σε ανακοίνωση για μείωση. Παράλληλα η παραγωγή δύο ακόμη μελών, της Βενεζουέλας και της Λιβύης, εμφανίζει σοβαρότατα προβλήματα, ενώ η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται έστω και με βραδύτερους ρυθμούς.
Η μάχη Σαουδικής Αραβίας- ΗΠΑ- που επηρεάζεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις- θα είναι η πλέον καθοριστική.
naftemporiki.gr