Συμφωνία για διοργάνωση ΜΔΕ στο Πακιστάν - της πρώτης μετά το 1993

Τρίτη, 16 Μαΐου 2006 16:23

Με την υφυπουργό Οικονομικών του Πακιστάν και Συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ), Hina Rbbani Khar, συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να διοργανωθεί στο Πακιστάν Μ.Δ.Ε., η πρώτη μετά το 1993, που θα προσδιορίσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Παράλληλα με τη Μ.Δ.Ε. κατά την επίσκεψη θα διοργανωθεί και επιχειρηματική αποστολή, ώστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο αγορών.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών στους παρακάτω τομείς:

· Εμπόριο: Ο όγκος συναλλαγών ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και φέτος σημειώθηκε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 21%.

· Ναυτιλία: Ο ελληνικός εμπορικός στόλος μεταφέρει το 40% των πακιστανικών εξαγωγών στο εξωτερικό.

· Κατασκευές: Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα μεγάλα προγράμματα ανασυγκρότησης της πακιστανικής κυβέρνησης.

· Αγροτική οικονομία: Ο υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας να εξάγει γεωργικά μηχανήματα και τεχνογνωσία στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της γεωργικής παραγωγής του Πακιστάν αναφερόμενος στην Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (Ε.ΚΑ.ΓΕ.Μ), η οποία εκπροσωπεί 200 περίπου ελληνικά εργοστάσια.

· Ενέργεια: Η ελληνική πλευρά προσφέρθηκε να προσφέρει τεχνογνωσία στους τομείς εναλλακτικής ενέργειας (ηλιακή, αιολική).

Η πακιστανή υφυπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε η «Hellenic AID» κατά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στη χώρα της. Σημειώνεται πως η ελληνική αποστολή ήταν η μόνη που έφθασε στις πιο απόμακρες περιοχές του Πακιστάν, τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από τους κατοίκους και κυρίως από τους Καλλάς, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τέλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης διαβεβαίωσε την ομόλογό του ότι η «Hellenic AID» του υπουργείου Εξωτερικών προτίθεται να συνεχίσει τα αναπτυξιακά προγράμματα στη φίλη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα