Πώς αντιδρούν οι αγορές στο προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 21:13
UPD:22:06
EPA/ANDY RAIN

Σημαντικά κέρδη παρουσιάζει απόψε η στερλίνα, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει το προσχέδιο, ενώ θα έχει και σειρά κατ΄ ιδίαν συναντήσεων με βουλευτές των Τόρις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιρλανδικών μέσων ενημέρωσης, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία και για το ακανθώδες ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,80% έναντι του δολαρίου, υπερβαίνοντας το ψυχολογικό όριο του 1,30 δολαρίου/στερλίνα.

Πάντως, η έγκριση του προσχεδίου μόνο εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με το βορειο-ιρλανδικό συντηρητικό κόμμα DUP να καταγγέλλει ότι οι συμφωνηθείσες διατάξεις παρα-είναι ευνοϊκές για την Ε.Ε.

Η είδηση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών δίνει ώθηση και στο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ενισχύεται κατά 0,31% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας άνοδο στο 1,1272 δολάριο/ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετράει τη δυναμική του αμερικανικού νομίσματος έναντι των κυριότερων νομισμάτων του πλανήτη, υποχωρεί κατά 0,3% στις 97,28 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το δολάριο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, αξιοποιώντας τόσο την αβεβαιότητα γύρω από την Ιταλία και το Brexit, όσο και την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα