Μία σειρά από προκλήσεις, που εντάθηκαν από το Μάρτιο του 2018, έχουν αναγκάσει την Ευρωζώνη να κατεβάσει αισθητά ταχύτητα. Μετά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2017, αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς μόλις 1%, ενώ οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι θα συνεχίσει να χάνει την ορμή της τους επόμενους μήνες. Το Berenberg σε σημερινό του σημείωμα προσδιορίζει τις έξι κυριότερες απειλές και προσπαθεί να εκτιμήσει πώς αυτές μπορούν να εξελιχθούν.
α) Πρώτο στη λίστα των προκλήσεων το πετρέλαι, με την άνοδο των τιμών να εξελίσσεται σε βαρίδι για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, που καλύπτουν τις ανάγκες τους με εισαγωγές. Ωστόσο το Berenberg πιστεύει ότι τα χειρότερα πέρασαν σε αυτό το μέτωπο και βλέπει σταθεροποίηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα.
β) Δεύτερη η Ιταλία και η κόντρα της με τις Βρυξέλλες. Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση μέσα στο 2019, προειδοποιεί το ινστιτούτο. Ωστόσο εκτιμά ότι οι δύο πλευρές θα αποφύγουν την πλήρη ρήξη και η Ιταλία θα συνεχίσει να προκαλεί θόρυβο έως την επόμενη ύφεση, η οποία πιθανότατα θα έρθει το 2021.
γ) Brexit: Ένα no-deal θα ήταν μεγάλο σοκ για την Ευρωζώνη. Οι ειδικοί του ινστιτούτου τοποθετούν τις πιθανότητες για ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα στο 20%.
δ) Τουρκία. Η συγκεκριμένη πρόκληση πρόκειται να υποχωρήσει το 2019, αν και μία πτώση των εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα κατά 25% θα μπορούσε να αφαιρέσει σχεδόν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του 2018.
ε) Η Κίνα επηρεάζει συνολικά την παγκόσμια οικονομία, αλλά αναμένεται να ανακάμψει μέσα στο 2019, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2018.ι
στ) Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει ο εμπορικός πόλεμος. Και τούτο γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο βαθμό θα κλιμακωθεί η σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλους εταίρους.
naftemporiki.gr