EBRD: Oι τρεις προτεραιότητες για τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 12:03
UPD:12:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, αλλά με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, βλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα στο πλαίσιο έκθεσής της για τη μετάβαση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας στη νέα εποχή των δημογραφικών προκλήσεων και των τεχνολογικών αλμάτων. Προσδιορίζει δε τρεις προτεραιότητες- κλειδιά για τη χώρα μας το 2019. Tι λέει για ιδιωτικοποιήσεις, τραπεζικό σύστημα και δημόσια διοίκηση. 

Όπως επισημαίνει η EBRD οι οικονομικοί δείκτες στην Ελλάδα βελτιώνονται με αργούς ρυθμούς. Η ανάκαμψη που άρχισε το 2017 συνεχίστηκε με μέτριους ρυθμούς το 2018, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει κάτω του 20% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά παραμένει πολύ υψηλό. Η έξοδος από το πρόγραμμα δίνει μία ανάσα αλλά δεσμεύει τη χώρα σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει τα μέτρα ελάφρυνσης, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της μεσοπρόθεσμα. 

Υπό τις συνθήκες αυτές οι προτεραιτότητες για την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες: 

  • Τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 
  • Ενίσχυση των διασυνοριακών σχέσεων: Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική ορθώς αναγνωρίζει, όπως σχολιάζει η EBRD, τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τις γειτονικές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσει τη νέα δυναμική στην ανάπτυξη διασυνοριακών έργων υποδομών και ενεργειακών project και να άρει τα όποια εμπόδια στο εμπόριο. 
  • Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων: Το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει να επιδείξει κάποιες επιτυχίες, παρά τις καθυστερήσεις, που κρατούν πίσω ζωτικής σημασίας εισροές κεφαλαίων. Ξεχωρίζει όπως σημειώνει η διαδικασία για την πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ, η αξιοποίηση του Ελληνικού και η παράταση της παραχώρησης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως επίσης και ο διαγωνισμός για την Εγνατία. «Αυτά τα έργα ωστόσο έχουν συναντήσει και σοβαρές καθυστερήσεις, κάποιες φορές εξαιτίας συνθηκών πέραν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
2018.TR-EBRD.COM

Η EBRD δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητά του έχει ενισχυθεί, αλλά η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας. «Το τραπεζικό σύστημα βαρύνεται από εξαριετικά υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων, αλλά όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη χρήση μίας ευρείας γκάμας εργαλείων, σύμφωνα με τους στόχους της Τράπεζας της Ελλάδας» επισημαίνεται. Υπενθυμίζεται ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 17% σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ που κατεγράφη το Μάρτιο του 2016. 

Βελτιώσεις βλέπει και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Πολλές μεταρρυθμίσεις, όπως εξηγεί, έχουν στηριχθεί στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και έχουν ως στόχο τον περιορισμό ή την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων σε μία σειρά από τομείς. Ωστόσο η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διευκόλυνση του επιχειρείν παραμένει χαμηλή (72η μεταξύ 190 χωρών) παρατηρεί η EBRD. Κάνει λόγο για επίμονα χαμηλές βαθμολογίες στην καταγραφή της ιδιοκτησίας, την επιβολή των συμβάσεων και την πρόσβαση σε πιστώσεις. 

2018.TR-EBRD.COM

Όσο για τη δημόσια διοίκηση, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελετυαία χρόνια, για τη βελτίωση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα