Μάχη ΗΠΑ- Σ. Αραβίας δοκιμάζει την αγορά πετρελαίου

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 06:00
UPD:06:27
REUTERS/Sergei Karpukhin

A worker at an oil field owned by Bashneft, Bashkortostan, Russia, January 28, 2015. REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Εξαιρετικά βραχύβιο αποδείχθηκε το χθεσινό ράλι στις τιμές του πετρελαίου, καθώς χρειάστηκε μόλις μία ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter, για να ρίξει και πάλι τον μαύρο χρυσό σε αρνητικό έδαφος, για 11η διαδοχική συνεδρίαση. H νέα αυτή παρέμβαση έρχεται να δοκιμάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, σε μία περίοδο κατά την οποία το Ριάντ βρίσκεται στο στόχαστρο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. 

«Ελπίζουμε η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ να μην κόψουν την παραγωγή πετρελαίου. Οι τιμές πετρελαίου θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες με βάση την προσφορά!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος και το μπρεντ που είχε σημειώσει νωρίτερα άνοδο 2% στα 71,6 δολάρια, βρέθηκε να υποχωρεί και πάλι στο -0,86% και στα 69,6 δολάρια το βαρέλι. 

Ο Τραμπ ήρθε ουσιαστικά να ανατρέψει ότι πέτυχε η Σαουδική Αραβία ανακοινώνοντας ότι τον Δεκέμβριο θα κόψει την προσφορά της κατά 500.00 βαρέλια ημερησίως, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν τα βήματά της και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς όπως είπε η ζήτηση είναι αδύναμη. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά και το αρνητικό αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν θέλει να δει την τιμή της βενζίνης να ανεβαίνει και την οικονομία να κατεβάζει ταχύτητα. Είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Σαουδική Αραβία, που όμως είναι σαφές ότι θέλει να κρατήσει τις τιμές κοντά στα 80 δολάρια.

Το Ριάντ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία πως η επιβράδυνση της Κίνας και άλλων μεγάλων οικονομιών θα ανακόψουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η αγορά να πλημμυρίσει εκ νέου πετρέλαιου, παρά τις κυρώσεις κατά του Ιράν. 

Οι δύο πιο ισχυρές αυτή τη στιγμή δυνάμεις για την αγορά πετρελαίου- ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία- θα αναμετρηθούν το προσεχές διάστημα και η έκβαση της μάχης θα είναι καθοριστική για την πορεία των τιμών. Ρόλο κλειδί θα έχει σαφώς και η Ρωσία, η οποία ύστερα από αγαστή συνεργασία δύο ετών με το Ριάντ, αυτή τη φορά δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα