Τράπεζες: Αυξήθηκε η εξάρτηση από ΕΚΤ τον Οκτώβριο

Στα 13,2 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 17:29
UPD:17:54
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξήθηκε, τον Οκτώβριο, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον δανεισμό από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα 13,2 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Αυτή η εξέλιξη αντανακλά την αύξηση του δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ στα 9,65 δισ. ευρώ από 8,66 δισ.ευρώ. Αντίθετα, ο δανεισμός από τον μηχανισμό ELA παρέμεινει σχεδόν αμετάβλητος στα 3,57 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα έναντι 3,58 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. 

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν στον ELA από τον Φεβρουάριο του 2015 μετά την διακοπή της εξαίρεσης (waiver) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων.  Η εξάρτησή τους άρχισε να υποχωρεί μετά την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2016, που τους έδωσε ξανά πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση. 

Ωστόσο, με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου, το waiver καταργήθηκε και πάλι, κόντρα στις προσδοκίες ότι θα διατηρηθεί. Παρόλα αυτά οι τράπεζες εμφανίζουν πλέον σταθερή ρευστότητα, με τις τραπεζικές καταθέσεις να μένουν ανεπηρέαστες από την πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα